Iranske droner skilt ad: Sammensat af elektroniske og mekaniske dele fra Vesten

Plus24. november 2022 kl. 12:455
Iranske droner skilt ad: Sammensat af elektroniske og mekaniske dele fra Vesten
Her ses en større Mohajer 6-drone som er bygget i Iran og anvendt over Ukraine. Conflict Armament Research har undersøgt den i november 2022. Illustration: Conflict Armament Research.
Britisk sikkerhedsfirma har gennemgået fire iranske droner skudt ned over Ukraine og fundet sanktions-ramte komponenter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et af Ruslands mest foretrukne våben i krigen mod Ukraine er iranske kamikaze-droner, der blandt er brugt til at ødelægge civil infrastruktur de seneste måneder.

En teknisk gennemgang af fire nedskudte iranske droner, en Shahed-131, to Shahed-136, og en Mohajer-6, viser at en stor del af komponenterne stammer fra USA og Europa.

Mange af delene er fremstillet i løbet af 2021 og 2022.

Det indikerer, at de omfattende sanktioner mod Iran ikke har den ønskede effekt.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
28. november 2022 kl. 10:54

...stumperne er lettilgengælige og kan også let sendes ud af vesten da kontrol kun sker ved køb som direkte sendes ud.

Det er omtrent samme rute som flygtningene tager bare i modsat retning.

Man køber ind fra forsk. steder og pakker på paller, bestiller DSV til at transportere til Marseilles (eller noget i den stil) fætter modtager pallen, pakker om og sender til havnen som reservedele til fiskerbåde - det tages ombord og ender i nordafrika... eller lastes om i rum sø til iransk registreret skib.

4
25. november 2022 kl. 21:52

Bygget egen chipfabrik? Med den korruption? Glem det!

3
25. november 2022 kl. 21:37

Det med at russerne skulle stjæle vaskemaskiner for at få adgang til micro-controllere giver ikke mening. Der er meget nemmere at bestille hele rør/trays med microcontollere fra mindre distributørere i Kina etc.

Jeg begriber ikke, at russerne ikke for længst har bygget deres egen chip fabrik. Måske ikke med seneste teknologi, men rigeligt til det meste russerne har brug for bl.a. millitært. Ofte, så er gårdsdagens teknologi rigeligt. Meget amerikansk issenkram er heller ikke seneste nye skrig indenfor teknologi. Hvis de havde gjort som google - tilbudt prototypefremstilling med offentlig indmad til bundpris - så vil der også være sket en betydelig teknologioverførsel til dem.

2
25. november 2022 kl. 19:21

De fleste elektronik ting er relativt nemme at få fat i. Aliexpress har ikke nogen problemer med at sende et Artix 7 FPGA board til Rusland.

Men de store distributører sender ikke til Rusland. Da jeg hos Farnell forsøgte jeg at lægge en Kintex 7 FPGA i en 'Russisk' indkøbskurv, fik jeg følgende besked oversat via. google translate:

"We regret to inform you that all trading operations on your account are suspended, new orders will not be processed until we can further evaluate the trading conditions for the Region"

De helt store FPGA'er er under ITAR kontrol og burde derfor være svære at få at i. Ting som laser gyroer med lav drift, og gimbal ophængte IR kamaraer med zoom linser, og laser afstand måler, er også under ITAR kontrol.

Det forhinderede ikke russerne i at montere en IR CCD chip fra Lynred i en Rusisk UAV Orlan-10 drone, hvor produktions koden er fra efter invationen i Ukraine.https://mezha.media/en/2022/05/20/a-modern-thermal-imaging-matrix-of-the-french-manufacturer-lynred-found-in-russian-uav-orlan-10/

Det med at russerne skulle stjæle vaskemaskiner for at få adgang til micro-controllere giver ikke mening. Der er meget nemmere at bestille hele rør/trays med microcontollere fra mindre distributørere i Kina etc.

1
24. november 2022 kl. 17:02

Der forligger vel den mulighed, at iranerne får fat i komponenterne via "betændte" mellemhandlere - såkaldt reeksport - evt. igennem flere led. Der er altid et sort marked i spil.