Irans største atomanlæg i brand

Natanz atomanlæg i Iran Illustration: Wikipedia

I sidste uge brød Irans største atomanlæg, Natanz, i brand, og det har gjort betydelig skade på faciliteterne, hvor uran beriges, så det kan bruges i f.eks. atomreaktorer eller -våben, skriver BBC.

Branden er startet i et værksted, hvor der samles centrifuger, og iranske repræsentanter har peget på cyberspionage som en medfaktor i hændelsen. De giver dog ikke flere detaljer om årsagen til branden lige nu, oplyser Behrouz Kamalvandi, talsmand for irans atomenergiagentur, af “sikkerhedsårsager”.

Han uddyber, at ingen er døde i branden, men hændelsen kan bremse Irans udvikling af avancerede centrifuger. Han uddyber, at Iran nu vil erstatte den brændte bygning med nye og større faciliteter, der har mere avanceret udstyr.

Natanz-anlægget ligger omkring 250 kilometer syd for landets hovedstad Tehran, og i 2015 indgik Iran en aftale om, at de kun ville producere lavt beriget uran – uran, der har en koncentration af U235 på 3-4 procent, og som kan bruges til atomkraftværker. Til atomvåben skal uranen være beriget 90 procent eller mere.

Israel hinter om indblanding

Ifølge Berlingske fortæller to ud af tre kilder, som Reuters har talt med, at Israel kan stå bag brandsabotagen.

Israel er meget kritisk over for Irans arbejde med uranberigelse, fordi israelerne frygter, at Iran kan være i gang med at udvikle atomvåben.

Søndag modtog Israels forsvarsminister, Benny Gantz, mange spørgsmål om e ulykker og hændelser, der den seneste tid har præget Iran, hvortil han svarede, at Israel “ikke nødvendigvis” står bag hver en mystisk hændelse i Iran.

Ifølge BBC var der i forrige uge en eksplosion nær Irans militærbase Parchin, som er et område, Vesten mistænkte landet for at bruge til at teste atomvåben for over et årti siden.

Iran står dog fast på, at deres arbejde med uranberigelse er fredelig, og at de ikke er i gang med at udvikle atomvåben.

Emner : Atomkraft
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis branden er startet i et værksted er det nok ikke et cyberangreb. Det er sjældent at svejseapparatet og svensknøglen er forbundet til internettet og så udbredt er IoT heller ikke.

Mere nærliggende er varmt arbejde eller elektriktricitet, kombineret med ringe praksis og dårlig sikkerhed.

Men det er sikkert mere populært dernede at bebrejde Israel - det lille demokratiske land der kan få ting til at virke - end at kigge efter og indrømme egne fejl.

  • 12
  • 3

Hvis branden er startet i et værksted er det nok ikke et cyberangreb. Det er sjældent at svejseapparatet og svensknøglen er forbundet til internettet og så udbredt er IoT heller ikke.

Uden at jeg kender noget til det, så kan det jo meget let tænkes at der til udvikling og produktion af avanceret centrifugere anvendes en udbredt grad af automatik til samling af disse centrifugere og/eller CNC-fræsere m.m. til at lave specialkomponenter...

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten