Irans præsident indrømmer vellykket Stuxnet-angreb mod atom-centrifuger

30. november 2010 kl. 12:217
For første gang melder den iranske præsident offentligt ud, at computerormen Stuxnet har skadet landets atomprogram. Men nu er centrifugerne bedre sikret, forlyder det.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der har længe været spekulationer omkring målet for computerormen Stuxnet, der tidligere i år dukkede op og hærgede computere verden over.

Flere har spekuleret i, at uran-centrifuger i Iran kan have været målet for ormen, der er lavet til at ramme systemer til processtyring, de såkaldte SCADA-systemer. At der kan være noget om snakken i forhold til, at Iran var tænkt som ormeføde for Stuxnet bekræftes nu også af Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad, fortæller den engelske avis The Guardian.

»De havde succes med at skabe problemer for et begrænset antal af vores centrifuger med softwaren, som de havde installeret i elektroniske dele,« siger præsidenten ifølge avisen.

Men noget kunne tyde på, at Iran nu har sikret centrifugerne bedre mod cyber-angreb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De gjorde en slem ting. Heldigvis opdagede vores eksperter det, og i dag er de (Stuxnet-bagmændene, red.) ikke i stand til at gøre det mere,« siger han ifølge the Guardian.

Udmeldingen kommer i forlængelse af en historie fra sidste uge om, at antallet af fungerende højhastigheds-centrifuger i Iran faldt fra 3.936 til 3.772 i løbet af få måneder. Centrifugerne bliver brugt til at producere beriget uran.

LÆS OGSÅ: Tidligere IAEA-direktør: Computerorm var målrettet Iransk atomprojekt

Stuxnet består af to trin. Det ene går ud på at inficere Windows-pc'er - blandt andet via USB-porten. Derefter forsøger ormen at finde ud af, om den er kommet ind på det rigtige SCADA-system, som er fra Siemens. Hvis det viser sig at være tilfældet, så forsøger Stuxnet at ændre koden i de såkaldte PLC'er, som er tilknyttet SCADA-systemet. Kodeændringen i PLC'erne ændrer igen på den frekvens, som motoren, der styrer hastigheden på eksempelvis en centrifuge, opererer ved.

Det formodede resultat er, at der går koks i uran-berigelsen, så materialet ikke længere kan brugs til fremstilling af atomvåben.

Dokumentation

Attack on Iranian nuclear scientists prompts hit squad claims

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
16. december 2010 kl. 14:55

...af USA at passivere centrifugerne med cyberkryb, men retfærdiggør dette så ikke det angreb som de selv har modtaget med wikileak ??

Jeg tror at PHK har ret i sin antagelse at der skal noget kraftigt grej til at nå ned til centrifugerne, men mindre kunne gøre det. En forurening at hele overfladen med ...hvad ved jeg...så ingen kunne komme ned og op derfra i ret så mange år.

6
15. december 2010 kl. 23:53

Tomahawk-krydsermissil vil kunne løse det problem

Nej, Iran har gravet deres centrifuger så langt ned at det eneste "one-shot" i arsenalet der muligvis kan nå dem er B61 mod11 "bunkerbuster" atombomben.

Poul-Henning

5
15. december 2010 kl. 23:28

Tomahawk-krydsermissil vil kunne løse det problem

  • dog noget afhængigt af antal meter klippe oven over installationerne! :)
4
15. december 2010 kl. 22:12

Tomahawk-krydsermissil vil kunne løse det problem

Mod Siemens?

3
1. december 2010 kl. 09:05

Tomahawk-krydsermissil vil kunne løse det problem

2
30. november 2010 kl. 15:42

Sammenkoblingen af Computere og Centrifuger for adskille U235 fra U238, da er man blødere i hovedet end godt er :-) Teknologi på 1944 niveau virkede dengang, og burde såvel virke idag, hvad skulle der være sket af miraklernes mirakel i mellem - tiden?

De 2 sidste linier giver overhovedet ingen mening! Det er vel gasarter der er tale om? som skal adskilles i samme centrifuger, selvom det jo alligevel ikke virker. Jeg troede alt var lagt frem til fremstillingen af beriget uran til reaktorer OG Plutonium fremstillingen med videre.

1
30. november 2010 kl. 15:27

Meen, nu kan man jo sikkert også finde et godt brugt SCADA system... aflagt af nogle helt andre...