Irakiske ingeniører: Mosul-dæmningen kan styrte i grus når som helst
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Irakiske ingeniører: Mosul-dæmningen kan styrte i grus når som helst

Se den fulde illustration i bunden Illustration: MI Grafik

Op mod en million irakere kan på få øjeblikke miste deres liv til en 20 meter høj bølge, advarer ingeniører, som har været med til konstruktionen af Mosul-dæmningen.

Den 30 år gamle dæmning er i overhængende fare for at kollapse, fordi smeltevand hober sig op i reservoiret, mens den porøse undergrund eroderer i stigende grad.

Nadhir al-Ansari, der var ingeniør på dæmningsprojektet nær byen Mosul, råber på handling.

»Hvis dæmningen fejler, vil vandet ramme Mosul inden for fire timer. Vandet rammer Bagdad inden for 45 timer. Nogle siger, at en halv million mennesker kan blive dræbt, andre siger en million. Jeg forestiller mig, at det vil være endnu flere i fraværet af en god evakueringsplan, « fastslår Nadhir al-Ansari over for den engelske avis The Guardian.

Advarslen bakkes op af Nasrat Adamo, som tidligere var dæmningens chefingeniør.

»Ingen ved, hvornår den vil fejle. Det kan være om et år. Det kan være i morgen,« pointerer Nasrat Adamo.

Porøst fundament og smeltevand

Som smeltevandet fra vinterens bjergsne strømmer ned i reservoiret, nærmer dæmningen sig sin maksimale kapacitet. Normalt benytter dæmningens ansatte sluseporte til at lette trykket, men de to porte er blokeret.

Derudover består det geologiske fundamentet, som dæmningen er bygget på, af gips og anhydrit – materialer, som er meget opløselige. Det betyder, at den voksende vandstand lægger øget pres på den usikre undergrund, hvilket kan ende i et kollaps.

Grunden til, at dæmningen ikke er brast sammen tidligere, skyldes, at man konstant hældte beton ned i undergrunden for at fylde eroderingshullerne. Faktisk havde man før 300 medarbejdere i tre hold til at sørge for, at cementmaskineriet kørte døgnet rundt.

Stjålet maskineri og forsvunden arbejdskraft

Men medarbejderne, maskinerne og leveringen af cement er forsvundet efter ISIS’ midlertidige besættelse af dæmningen. Den ophørte, da amerikanske jetfly i fællesskab med irakiske samt kurdiske tropper drev den ekstremistiske gruppe væk fra stedet i august 2014.

Siden da er mandskabet kun kommet op på 30 mand, mens maskinerne fortsat mangler.

Den irakiske regering har opfordret den lokale befolkning til at flytte mindst seks kilometer væk fra floden Tigris' bredder.

En opfordring som ingeniør Nadhir al-Ansari ikke kan følge.

»Hvad skal alle disse mennesker, millioner af mennesker, gøre, når det når 6 kilometer væk? Der er intet til at støtte dem der. Ingenting til at hjælpe dem med at leve,« påpeger han.

Den amerikanske ambassade har bedt amerikanske borgere forlade området.

Italien leverer mulig løsning

Onsdag annoncerede den irakiske regering, at den har underskrevet en kontrakt med en italiensk entreprenør, som skal forstærke og vedligeholde dæmningen over 18 måneder.

Det er dog stadig uklart, hvor længe det vil tage at erstatte maskiner til at fylde cement i den hullede undergrund og finde den nødvendige arbejdskraft.

Dæmningen blev bygget under Sadam Husseins styre i 1984. Trods advarsler om den let opløselige undergrund valgte det daværende styre at bygge dæmningen, som næsten siden begyndelsen har været afhængig af cementpåfyldninger. I alt er 95.000 ton cementmørtel blevet hældt i undergrunden.

For at forebygge en katastrofe ved Mosul-dæmningen forsøgte den irakiske regering at konstruere Badush-dæmningen 20 km fra Mosul, men byggeriet stoppede i 1990’erne kun 40 pct. færdigt grundet presset fra økonomiske sanktioner.

Illustration: MI Grafik

Find nogle dykkere med det rigtige "undervandsskæreudstyr" og få åbnet de to porte.
Hvis det ikke dur, så find en passende lille mængde dynamit og spræng et hul i hver port.
Det er dog utroligt som andre skal rydde op efter de der ISIS banditter.

  • 6
  • 7