Iphone fyldt med bromerede flammehæmmere

En printplade til antennen, der indeholder ti procent bromerede flammehæmmere. Kabler til hovedtelefonerne af PVC fyldt med phthalater i den værste kategori. Samlet resultat: Farlige kemikalier i halvdelen af de 18 testede komponenter.

Sådan lyder hovedkonklusionerne i en pressemeddelelse, som miljøorganisationen Greenpeace har udsendt, efter den har fået et laboratorium til at gå dele af Apples mobiltelefon, Iphone, igennem.

Der er intet ulovligt i kemikalierne, men de bromerede flammehæmmere mistænkes for at være årsag til fosterskader og kraft. Phthalaterne er hormonforstyrrende og menes at være en af årsagerne til, at mands forplantningsevne styrtdykker. Derfor er de forbudt i alle produkter til børn.

Apple rangerer nederst på miljølisten

Greenpeace offentliggør jævnligt lister, hvor elektronikproducenterne er rangordnet efter, hvor miljørigtige deres produkter er. Apple lå i flere omgang nederst, hvilket fik organisationen til at iværksætte en kampagne mod tidens hotteste elektronikdesign.

Greenpeaces danske kampagneleder, Jacob Hartmann, opfordrer Apple til at rette op på det tvivlsomme kemikalieindhold i Iphonen, inden den rammer Europa næste år. Han suppleres af dr. David Santillo, forsker ved Greenpeace Research Laboratories.

»Apple bør snarest eliminere brugen af disse kemikalier i deres produktlinje,« siger han ifølge Greenpeaces pressemeddelelse.

Dokumentation

Greenpeaces Apple-kampagne
Greenpeaces rapport om Iphone