IPCC: Kun to graders opvarmning får store konsekvenser for natur og samfund

Plus28. februar 2022 kl. 12:003
IPCC: Kun to graders opvarmning får store konsekvenser for natur og samfund
Illustration: corinth/Bigstock.
Massedød og kaskadevirkninger truer klodens økosystemer, viser den seneste IPCC-forskning, der har fokus på, hvor sårbare både samfund og økosystemer er over for temperaturstigninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selv en lille og midlertidig overskridelse af Paris-aftalens mål om at holde den globale temperaturstigning på 1,5 grader, kan medføre voldsomme og i nogle tilfælde irreversible konsekvenser for både mennesker og natur. Og det er de mest sårbare samfund og økosystemer, der vil blive hårdest ramt.

Det viser den til dato mest holistiske rapport fra FN’s Klimapanel, IPCC, der blev offentliggjort her mandag kl. 12 dansk tid: ‘Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability’ (som er anden del af IPCC’s sjette hovedrapport).

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
28. februar 2022 kl. 16:17
2
28. februar 2022 kl. 14:00

Det er komplet latterligt, at IPCC stadigvæk taler om 1,5 og 2,0 graders temperaturstigning, når vi er på vej mod 4 til 5 graders temperaturstigning (hvis nuværende udvikling fortsætter - og det gør den).

Du har sådan set ret, og så alligevel ikke. Forbavsende mange mennesker reagerer ikke bare tilnærmelsesvist rationelt eller konstruktivt på forudsigelser om at tingene er ved at gå af h..... til - tvært imod.

De vælger i stedet ofte en af to ting: enten lodret at bestride at der overhovedet er et problem, og at der derfor heller ikke er grund til at gøre noget (det har vi jo oplevet til bevidstløshed på disse sider), eller alternativt går de i den helt modsatte grøft og reagerer med at hvis det hele alligevel er løbet af sporet, så nytter det jo alligevel ikke at gøre noget - og vælger så (heller) ikke at gøre noget.

Så uanset om de 1.5 grader er realistisk eller ej, så kan det sagtens tænkes at det er det mest optimale at sige, hvis man vil motivere folk til at gøre hvad de kan, i stedet for bare at lade stå til. For uanset hvad fremtidsudsigten er, så er det til enhver tid bedre at gøre noget, for selv hvis det ikke kan forhindre alvorlige klimaforandringer, så kan det i det mindste reducere dem.

Ironisk nok er det i min erfaring ofte de samme mennsker der først bestrider at der er et problem, og når det så ikke længere kan bestrides, så skifter direkte til den anden grøft og så argumentere for at det var så ærgerligt men nu er det jo for sent at gøre noget.

1
28. februar 2022 kl. 13:13

Det er komplet latterligt, at IPCC stadigvæk taler om 1,5 og 2,0 graders temperaturstigning, når vi er på vej mod 4 til 5 graders temperaturstigning (hvis nuværende udvikling fortsætter - og det gør den).

Til en afveklsing ville det være rart, hvis IPCC kom ud og sagde: "Ved en 4-5 graders stigning står 90% af Danmark under vand, inkl. hele København. Det er det, vi er på vej imod." (eller tilsvarende forskningsbaseret dommedagsscenarie)

Chancen for at holde os på 1,5 grader er passeret, 2,0 grader ligner en utopi - Det store spørgsmål er, om vi kan holde den under 3 grader. (Og det regner vi jo ikke engang på!)

Hvad IPCC gør, svarer rundt regnet til at designe en bil til frontalkollision på 50 km/t - samtidig med, at brugerne at bilen kører rundt på Autobahn i modsatte vognspor med 150 km/t - Det giver simpelt hen ikke noget mening.