IPCC: Havstigninger holder sig under en meter
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

IPCC: Havstigninger holder sig under en meter

Under de forskellige scenarier, som IPCC har analyseret, er vurderingen, at stigningen i verdenshavene i perioden 2081-2100 i forhold til 1986-2005 vil være mellem 26 cm og 82 cm.

Termisk udvidelse af havet vil give anledning til mellem 30 og 55 pct. af stigningen. Afsmeltning fra gletsjere vil stå for mellem 15 og 35 pct.

Afsmeltning fra iskappen på Grønland vil bidrage med en positiv effekt til havstigningen, mens Antarktis vil give en negativ effekt pga. stigning i snefaldet over Antarktis. Samlet set vurderes det sandsynligt, at de to iskapper vil bidrage til havstigningen i 2081-2100 med mellem 3 cm og 20 cm.

Antarktis' iskappe er en joker

Siden den forrige vurdering i 2007 er konfidensen til disse værdier øget pga. en forbedret fysisk forståelse af komponenter, der bidrager til havniveauet, en forbedret overensstemmelse mellem procesbaserede modeller og observationer og en inkludering af dynamiske ændringer i de store iskapper.

Det bemærkes, at det eneste forhold, som kan føre til stigninger langt over det sandsynlige område, er en kollaps af dele af iskappen på Antarktis.

Der er medium konfidens om, at dette ikke vil føre til stigninger ud over flere dekameter i det 21. århundrede.

IPCC har vurderet andre former projektioner af havstigninger, der indikerer stigninger, som er mere end dobbelt så store som de procesbaserede modeller fører frem til.

Men rapporten anfører, at der ikke er konsensus i videnskabelige kredse om disse, og der derfor er lav konfidens i deres projektioner.

Det bemærkes afslutningsvis i afsnittet om havstigninger i Summary for Policymakers, at disse ikke vil være ens verden over, men det vurderes meget sandsynligt, at mere end 95 pct. af områderne i verdenshavene vil opleve stigninger.

Til orientering er en dekameter = 10 meter...
Måske er det paratviden for ingeniører ? :-)

  • 2
  • 0

Skæg sammenblanding af tal - læser du overhovedet, hvad du selv skriver Jens?
Prøv at regne lidt på procenterne og forventningerne!
Eller tager jeg fejl, fordi du mangler at inkludere, hvor meget havet synker?

Rart at vide, at der ikke kommer en havstigning på flere dekameter, nu da stigningen forventes at andrage mellem 0,026 og 0,082 dekameter :o))
Det må være teleselskabstaktikken - du kan modtage op til 100 Gbit, hvilket passer godt med de 1,5 Mbit, der modtages, når det går godt. :o))

  • 2
  • 6

Nu huskede jeg lige at notere det, da jeg hørte, hvordan moder jord nedkom med 83 millioner ekstra beboere sidste år, samtidigt noterede jeg at hun i den grad er i (u)lykkelige omstændigheder. Hun truer med at nedkomme med intet mindre end 50 gigaton metangas inden for de nærmeste år: http://www.arbejdsforskning.dk/pdf/art-224...

Uha, hvor har jeg grund til at være optimistisk med hensyn til min pessimisme på vegne af det hele. Men selvfølgelig, livet på jorden er bare en tilfældighed, en undselig lille ting i det store store multivers. Bjørnen Lomberg har ret, verden går ikke under.

  • 5
  • 3