IPCC: Global opvarmning giver mindre mad og gør os mere syge

Klimaforandringerne er over os, og verden bliver nødt til at handle for at tilpasse sig. Sådan lyder det i en officiel pressemeddelelse fra IPCC i forbindelse med offentliggørelsen af en ny rapport.

»Vi lever i en æra af menneskeskabt klimaforandring. I mange tilfælde er vi ikke forberedt på de klimarelaterede risici, som vi allerede står over for,« siger Vicente Barros, medformand for IPCC’s arbejdsgruppe II, som står bag rapporten.

Rapportens fokus er på indvirkninger, tilpasning og sårbarhed. Den kortlægger, hvordan klimaforandringerne vil ændre verden, hvad farerne forbundet med ændringerne er, og hvad verden kan gøre ved forandringerne.

Læs også: Professor trækker sig fra klimarapport: Den blev for alarmerende

Blandt andet konkluderer rapporten, at klimaet ændrer økosystemerne, forårsager stor skade på infrastruktur og beboelser, og at de betyder større sygelighed og dødelighed blandt Jordens befolkning.

Nyheder om global opvarmning i din indbakke - tilmeld dig Ingeniørens nyhedsbrev

Endda påvirker klimaforandringer også det mentale helbred hos mennesket, konkluderes det. Eksempelvis sætter det kvinderne tilbage, fordi kvinderne i nogle regioner typisk vil blive tvunget til at udføre arbejdet eller være omsorgsperson, når mennesket påvirkes direkte af klimaforandringer.

Fødevaresikkerheden er truet

Også fødevaresikkerheden er alvorligt truet, fremgår det af rapporten.

Klimaforandringerne betyder nedgang i udbyttet af hvede og majs og vil ramme fiskeopdrættet.

»Der er ingen tvivl om, at evidensen og konklusionen af flere end 1.000 globale og regionale studier i denne forbindelse viser, at en temperaturstigning på 1-2 grader celsius i forhold til nu generelt vil betyde tab i udbyttet af en række kornsorter,« siger John Porter, professor fra Københavns Universitet, ekspert i fødevaresikkerhed og bidragyder til rapporten, til TV2.

Ifølge professoren vil særligt indbyggerne i tropiske lande, Nordafrika og det sydlige Europa blive påvirket af den mere usikre fødevareforsyning på kort sigt, mens en temperaturstigning på tre til fire grader celcius senere i århundredet vil have direkte konsekvenser for hele den globale forsyning, siger han til TV2.

»Situationen rent tidsmæssigt er så graverende, at børn født i dagens Danmark knap nok er blevet studenter, før problemerne for alvor vil vise sig, hvis der ikke bliver handlet inden for en ganske kort årrække.«

Ifølge Berlingske vil en af de andre store negative påvirkninger komme til udtryk i risikoen for store oversvømmelser. Særligt millionbyer i Asien er truet. I år 2070 vil nogle af klodens mest oversvømmelsestruede storbyer være Shanghai, Guangzhou, Bangkok, Rangoon, Dhaka, Mumbai, Kolkata og Ho Chi Minh City.

Plads til tilpasninger

Til trods for at budskaberne lyder sorte, er der dog fortsat plads til og mulighed for, at vi mennesker kan tilpasse os forandringerne, lyder en anden af konklusionerne i rapporten.

»Vi står helt sikker over for udfordringer, men at forstå de udfordringer og tackle dem kreativt kan gøre tilpasning til klimaforandringer en vigtig vej til hjælp med at bygge en mere dynamisk verden,« siger en anden næstformand for IPCC’s arbejdsgruppe, Chris Fields, i pressemeddelelsen fra IPCC.

FN har samlet toppen af verdens videnskabsfolk, eksperter og regeringsrepræsentanter til at udarbejde IPCC-rapporterne, hvorfor de altid ses som et fagligt velfunderet indspark i debatten om klimaforandringer.

309 koordinerede forfattere og redigerende fra 70 lande har produceret rapporten, men de har fået hjælp fra 436 andre bidragydere. I alt har der været 1.729 eksperter og regeringsrepræsentanter inde over rapporten.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er ikke lykkes at dokumenter den opvarmende effekt af CO2. Hverken teoretisk, eksperimentalt eller ved målinger. Men alligevel kan man udtale sig om at der en effekt på flere grader om 86 år.

 • 0
 • 0

... and in a related news:

FlatEarthSociety undrer sig over hvorfor vi partout skal have en dato-linie, når det nu ikke er lykkedes at dokumentere hverken teoretisk, eksperimentalt eller ved målinger at Jorden er rund.

 • 0
 • 0

2 grader målet er i virkeligheden et 1,2 grader mål fordi 2 grader er i forhold til før industrialiseringen siden er temperaturen steget med 0,8 grader så 2 minus 0,8 er 1,2 grader lægger man den lave solarktivitet som forskere forudser oven i får vi et nyt minus på 0,5 grader så er vi nede på at begrænse den globale opvarmning til under 0,7 grader i forhold til nu, klimapolitikken er gået for vidt og det koster os dyrt. Desuden står vi historisk set på tærsklen til en ny stor istid og så kan vi få et temperaturfald på 8 til 10 grader se det er noget der batter

 • 0
 • 0

stiger gennemsnitstemperaturen og havniveauet, og der har været en del omtale om svigtende udbytte f.eks. i USA. Måske vi skulle stoppe med at inddrage mere god landbrugsjord til motorveje og hypermarkeder. Det kan jo være vi får mindre brug for motorveje og hypermarkeder pga. mangel på fødevarer udefra, og kommer til selv at have brug for mere landbrugsjord i stedet for.

 • 0
 • 0

IPCC: Global opvarmning giver mindre mad og gør os mere syge

Det er muligt.

Til gengæld er det glædeligt at konstatere, at der aldrig nogen sinde tidligere i menneskehedens historie er produceret så meget mad som i dag og aldrig nogen sinde tidligere har så mange mennesker været så sunde og raske som i dag.

Også procentdelen af underernærede og syge er faldende. Men det kan selvfølgelig blive endnu bedre.

IPCC burde samtidig med klimaet adressere befolkningstilvæksten, som her er den helt store synder.

 • 0
 • 0

Snyd eller ikke snyd. 2 graders målet er det reneste politik og har ikke noget videnskabeligt fundament. I øvrigt er IPCC at ligne med en redaktion på en formiddagsavis. De udvælger de rapporter der passer i deres agenda, og afstemmer det gudhjælpemig med politikere, som lever af at "frelse" folk med gevaldige skatter og indskrænkning af frihed. Jo større katastrofe, des mere frelsning er mulig. Donna Laframboise har påpeget det igen og igen.

 • 0
 • 0

IPCC burde aldrig har set dagens lys, nu kæmper de for at overleve som institution... Resultat: Global hysteri opvarmer alle kontinenter og har stor negativ indvirkning på planeten og dens beboere.

 • 0
 • 0

"FN har samlet toppen af verdens videnskabsfolk, eksperter og regeringsrepræsentanter til at udarbejde IPCC-rapporterne"

Jeg er lidt i tvivl, om denne rapport er en politisk bestemt kampagne, eller der er tale om en direkte copy&paste fra Vagttårnet.

Denne kommentar er stærkt syndig helligbrøde mod Kong Sensus, helt uden respekt for de utallige, store katastrofer, som tårner sig op for menneskeheden. Kom så venner. Tommelen skal helt i bund her.

 • 0
 • 0

Det lyder jo som om du mener at alene det at FN kan finde et emne tilpas bekymrende til at de mener det skal belyses ved at nedsætte et panel til at vurdere situationen er suspekt?

 • 0
 • 0

Den legemsgenstand, som jeg refererer til, sidder for enden af rygsøjlen, og det der kommer ud af den, lugter lige så slemt, som de selvbestaltede klimaprofeter her på linjen. Den manglende respekt for de videnskabelige kompetencer glimrer om kap med deres patetiske tillid til egne evner, det tekniske fiks og retten til at økonomisere med sandheden som alt andet efter egne præferencer.

Det er med dette sammenrend, som med bjørnen lomberg, der sammen med svante svensmark, har fyldt sine lommer med offentlige midler og samtlige medier med deres populære budskaber over de sidste årtier, at man agerer og orienterer sig som om, at man alligevel ikke havde pant i fremtiden.

Der er ikke mere at komme efter her på stedet. Budskabet her fra er klart nok, at hvad der ikke falder bekvemt i egne ører og øjne, ja det kan fanden ta. Op i r.... med fremtiden, siger i, op i r.... med jer, siger vi! Moral er en følelse, der handler om at have det lige som andre burde have haft det med sig selv. For mit vedkommende er det noget man presser ud over dem, der fortjener budskabet, en sød smerte, en slags befrielse!

 • 0
 • 0

Manifesteret på baggrund af antagonismens/konfliktens realitet, der må jeg sige, at "I like your dis-likes"!

Det, som jeg ser for mig, er sindets mentalhygiejne, og mangelen til at bekende sig til grænserne for gyldigheden af ens subjektive men aldeles videnskabeligt ukvalificerede betragtninger omkring problematikken "global opvarmning og egen rolle i forhold til".

Det handler socialt set om at menneskets svage sind er en del af menneskehedens problem, konflikten med det sociales naturlige livsbetingelser, "realitetens konflikt", der er for meget for den enkelte at tage på sine små skuldre. I stedet her for vælger man så "antagonismen, konfliktens realitet".

http://www.arnoldbusck.dk/boeger/filosofi/...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten