IPad-magneter kan sætte pacemakere i stå

Personer med hjerteproblemer skal være forsigtige med at komme i nærkontakt med magneterne i Apples iPad 2. De 30 små magneter i iPad’en kan nemlig give forstyrrelser for pacemakere og i nogle tilfælde sætte dem i stå.

Det har en 14-årig pige opdaget i et skoleprojekt, hvor hun undersøgte, hvordan nærkontakt med iPads påvirker hjerterytmen hos personer med indopererede pacemakere.

Af de 26 personer med pacemaker, som hun undersøgte, blev pacemakeren påvirket af magnetismen fra en iPad 2 i 30 procent af tilfældene. Hvis en person falder i søvn med en iPad 2 på brystet, kan magneterne sætte pacemakeren ud af funktion. Det forklarer Gianna Chien, der er elev på Johns Hopkins Universitys Center for Talented Youth i Baltimore, og har fået hjælp af sin far, der er læge og ekspert i hjertets elektrofysiologi, til undersøgelsen.

Apple har endnu ikke kommenteret undersøgelsen, men henviser til iPad-brugsvejledningen, hvor der står, at personer med pacemaker bør sørge for at holde tabletten mindst 15 centimeter fra kroppen.

Dokumentation

Nyhedsbureauet Ritzaus artikel på politiken.dk

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis Apple skriver i brugervejledningen, at personer med pacemaker bør sørge for at holde tabletten mindst 15 centimeter fra kroppen, må det være fordi Apple er bekendt med risikoen.

Ergo er det ikke noget en skoleelev har fundet ud af. En skoleelev har derimod eftervist allerede kendt viden, hvilket jo som sådan også er fint nok rent pædagoisk, men måske knap så samfundsrelevant. Skoleelever efterviser kendt viden hver eneste dag som en del af undervisningen. Jeg ved godt at Apple-mærket er garanti for omtale (specielt hvis det er negativ omtale, der kan sættes Apple i en dårlig kontekst), men alligevel. Hvad er pointen her?

Det var også derfor, jeg valgte ikke selv at bringe nyheden på min egen blog, da det kom frem for 14 dages tid siden. Måske er det skoleelevernes forsøg med karse, der har gjort historien relevant igen?

 • 5
 • 1

Ergo er det ikke noget en skoleelev har fundet ud af. En skoleelev har derimod eftervist allerede kendt viden, hvilket jo som sådan også er fint nok rent pædagoisk, men måske knap så samfundsrelevant.

Hvor har Apple da givet en beskrivelse af fænomenet?

 • 4
 • 3

Som ofte før undrer det mig, hvordan journalisten kan overse det mest nærliggende spørgsmål: Hun må da undre sig over, hvilken funktion magneterne har, eller i det mindste forudse at læserne kan være mindre oplyste end hende selv, hvis hun allerede ved det. Det er vel det der er meningen med journalistik? :-(

 • 2
 • 0

Hun må da undre sig over, hvilken funktion magneterne har, eller i det mindste forudse at læserne kan være mindre oplyste end hende selv, hvis hun allerede ved det.

Der er vel tale om de magneter, der bruges til at fastholde det løse cover, som Apple fremstiller til iPad. Jeg kunne forestille mig, at noget tilsvarende må gælde for Microsofts Surface.

Advarslen er vel også ganske relevant i forhold til, at en almindelig brugsstilling med en tablet er liggende med tabletten hvilende på brystet, hvorved magneterne er inden for mindre end 15 centimeters afstand.

Nu ved jeg ikke, hvor opmærksomme pacemakerpatienter er på magnetfeltadvarsler, eller hvor stor en feltstyrke der skal til for at skabe alvorlige forstyrrelser, men i betragtning af, hvor mange advarselsskilte om netop elektromagnetiske felter og pacemakere, man støder på, så er det vel også relevant at måle på, om magneterne i et populært stykke elektronik rent faktisk forstyrrer pacemakere eller om advarslen i manualen blot er der for at dække Apple i tilfælde af et sagsanlæg.

 • 0
 • 0

I kan alle kigge i jeres manuel til jeres mobil hvor i der står, der mindst skal være 1,5 cm mellem brugeren og enheden under brug, ved bærbar computer står der mindst 20cm mellem brugeren og den trådløse antenne som sidder i skærmen, de skriver det fordi, de godt ved pulserende stråling ikke er godt i nær feltet, med andre ord lad være med at bære trådløs teknologi klistret op af krop eller specielt sit hoved, og selvfølgelig heller ikke tæt på elektrisk indopereret elektronik.

VH

Martin Nielsen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten