IoT-iværksætter har ramt plet med betonsensorer

Sensohive har fundet et nichemarked med IoT-applikationer til betonindustrien. På kontoret i Odense optimerer Sensohive selv de indkøbte komponenter til en færdig løsning. Her ses to af medstifterne, Casper Harlev (tv.) og Tim Larsen. Illustration: Morten Vittrup Lund

Det krævede en omvej forbi klimaoptimering af gartnerier og monitorering af industrielle køleskabe, men nu ser den danske iværksættervirksomhed Sensohive ud til at have fundet sin niche som IoT-leverandør til betonindustrien.

Sensohives totalløsning til bestemmelse af betonelementers hærdningstid, der består af en sensor, dataopsamling i skyen, matematiske modeller og en brugerflade, anvendes nu af en håndfuld danske betonelementfabrikker samt tilsvarende fabrikker i blandt andet Norge, Ungarn og Østrig.

Næste skridt for den Odense-baserede virksomhed er at rykke videre til betonfabrikker i resten af verden, for medstifter og direktør Casper Harlev ser netop i betonindustrien et superskarpt match mellem produkt og marked.

»Værdiskabelsen er bare enorm høj for kunderne. Ved at støbe en sensor ned i de enkelte elementer kan vi via matematik beregne hærdningstiden med meget høj præcision,« forklarer Casper Harlev, som tilføjer, at mange betonfabrikker indtil nu har beroet sig på erfaringsbaserede vurderinger af, hvor lang tid et nyproduceret betonelement er om at hærde.

»Men kan vi fortælle betonfabrikken, at hærdningen går meget hurtigere end forventet, sparer de en masse buffertid. Så ved at gå fra at være erfaringsbaseret til at være datadrevne kan fabrikkerne komme hurtigere videre i deres proces. Eller omvendt, hvis betonen er længere tid om at hærde på en kold vinterdag.«

Svært at konkurrere på hardware alene

Sensohive blev grundlagt i slutningen af 2014 af de tre stiftere, Casper Harlev, Tobias Ejersbo og Tim Larsen, der kendte hinanden fra deres respektive ingeniørstudier på SDU og alle gik og »legede lidt med elektronik og dataopsamling og den slags«, som Casper Harlev udtrykker det.

De studier er de siden sprunget fra for at dedikere sig fuldt ud til iværksættertilværelsen. I første omgang var det planen at udvikle sensorer, der kunne optimere indeklimaet i gartnerier, men her gik business casen ikke op.

Derfor gik de fynske iværksættere i stedet i samarbejde med virksomheden eSmiley, der udvikler og sælger digitale egenkontrol-løsninger til eksempelvis industrikøkkener. Her bruges Sensohives sensorer stadigvæk, men trangen til at stå med sin egen totalløsning og ikke bare være underleverandør til andre virksomheders systemer fik Sensohive til at fortsætte udviklingen af sin sensorløsning – og så var det, at Casper Harlev og hans medstiftere fik øjnene op for mulighederne i betonindustrien.

»Hvis du skal ud og udelukkende konkurrere på hardware, er det et volumenmarked, som er uendelig stort, og vi kunne bare se, at det ville svære svært for os at matche de store konkurrenter på markedet. Derfor tænkte vi, at vi ved at lade vores sensor blive en del af en komplet løsning kunne udvikle en mere bæredygtig forretning på sigt.«

Optimerer selv de sidste ti procent

Sensoren og en række af de øvrige komponenter køber Sensohive ude i byen, hvorefter virksomheden ifølge Casper Harlev optimerer på de sidste ti procent, blandt andet ved at have udviklet en rigtig stærk antenne, som ikke fylder for meget.

Ude på elementfabrikken støbes sensoren ned i de færdige elementer og logger herefter løbende temperaturen i betonen. Ved at korrelere sensorens output med data på den specifikke betontype samt de omkringliggende temperatur- og fugtighedsforhold kan Sensohives software med meget høj sikkerhed fortælle, hvornår betonen er hærdet og klar til brug.

Sensordata sendes op i skyen via kommunikationsprotokollen Sigfox, hvilket betyder, at Sensohives enheder kan køre i adskillige år uden batteriskift. Det ville eksempelvis ikke være muligt, hvis kommunikationen foregik via et SIM-kort, lyder det fra Casper Harlev.

På vej ud på byggepladserne

Eksterne investorer, heriblandt Innovationsfonden, har til dato investeret et tocifret millionbeløb i Sensohive, der i dag beskæftiger syv fuldtidsansatte plus det løse.

Årsregnskabet for 2017 gav et underskud, men Casper Harlev forventer, at regnskabet for 2018 vil gå i nul.

I alt anvendes Sensohives sensorer nu i 22 forskellige lande og ikke kun inden for betonindustrien. Netop den industri ser Casper Harlev stadig vækstmuligheder i:

»Lige nu har vi fokus på elementfabrikkerne, men det, vi gerne vil kigge på bagefter, er selve byggepladserne, for her er udfordringerne i forhold til beton endnu større. Så det vil være det næste naturlige skridt for os. Også qua vores løsning med Sigfox, der ikke kræver brug af wifi, selvom du er udendørs,« forklarer Casper Harlev.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Deres sensor bliver indstøbt i et beton element, på fabrikken..

Den sidder så og måler den indvendige temperatur og fugtighed, for derud fra ret nøjagtigt at kunne fortælle hvornår betonen er hærdet tilstrækkeligt til at kunne af formes og transporteres.. går jeg ud fra..!?

Hvorfor er det nødvendigt at den kan sende data i flere år..? Jeg går da ud fra at de af former inden for et par dage og betonen afhærder vel på lager i løbet af en måneds tid eller ??

  • 2
  • 0

Moderne beton kan tage flere år til at tørre helt igennem.Tidligere kunne man bruge som tommelfingerregel at beton tørrede omkring 2,5cm (1 tomme) i dybden hver måned, men moderne beton er tættere (så vidt jeg forstår) og bruger længere tid at tørre igennem, så et større gulvelement kan sagtens tage op til 3 år at tørre helt igennem for fuld styrke.

Lang levetid kunne også være nyttig, hvis man for eksempel skulle måle vanddybden i kloakkerne efter et regnskyl.

  • 2
  • 0

Hej Klaus,

Tak for dine gode spørgsmål.

Vi måler temperaturhistorikken inde i betonen med en type K termoføler, som forbindes til vores Orbit K sensor (der indeholder al elektronikken, herunder antenne) som er placeret ved siden af elementet. Når man har opnået den fornødne styrke inden afformning/afspænding, så kan type K kablet klippes og Orbit K sensoren kan bruges igen til næste støbning.

Se evt. denne video, som viser hvordan det bruges: https://www.youtube.com/watch?v=8Aj9-ovJzsE

De bedste hilsner, Rasmus Uhre Sensohive

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten