Ion-motor skal sætte skub i japansk uheld-rumsonde

Den forkrøblede, japanske Hayabusa-rumsonde, som er på vej tilbage til Jorden - måske med prøver fra asteroiden Itokawa - har slået sin ion-motor til for at halte det sidste stykke hjem.

Hayabusa-rumsonden har været plaget af mange uheld. Den blev opsendt i 2003, og satte efter en forbiflyvning af Jorden kursen mod asteroiden Itokawa. Det lykkedes at tage et billede af en kartoffelformet asteroide, som er 600 meter lang og 270 meter bred.

Et forsøg på at landsætte minirobotten Minerva på asteroiden i november 2005 mislykkedes derimod, og den drev væk i rummet i stedet.

Efterfølgende fløj Hayabusa to gange ned på Itokawas overflade i forsøg på at indsamle prøverne. Men om det faktisk lykkedes, ved den japanske rumfartsorganisation, Jaxa, først, hvis sonden overhovedet når hjem. I slutningen af 2007 mistede man kontrollen med satellitten i tre måneder, men fik dog etableret kontakten igen.

Med affyringen af den ene af Hayabusa's motorer begynder anden fase af den defekte rumsondes hjemtur. Japanske Jaxa meddeler, at ionmotoren startede som håbet, og er planlagt til at køre i omkring 8.000 timer for at bringe sonden tilbage til Jorden. Ionmotoren har allerede kørt i 31.000 timer siden opsendelsen i 2003.

Hayabusa medbringer fire ionmotorer, men Jaxa's teknikere mener ikke, at alle motorerne kan køre i længere tid. Derfor planlagde man en bane tilbage til Jorden, som kun kræver én motor, for at øge chancerne for succes.

Der er dog stadig lang vej til, at Hayabusa kan sende sin landingssonde med faldskærm ned til landing med de formodede prøver i Australien i 2010, og projektleder Makoto Yoshikawa vil hverken kalde sig optimist eller pessimist i forhold til, om det lykkes.

Rumsondens hastighed skal øges med næsten 1.500 kilometer i timen inden marts 2010, hvorefter motoren skal slukkes, når sonden er på vej til Jorden.

Jaxa oplyser, at rumsonden stadig har nok Xenon-gas til både motor og til at holde sin orientering i rummet.

Dokumentation

Jaxa om Hayabus

Emner : Satellitter