Investorerne flokkes om gentest-firma trods forbud i USA

Først rejste det 770 millioner kroner i venture-kapital. For få måneder siden fik det yderligere 500 millioner kroner, og i midten af oktober flød 800 millioner kroner ind til firmaet.

23andMe blev ellers for to måneder siden næsten væltet af noget, der lignede en regulær knockout fra de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA).

Alligevel siger firmaets chef, Anne Wojcicki, nu til det amerikanske medie The Verge:

»I år var bedre end 2014 og 2013 ... uden tvivl.«

23andMe havde bygget en forretning på at analysere folks gener og give kunderne rapporter om alt fra sygdomsrisici til konsistensen af ørevoks. Firmaet behøvede bare at få tilsendt en spytklat, og få uger efter modtog kunden sin rapport - sat op i lækkert design, så enhver kunne sidde i sofaen med sin tablet og surfe sig en tur gennem sine inderste kroge.

Læs også: Hvad gentesten kunne fortælle mig - om mig selv

Over en halv million mennesker, langt hovedparten amerikanere og canadiere, benyttede sig af den mulighed, indtil FDA i slutningen af 2013 satte foden ned ... hårdt.

Læs også: Salg af private gentest bliver stoppet

FDA gjorde med et slag gentesten ulovlig, fordi den byggede på et for usikkert grundlag.

Læs også: Aflever en spytklat og få viden om dit ufødte barns karaktertræk

Ulovlige gentests blev bare solgt i Europa

Ud af krisen foretog 23andMe dog foretog to smarte træk.

For det første skruede firmaet op for salget af gentesten i Europa, hvor EU-instanserne slås om en holdning til private gentests, og hvor de nationale sundhedsmyndigheder oftest er opgivende eller fraværende i spørgsmålet.

Læs også: Private gentests er som krystalkugler og horoskoper

Spyttest, som private kan købe sig til og aflevere til biotekfirmaet 23andMe, som så sekventerer generne og fortæller om din fremtidige sygdomsprofil. Illustration: Peter Rukavina, Flickr.

For det andet lavede det en helt ny slags test til det amerikanske marked. Denne var renset for risikovurderinger af fremtidige sygdomme og gav kun svar på genetisk ophav eller stamtræ, men 23andMe gjorde en tilføjelse, der bliver betegnet som en genistreg af direktøren for det danske biotekfirma Exiqon, Lars Kongsbak:

Firmaet tilbød kunderne små underholdende web-baserede tests, som man kunne lege med derhjemme. I de tests afleverede kunderne informationer om sig selv: højde, vægt, om de led af særlige sygdomme osv. Samtidig bad 23andMe om lov til at bruge oplysningerne i forskningsøjemed. 80 procent sagde ja.

Genetiske data er en guldgrube for medicinalvirksomheder

I dag har 23andMe gensekventeret over en million mennesker og kørt analyser på mere end 600.000 genvarianter. Sammenholdt med informationer om f.eks. vægt og diabetes står 23andMe med en guldgrubbe af data, som medicinalvirksomheder sukker efter for at kunne skræddersy behandlinger. Og ligesom Garmin, der sælger trafikdata, og Twitter, der sælger persondata, så sælger 23andMe genetiske data til firmaer som Genentech.

»Det er ikke noget, 23andMe snakker højt om, men det er en vildt smart forretningsmodel, som der er masser af penge i,« siger Lars Kongsbak. Han hæfter sig især ved, at så mange mennesker giver lov til brug af deres genetiske data:

»Jeg tror, der er en voksende tendens til, at folk gerne vil bidrage så meget som muligt til forskningen, fordi de ved, at det kan komme dem selv til gavn en dag. At firmaerne så tjener mange penge på det, skal vi kun være glade for. For hvis der ikke var penge i det, ville ingen drive den her udvikling,« lyder det.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Bare lidt problematisk at der ikke er noget andet en patientens ord for at det faktisk er korrekt... Garage in garage out.

Slangeolie kombineret med selvdiagnose (uden objektive observationer) er junkdata... Og alt de måske finder vil alligevel skulle kombineres med et faktisk og meget dyrt klinisk studie før det faktisk kunne blive til et produkt der skal bruges som mere end et partytrick... Eller hvis det skal benyttes af behandlere der faktisk har et etisk, moralsk og juridisk ansvar...

  • 0
  • 0

Well, hvis de sammenholder med de data, som de har fra gentesten, kan de (læs: forskerne) vel i et eller andet omfang se, hvis der er ALT for store afvigelser, i forhold til allerede kendte data, så hvis data peger på, at manden er 5' og han skriver 6' i spørgsmålene, kunne det jo være, at de så bort fra det sæt data. Hvis 80% siger OK til at dele data, og 75% af dem svare sandfærdigt, har du stadig 60% "valide" svar.

  • 0
  • 0

Langsomt bliver det påfaldende hvor penetrant Thomas Djursing promoverer dette emne. Så fantastisk interessant er det vel heller ikke. Man sporer en duft af "Pump and Dump". Men måske er mine knurhår for følsomme...

MvH,

Bent.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten