Ukendt

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Invasiv myre senest set i Rostock: Klimaforandringer sender dem på kurs mod nord

Lasius neglectus, den invasive havemyre, ligner den almindelige sorte havemyre. Illustration: orf.at

En invasiv asiatisk myreart har spredt sig til Nordtyskland og det er et spørgsmål om tid, før vi ser den i Danmark.

Hus- og haveejere i Sydeuropa har længe kendt til havemyren Lasius neglectus, som er usædvanlig god til at formere og sprede sig, skriver Miljøstyrelsen.

Her kan du se, hvor lokale, der er entomologisk interesserede, har registreret og indberettet den invasive myre. Du kan finde linket her: http://lasius.creaf.cat/Ingles/distribution.htm

Myren, *Lasius neglectus*, er hjemmehørende i Lilleasien og har derfra spredt sig ud over Europa og ind i Asien. Illustration: Screendump

»Den er indtil videre aldrig set i Danmark, derfor er det ikke særligt sandsynligt, at de myrer, man finder i sin have, tilhører den invasive art,« understreger Nanna B. E. Mortensen fra Miljøstyrelsens invasiv team.

Denne type myre danner såkaldte superkolonier med et utal af myredronninger. Faktisk viser engelske undersøgelser, at superkolonierne kan være op til 100 gange større en de kolonier, vi kender fra den almindelige havemyre.

Den invasive havemyre ligner den almindelige sorte havemyre, som mange kender fra hus og have, men kolonierne er langt større, og når man kigger ned i myreboet, vil man se flere vingeløse dronninger, skriver Miljøstyrelsen.

En kroatisk biolog har her skåret toppen af en myretue med *Lasius neglectus*, for at vise hvor stor og forgrenet tuens netværk er. Illustration: Biologija.com.hr

Den bygger superkolonier, som kan være 10-100 gange større end den almindelige sorte havemyres kolonier. I flok kan myrerne skubbe grus og småsten over store afstande, vælte fliser op på terrasser og i det hele taget gøre megen skade i folks haver.

Ingen grund til panik

Rasmus Steenbak Larsen, der er biolog med speciale i myrer Sektion for Økologi og Evolution på Københavns Universitet, kender til rædselsberetninger om den nye myreart.

»På bare et år spredte den invasive havemyre sig hurtigt i England,« siger han til TV2.

»Et sted observerede man en koloni, der bredte sig på et område svarende til 12 hektar jord og med tusindvis af myredronninger i.«

Miljøstyrelsen oplyser, at der ikke er grund til panik, men opfordrer til, at man indberetter myren i app´en Arter, hvis man ser den.

Emner : Biologi
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nu kigger jeg sjældent ned i boet hos mine Lasius-myrer, så ud over væltede fliser (meget dramatisk?), hvad skal man mon kigge efter? At den har et mindreværdskompleks, kan man godt ane ud fra navnet.

 • 7
 • 0

Lilleasien? Tænkte det nok, flere der flygter fra Afghanistan. Jeg havde ikke tænkt på "klimaflygtninge" kunne komme i den form. Inger Støjberg må straks komme med en plan ;-)

 • 17
 • 4

Lilleasien? Tænkte det nok

Lilleasien er vist det samme som Anatolien, som er det samme som (en del af) Tyrkiet - ca.

Men nu er der grund til strudsetaktik - stikke hovedet i jorden.

Men mere seriøst skal jeg lige have kigget på kolonien i mit rhododendron-bed. Den er ved at ligne Kheops-pyramiden.

 • 9
 • 0

Invasive arter er dyr, planter og svampe, som ikke hører naturligt hjemme i den danske natur. De er blevet indført af mennesker til et område, som de ikke kunne have spredt sig til ved egen hjælp[...]En art betegnes dog først som invasiv, når den har negativ indflydelse på den hjemmehørende flora og fauna. Derfor er det langt fra alle indførte arter, som bliver invasive

https://mst.dk/natur-vand/natur/invasive-a...

Opfylder Lasius neglectus mon disse kriterier?

 • 2
 • 10

foruden,den er invasiv. hvad er så forskellen på den og vores andre myre? havemyre kan selvfølgelig være irreterende både inde og ude. men den ene gang om året. går,det nok. måske,vi skal vende os til det som er være.

den falske enke breder sig også i england. den er heldigvis mindre giftig en den sort.

måske,man skulle,slå sig ned som insekt og kryp bekæmper. det kan gi nogle gode firma betalte rejser til australien og andre steder med de udfordringer. hvis nu fyren,kan dresseres til,at dræbe, dræbersnegle.

 • 0
 • 6

Hvordan bekæmper I andre de sorte havemyrer?

I år har jeg prøvet en ny taktik på dem der kommer op mellem fliserne på terrassen. Jeg hælder hver dag lidt strandsand over de huller de kommer op af mellem fliserne. Jeg har gjort det i et par måneder nu, for på den måde at spærre dem inde, og sulte dem ud. Det ser ud til langsomt at virke. De er ikke væk, men der er markant færre myrer og huller nu, end da jeg startede på det.

 • 1
 • 0

Jeg lader dem i fred. Hvis de hjemsøger mit køkken, vil jeg muligvis overveje et angreb, men lige nu generer de mig ikke. Hvis der er en dag med regn, hvor de egentlig ville gå på vingerne, kan de godt søge ind i et af værelserne i en stor mængde i nogle timer. Men de går pænt igen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten