Invasiv krabbeart fundet i Øresund
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Invasiv krabbeart fundet i Øresund

Illustration: Kasper Nyberg, Øresundsakvariet

Under en muslingejagt ved havnen i Helsingør gjorde en gruppe dyrepassere fra Øresundsakvariet en overraskende fangst.

Udover muslinger blev der fanget fem små, stribede krabber, og de viste sig at tilhøre den fremmede art ved navn asiatisk strandkrabbe.

De astiatiske strandkrabber er kendt som en invasiv art, og fordi de blev fanget på et relativt lille areal vækker fundet bekymring hos Jens Peder Jeppesen, der er marinbiolog og akvariechef ved Øresundakvariet.

»Når man lige pludselig fra den ene dag til det anden fanger flere af den her type krabber på en gang, så er der noget galt. Hvis vi har fanget fem krabber på det her lille areal, så er der eddermugme mange af dem,« siger Jens Peder Jeppesen.

Han tilføjer, at Øresundsakvariet endnu ikke har haft tid til at undersøge fundet nærmere, men at der skal sættes gang i nærmere overvågning af krabbens tilstedeværelse i Øresund.

Kan forandre økosystemet

Den asiatiske strandkrabbe er et modstandsdygtigt krebsdyr. Den er flad og den kan sætte sig fast i små mellemrum. Derudover har den stor tolerance over for vandets saltholdighed og den er blevet fundet i vand med temperaturer fra 0 til 25 grader.

Ifølge akvariechefen er den invasive asiatiske strandkrabbe andre steder lykkedes med at opnå tætheder på op til 150 krabber pr. kvadratmeter, og derudover har den vist sig at være meget hårdfør.

Men alligevel er der ikke meget viden om, hvordan den asiatiske strandkrabbe kommer til at opføre sig i et økosystem som det danske, forklarer Jens Peder Jeppesen.

»Hvis vi kommer til at se, at krabben spreder sig med høj tæthed, kan man forestille sig et fremtidscenarie, hvor den asiatiske strandkrabbe spiser alt levende. Det gælder både fiskeyngel, helt små blåmuslinger og små dyndsnegle, som normalt sørger for at spise epifytiske alger på vores ålegræs,« siger han og fortsætter:

»Hvis den asiatiske strandkrabbe gør et stort indhug på eksempelvis dyndsneglene, vil ålegræsset have større tendens til at blive overskygget af alger, og det kan i teorien bevirke, at bestanden af ålegræs med tiden vil falde. Det vil være problematisk, fordi ålegræs beskytter vores kyster mod erosion og samtidig er et habitat for vores fisk. Men om det scenarie kommer til at ske, finder vi først ud af om flere år.«

Tidligere fundet i Vadehavet

Det nylige fund af asiatiske strandkrabber er ikke det første af sin slags i Danmark.

I 2015 slog den sig ned i Vadehavet, og her har de seneste års udvikling vist, at antallet i dag er svagt stigende eller det samme som tidligere år, siger Jens Peder Jeppesen.

Den udvikling kan ifølge akvariechefen skyldes, at naturen løbende lærer at omstille sig til at håndtere den nytilkomne art, selvom det tager noget tid.

»Vi vil nok se bestanden af asiatiske strandkrabbe boome i løbet af de næste par år, men så vil de andre dyr såsom torsk eller havfugle finde ud af, hvordan de skal jage dem. Det spændende bliver at se, hvordan det kommer til at udvikle sig,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Lav dog nogle droner der kan udrydde disse invasive arter, vi har da efterhånden god nok teknologi til det. For sjov kan man jo kalde dem T-1, bare leverandøren ikke hedder Skynet, så er alt fjong!

 • 1
 • 6

For noget siden kunne man bl.a. på dette medie, læse om tælling og bekæmpelse af norske (!) lakselus med laser(kanon!). Jeg har i en anden tråd foreslået noget tilsvarende brugt mod rotter. Ku' det mon bruges mod denne og andre tilsvarende (i vand levende) invasive arter? Brug af laser mod krabber, er vel mere sikkert for andre, da det foregår under vand?

 • 0
 • 0

Nu er det jo ikke sådan at de samme dyr har levet det samme sted, de sidste mange millioner år. Arter har til en hver tid flyttet sig rundt på planeten. Nye arter opstår og udkonkurrere andre arter. At bruge ressoucer på at stoppe planetens naturlige dynamik, kan ikke være særlig klogt, ej gavnligt.

 • 0
 • 5

Nu er en del af de invasive arters tilstedeværelser i Danmark, formentlig ikke en konsekvens af naturens dynamik, men netop en konsekvens af, at mennesker blander sig i naturen. For eksempel kan disse krabber meget vel skyldes, at der er taget ballastvand ind i skibe, der hvor krabberne hører til, og ballastvandet efterfølgende er hældt ud i danske farvande.

 • 3
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten