Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Intuition er intelligens i sin ypperste form

Den førende tyske psykolog og direktør for Max-Planck-Institut für Bildungsforschung i Berlin, Gerd Gigerenzer, er ikke i tvivl om, at intutition er en helt afgørende del af hans videnskabelige arbejde. Ja, faktisk kunne han ikke bedrive seriøs forskning, hvis han ikke lod sig påvirke af sin intuition.

Men intuition skal forstås rigtigt, understreger han. Det handler ikke så meget om at kende det rigtige svar, men om instinktivt at forstå hvilken information, der er uden betydning, og derfor kan udelades af ligningen.

»I mit videnskabelige arbejde har jeg fornemmelser. Jeg kan ikke altid forklare, hvorfor jeg synes at en bestemt vej er den rette, men jeg er nødt til at stole på og følge min fornemmelse. Jeg har også evnen til at tjekke mine fornemmelser og undersøge, hvad de handler om. Det er den videnskabelige del,« siger han til The New York Times.

Din intuition virker inden for det område, du kender bedst

Den amerikanske Ghost Writer, Bruce Kasanoff, der skriver bøger for anerkendte forskere, er enig. Intuition brugt rigtigt er intelligens - endda [den mest udviklede for intelligens, argumenterer han i Forbes Magazine[(http://www.forbes.com/sites/brucekasanoff/2017/02/21/intuition-is-the-highest-form-of-intelligence/#37fb96b939ea).

»Hvis det eneste du gør er at sidde i en stol og stole på din intuition, er der ikke megen intelligens involveret. Men hvis du dykker dybt ned i et emne og studerer forskellige mulige løsninger, så bruger du din intelligens, når du lader din intuition fortælle dig, hvad der er og ikke er vigtigt,« skriver han og fortsætter:

»Gør dit hjemmearbejde, brug dit hoved, benyt logiske argumenter, og jeg vil stole på og respektere din intuitive kraft. Men hvis du bare ligger i din hængekøje og beder mig om at stole på din intuition, så er jeg hurtigt ude af døren uden at sige farvel.«

Eller sagt på en anden måde af Bruce Kasanoff:

»Jo mere research, jeg foretager, desto mere stoler jeg på min intuition.«

Lyt til den dergnaven i maven

Den tilgang er værd at huske, når du mærker din egen intuition. For eksempel hvis din virksomheds retningslinjer, gruppepres eller din trang til at gå efter en bestemt løsning får din rationelle hjerne til at kigge snævert i en bestemt retning, så kan din intuition redde dig. Når du er på din egen hjemmebanen inden for et felt, som du ved mere om end de fleste, så kan den der dårlige mavefornemmelse, du kan føle gnave, når du er ved at producere den sædvanlige løsning. Ligegyldigt hvor stærkt du har lyst til at gøre, som du plejer, er det måske netop tidspunktet til at indse, at du bør kigge i andre retninger for den bedste løsning.

»Intelligente mennesker lytter til den slags fornemmelser, og de mest intelligente blandt os - dem, der skaber de store intellektuelle spring fremad - kan ikke lytte uden at udnytte intutionens kraft,« skriver Bruce Kasanoff