Intet overblik over bæredygtigt træ i Danmark

Miljøbevidste danskere er på Herrens mark, når de skal møblere hjemmet, for kun de færreste møbler bærer det anerkendte FSC-mærke (Forest Stewardship Counsil) og dermed garanti for en bæredygtig skovdrift.

FSC-mærket garanterer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Ud over det, bliver dyr og planteliv beskyttet, og skovarbejderne er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.

Men det er let at fare vild i møbelskoven. Hvis havesættet af akacie, mahogni eller teaktræ ikke er mærket, er det nemlig umuligt at vide, hvor og under hvilke forhold træet er dyrket.

Og ingen har overblik over FSC-mærkets udbredelse i Danmark.

»Der findes ingen tal. Alle er begyndt at sælge en lille smule, men mange vil gerne skilte med mere, end de reelt kan,« fortæller Kristian Jørgensen, formand for miljøorganisationen Nepenthes, der arbejder for bæredygtigt skovbrug globalt.

50 procent illegalt tømmer globalt

Nepenthes udarbejder årligt en liste over, hvilke forhandlere der sælger FSC-mærkede møbler. Coop-butikkerne Kvickly og Brugsen er med både FSC-mærkede grillkul, legeredskaber og havemøbler dem, der har det største udvalg. Men listen viser ikke noget om, hvor mange ikke-FSCmærkede træprodukter, de sælger.

Kristian Jørgensen fortæller, at halvdelen af det tømmer, der årligt fældes, er illegalt. Og FN-organisationen FAO skønner, at hele 19 procent af det træ, der bliver importeret til Europa er ulovligt fældet.

Kunderne vil ikke betale

IDEmøbler er en af de forhandlere, der ifølge produktchef for havemøbler, Kate Mikkelsen, ikke har nogen politik på området, for møbelkæden vurderer, at kunderne ikke efterspørger mærket i så høj grad.

»Kan vi købe FSC, gør vi det. Vi går ikke udenom, men hvis vi kun markedsførte FSC-møbler, ville kunderne ikke kunne betale for det,« siger Kate Mikkelsen.

Hun pointerer, at IDEmøbler altid ved, hvor møblerne er produceret, og at de sikrer sig, at plantagerne er godkendt. Godkendelsen foregår i samarbejde med leverandøren.

Men der skal et FSC-mærke til, for at forbrugeren kan være sikker på, at naturen og lokalbefolkningen ikke har lidt overlast under produktionen.

»Forhandlere forsvarer sig ofte med, at de har andre mærker, men det giver vi ikke meget for. Ofte er det lige så dårligt som illegal skovhugst. Det er branchemærker, og der er ingen grønne og sociale aspekter. I bedste fald er der overblik over, hvor det kommer fra,« siger Kristian Jørgensen.

Verdens største møbelkæde, Ikea, har ingen FSC-mærkede møbler, men det betyder ifølge miljøchef i Ikea Danmark, Jonas Engberg, ikke at møblerne ikke kan bestå af træ fra FSC-certificerede leverandører.

Ikea: Ikke nok FSC-mærket træ

Problemet er, at Ikea ikke kan få nok FSC-certificeret træ. Det betyder, at når du samler dit havebord af akacietræ, så kan bordpladen være FSC-certificeret, mens benene ikke er. Ikea bruger dog kun træ, der stammer fra bæredygtig træproduktion.

Jonas Engberg erkender, at det er en udfordring.

»Vi ville gerne, at alle vores træprodukter bestod af 100 procent FSC-certificeret træ, men det er ikke muligt endnu. Vi har et stort ansvar, fordi vi efterspørger meget træ, og derfor tager vores retningslinjer for skovdrift også afsæt i FSC og indeholder de samme regler og retningslinjer,« påpeger han.

På kort sigt har Ikea en målsætningen om, at 30 procent af træet skal komme fra FSC-certificeret skov.

Vækst i FSC-skov

På globalt plan er FSC-certificeringen ved at sprede sit rodnet. I takt med fokus på klimaændringer, og den rolle skovene spiller på den scene, stiger også udbredelsen af FSC-certificerede skove.

Tal fra FSC International viser, at mængden af FSC-skov steg med 10 millioner hektar fra 2008-2009. Det er en stigning på seks procent.

Og tendensen i Danmark er også, at forhandlerne viser stigende interesse for det lille mærke, fortæller konstitueret sekretariatsleder hos FSC Danmark, Ida Rehnström. Det er efter hendes mening meget positivt, at man endelig er begyndt at få øjnene op for skovenes rolle.

»Virksomhederne tænker CO2-regnskab, og hvordan man transporterer mest miljøvenligt, men de glemmer konsekvenser ved fældningen. Det er skov, der forsvinder for altid. Fra vores synspunkt er det virkelig ærgerligt, når der findes måder at løse det på,« siger Ida Rehnström.