Intet liv i overfladevandet fra Lake Vostok
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Intet liv i overfladevandet fra Lake Vostok

Der er ikke fundet mikrober i overfladevandet fra Lake Vostok under iskappen på Antarktis.

Denne oplysning er i denne uge blevet fremlagt på en workshop om astrobiologi, som har været afholdt i Stockholm, beretter Natures News Blog.

Den 5. februar i år lykkedes det russerne efter mange års forarbejde at bore et hul helt ned til Lake Vostok, som gennem 15 millioner år har været dækket af et kilometertykt islag.

Umiddelbart efter forlod russerne stedet, før vinteren satte ind. De hjembragte dog is, som stammer fra overfladevandet i søen, som frøs fast til boret.

Det er Sergej Bulat fra det kernefysiske institut i Skt. Peterborg (PNPI) i Rusland og Centre national de la recherche scientifique (CNRS) i Grenoble, Frankrig, der har analyseret vandprøven og fundet færre end 10 mikrober pr. milliliter i vandet. Det er det samme, som forskerne ville forvente at finde som et baggrundsignal under de renrumsbetingelser, hvor målingen blev udført.

Der blev fundet i alt fire forskellige typer af mikrober. Tre af disse kunne identificeres som stammende fra boreolien. Den fjerde var ukendt, men stammer sandsynligvis også fra smøremidlet.

»Den øvre del af Lake Vostok synes altså at være uden liv, men det betyder ikke, at resten af søen også er det,« sagde Sergej Bulat.

Når russerne til december vender tilbage til Lake Vostok er hensigten at hente vand længere nede i søen.

Astrobiologer interesser sig for Lake Vostok, da betingelserne for liv i Lake Vostok minder om de forhold, der findes på Jupiter-månen Europa.

Dokumentation

Vostok’s microbes elusive in first measurements of surface water

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det må være en oplagt forretningsmulighed at hente det reneste vand på jorden fra Lake Vostok, og sælge det på flasker til ogligarkerne... 1,000.- USD for ½ liter ...

Der er (har?) jo været et projekt med salg af smeltevand fra grønlandske gletchere.

 • 0
 • 0

Det må være en oplagt forretningsmulighed at hente det reneste vand på jorden fra Lake Vostok, og sælge det på flasker til ogligarkerne... 1,000.- USD for ½ liter ...

Der er (har?) jo været et projekt med salg af smeltevand fra grønlandske gletchere.

Hvorfor sku det være rent? det er vel brakvand ;)

 • 0
 • 0

Brakvand er definitionen på en blanding af salt- og ferskvand med en salinitet på mellem 0,5 promille og 35 promille. Det har sådan set ikke noget med en evt. forureningsgrad at gøre.

 • 0
 • 0

Så der findes flydende vand på jorden, der under naturlige, stabile forhold ikke rummer liv? Det lyder utroligt.

 • 0
 • 0

Det varme salte vand der ligger 2000 meter under København er da ældre end det vand man interesserer sig for under Antarktis. Hvad kan astrobiologer få ud af at teste dette vand som vi nu pumper op i varmevekslere og udnytter til fjernvarme. Jeg mener at vandet stammer fra en tid hvor der spadserede dinosarer rundt, dvs 150 mio år gammelt. Hvem kan kaste lys over dette "gamle" saltvand som man i øvrigt kan smage på. Det smager ganske salt. Måske rummer dette gamle københavnervand nogle hidtil ukendte levende mikrober fra en svunden fortid.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten