Interview med gentest-firma efter knockout: ‘Vi har fjernet al spekulation’

Efter at verdens førende firma for private gentests, 23andMe, i efteråret 2013 fik forbud mod at sælge sin gentest til amerikanske borgere, har firmaet været gennem en markant omstilling.

De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, vurderede, at 23andMe var på for tynd is, når de lavede risikoanalyser af, om folk var i risiko for at få særlige sygdomme. Og selvom firmaet fortsatte sit salg af gentests til Europa, så har 23andMe brugt de seneste år på at sikre, at dets rapporter til kunderne har troværdigheden helt i top.

»I månedsvis ændrede vi på alt i samarbejde med vores 35 genetikere og læger. Nu er vi 100 procent gennemsigtige, så du kan downloade alt og se præcis, hvilke studier vores rapporter bygger på,« siger Jonathan Ward, der er en af cheferne i 23andMe med særligt ansvar for firmaets udvidelser uden for USA.

»Vi er holdt helt op med at rapportere på foreløbige studier. Nu stiller vi som krav, at vi kun rapporterer på sammenhænge med genvariationer, hvis der er foretaget to uafhængige og godkendte studier på over 750 mennesker,« siger han.

Læs også: Investorerne flokkes om gentest-firma trods forbud i USA

FDA har endnu ikke givet 23andMe lov til at rapportere om andet end folks slægtskab eller stamtræ, bortset fra at myndighederne for nylig gav lov til at oplyse, om en rask person er bærer af en genvariation, som kan give børn den alvorlige genetiske sygdom Bloom Syndrom.

Læs også: Investorerne flokkes om gentest-firma trods forbud i USA

Ifølge Jonathan Ward er en af fordelene – og udfordringerne – som gentest-firma, at mængden af nye studier på sammenhænge mellem gener og sygdomme stiger voldsomt.

»Da vi startede i 2006, kunne vi give 14 rapporter til folk for 1.000 dollars. I 2013 var vi oppe på 200, og frekvensen stiger hele tiden,« siger Jonathan Ward.

I dag har firmaet særlige kuratorer ansat til at læse gennem alle nye peer-reviewede studier og vurdere, om de skal med i rapporteringerne, og kommer der ny viden, så får folk rapporter tilsendt på mail gratis.

Men er det ikke netop en udfordring, at nye rapporter i nogle tilfælde modsiger tidligere resultater, så hvad vi troede var en klar sammenhæng, viser sig slet ikke at være det?

Læs også: Hvad gentesten kunne fortælle mig - om mig selv

»Jo, men det smukke er, at vi har fuld åbenhed. Vi har et team af genetikere, der konstant overvåger litteraturen for nye studier, og så rapporterer vi om dem. Vi fortolker dem ikke længere. Vi giver ikke folk procentuelle udregninger af risici. Vi fortæller dem blot, at de har x og x genvariation, og så henviser vi til rapporter, der fortæller, hvad det betyder at have den variation.«

Læs også: Private gentests er som krystalkugler og horoskoper

Så folk skal i dag bruge flere kræfter på selv at forstå betydningen af jeres rapporter, enten selv eller i samarbejde med en rådgiver eller læge?

»Vi mener godt, at folk selv kan forstå mange af de her informationer. Men på ethvert papir er der link til en genetisk rådgiver. Og vi har gjort det nemt for dig at dele dine informationer med din læge, især fordi vi ved, at en tredjedel diskuterer vores oplysninger med deres læge.«

Læs også: Gentest-firma vil udvikle egen medicin: 'Vi har et forspring'

Men med tanke på den nuværende udvikling, hvor vi hele tiden opdager nyt om generne, der viser at sammenhængende slet ikke er så tydelige, risikerer vi så ikke, at vi om fem år er i en blindgyde, hvor vi er mere forvirrede, end da vi startede?

»Jo. Det er en mulighed. Vi må se tiden an. Problemet er jo netop, at antallet af mulige genvariationer er så enormt, og ofte er din sundhedstilstand påvirket langt mere af alt mulig andet som kost, træning, søvn osv. Matematikken er svær i de her udregninger, og det er umuligt at sige, hvordan det ser ud om f.eks. fem år,« siger Jonathan Ward.

I en nær fremtid forestiller Jonathan Ward sig, at sekventering af folks fulde genom kan betale sig. For selvom 23andMe i dag sekventerer for 600.000 genvariationer, så er der i dag fundet over 85 millioner genvariationer. Tag f.eks. genvariationer associeret med brystkræft. 23andMe rapporterede tidligere kun på tre variationer, selvom der er tusindvis af dem, som ikke er undersøgt. Men med en fuld-genom-sekventering kan 23andMe for altid rapportere på nye studier af enhver slags.

I navigerer jo på et marked, der i stigende grad bliver oversvømmet med flere uvidenskabelige gentests, der kan give dig alt fra fitnessråd til slankekure. Hvordan påvirker det jer?

»Det er helt klart et problem. Vi ser masser af uheldige koblinger. F.eks. er der firmaer, som baserer deres analyser på små spekulative dyrestudier. Andre tager en variation, der giver 30 procents risiko for sukkersyge og en anden, der giver 10 procents risiko for sukkersyge og påstår, at hvis en person har begge genvariationer, så har de 40 procents sandsynlighed for at få sukkersyge. Men det er for simpelt, og den slags metoder holder vi os fra.«

»Jeg har selv taget en gentest fra et andet firma og fået besked om, at jeg skulle spise 6 procent kulhydrater hver dag. 6 procent. Jeg aner ikke, hvor de har det tal fra, og det er et problem. Netop derfor sørger vi for at være 100 procent gennemsigtige, så enhver kan se, hvad vi bygger vores rapporter på.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvem i alverden vil udlevere sit genom til et californisk, delvist Google-ejet firma? Vedkommende må vel være delvist debil, og dermed er en del af genomet allerede afkodet.

Forretningsmodellen for 23andme er dødfødt fra starten.

Derfor kilder min "Pump 'n Dump" næse mere og mere.

Hvis man har gjort en dårlig investering, så må man tage tabene. Reklameartikelserier på ing.dk er ikke den rigtige metode.

MvH,

Bent.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten