Interview: Ikke engang 31 procent genanvendelse kan Vestforbrænding dokumentere

Plus10. september 2019 kl. 05:004
Interview: Ikke engang 31 procent genanvendelse kan Vestforbrænding dokumentere
Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Danmarks største affaldsselskab Vestforbrænding kunne sidst i august kun med sikkerhed sige, at 31 procent af københavnernes plastaffald blev genanvendt. Men nu viser det sig, at Vestforbrænding heller ikke kan bevise genanvendelsen af den del.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmarks største affaldsselskab kan ikke fremlægge dokumentation for, at 31 procent af københavnernes plastaffald er blevet genanvendt de seneste år.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
11. september 2019 kl. 21:35

Alle sortereanlæg er private virksomheder, der meget naturligt holder alle oplysninger om økonomien meget tæt til kroppen. Jeg tænker ikke, at det vil være muligt at få valide oplysninger op afsætningspriser - som det også er svært at få oplysninger om genanvendelsesandele. Husk også at det i mange lande er helt normalt og lovligt at medregne energiudnyttelse som genanvendelse. Når vi ikke kan det i Danmark, skyldes det, at man i EU har besluttet, at affald, som behandles på affaldsforbrændingsanlæg IKKE kan regnes for energigenvundet. Og det uanset at netop denne anvendelse giver langt den højeste udnyttelse af brændværdien og er underlagt langt mere kontrol end nogen anden form for afbrænding. Når Danmark har affundet sig med den beregningsform, må det skyldes et meget stærkt ønske om at få mest muligt taget ud fra affaldsforbrændingen - uanset ulemperne.

3
11. september 2019 kl. 13:26

Salgspris? Den sikreste dokumentation ville være at de sælger plasten for en pris der er højere end brændværdien. Er der nogen der ved hvad de får for plasten?

2
10. september 2019 kl. 10:39

Se også tråden: "Dansk plast blev sendt halvdelen af kloden rundt".

I den tråd er der en principskitse, der viser plastens vej til genanvendelse. Her er det vist som om det danske plastaffald bliver sorteret særskilt på det tyske anlæg. Det er ikke tilfældet! Den danske plast køres gennem anlægget som en del af den samlede, modtagne mængde - og det er fra denne mængde, at der genanvendes 31 %. Da meget få andre lande har et pantsystem så effektivt som det danske (som fjerner en meget stor del af den mest værdifulde plasttype - PET - fra plastaffaldet), vil de øvrige mængder indeholde betydeligt mere PET - og altså have en meget større genanvendelsesandel end den danske. Derfor må genanvendelsen af den danske del af plastaffaldet med stor sandsynlighed være betydeligt mindre end de 31 %. Så dansk affaldsplast til genanvendelse vil formentlig kun opnå en genanvendelsesandel på maksimalt 20 % - måske endda betydeligt mindre end det. Da det koster ca. 100 € at sortere en ton plast, kan det endda tænkes, at værdien af de genanvendelsesegnede mængder i det danske plastaffald er så små, at det slet ikke kan betale sig at sortere på det, så det sendes usorteret videre. Salgsprisen for plast til genanvendelse ligger lavt - i gennemsnit omkring 300 €, så der skal meget til før det kan betale sig at sortere på det.

1
10. september 2019 kl. 07:40

Trist at man har en direktør på Vestforbrændringen der blot taler politikerne efter munden.....både verbalt og indholdsmæssigt.