Internt rekrutterede chefer er en gevinst

16. maj 2018 kl. 17:00
Internt rekrutterede chefer er en gevinst
Illustration: Lars Refn.
Internt rekrutterede er en konkurrencemæssig gevinst, fordi de fastholder vigtig viden, mener formanden for Dansk HR. To ud af tre IDA-medlemmer rekrutteres internt, viser ny undersøgelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Chancen for at lande dit første lederjob er markant større på din nuværende arbejdsplads, end hvis du søger en lederstilling et andet sted. Det fremgår af en undersøgelse fra IDAs lederpanel.

Således fik to ud af tre IDA-medlemmer med lederansvar deres første lederrolle internt. Af dem spillede cirka halvdelen selv en aktiv rolle i indsatsen for at avancere, mens den anden halvdel blev opfordret af deres chef til at gå ledervejen.

Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA, ser resultatet som et signal om, at man ikke skal dukke sig, hvis man går med uindfriede lederdrømme:

»Det er kun fotomodeller, der bliver opdaget på gaden. Har du ikke modet til at sige højt, at du ønsker at blive leder, så er det naivt at tro, at det job pludselig dumper ned i skødet på dig.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Internt jobskifte opfyldte karrieredrøm

Hun peger på, at man ikke skal forvente, at andre kan gætte sig til hvilke karriereønsker, man nærer:

»Drømmer du om at gå ledervejen, skal du skilte med det. Over for både kolleger og chefer skal du signalere og vise, at du ønsker og evner at tage ansvar. Du skal kort og godt kunne tænke ud af din egen silo,« forklarer hun.

Bekræfter tendens

Kim Staack Nielsen, formand for Dansk HR, der organiserer personalechefer, er enig i, at man selv må erklære sig:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»For nogle kan det være svært at få sagt, men det er jo ikke noget, man skal stille sig op og sige på en ølkasse i kantinen. Det er noget, man tager med til mus-samtalen.«

Illustration: MI Grafik/LGJ.

IDAs tal bekræfter en generel tendens, for intern rekruttering af ledere er særdeles udbredt. Ikke mindst fordi det er i virksomhedens egen interesse at rekrutterer egne medarbejdere til lederjobbene, forklarer Kim Staack Nielsen, og det er der flere årsager til, mener han.

»Internt rekrutterede ledere udvikler sig ofte til en konkurrencemæssig styrke for virksomheden, fordi de har en drabelig mængde tavs viden og ofte kender mange kroge i organisationen. Ved at give dem chancen kan organisationen også signalere, at den giver plads til, at folk kan udvikle sig.«

Læs også: Specialister på jobjagt skal finde deres indre generalist

Sidstnævnte er ikke uvæsentligt i en tid, hvor der er kamp om de kloge hoveder:

»Virksomhederne har løbende behov for gode specialister, og intern lederrekruttering kan være med til at fastholde dem, når de kan se, at der er mulighed for også at gøre vertikal karriere,« påpeger han.

Bevis dit værd

Ønsker man at bane vejen for en lederkarriere på sin nuværende arbejdsplads, kan man for eksempel melde sig som primus motor på større projekter, anbefaler Juliane Marie Neiiendam.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det giver dig mulighed for at bevise over for hele organisationen, at du evner at lægge specialisten lidt på hylden og i stedet træde i karakter som en generalist, der kan lede andre end sig selv og kan få et samarbejde til at køre på skinner.«

Læs også: Hvis du vil skifte karriere, må du gøde jorden

Et andet fornuftigt skridt, hvis man vil øge chancen for at skifte fra menig til leder, er at opbygge stærke relationer til kolleger forskellige steder i virksomheden, råder Juliane Marie Neiiendam.

»Man kan med fordel engagere sig i netværk. Måske er det muligt at finde en mentor, der kan dele ud af sine ledererfaringer. Det kan også styrke dit kandidatur, hvis du udvider dine kompetencer på ledelsesfeltet via kurser og efteruddannelse,« siger hun.

IDAs undersøgelse er gennemført blandt 894 medlemmer af IDA, der er registreret som ledere af medarbejdere eller ledere af ledere. Data er indsamlet ultimo 2017.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger