Internetbranchen vil lave public-service
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Internetbranchen vil lave public-service

Der er udsigt til, at den private internetbranche og dagbladene kan ånde lettet op: Medieforliget, som den tidligere regering indgik med venstrefløjen, bliver revideret ligesom kulturrådene skal kulegraves. Det kan betyde, at andre end TV2 og DR får statsfinansiering til nettjenester. Dermed kan en bredere del af mediebrugerne tilgodeses med public service indhold.

Den nye regering vil ændre på medieforliget, der sidste år gav DR og TV2 100 millioner kroner til at lave Internet i direkte konkurrence med de private aktører.

Blandt andet har folkene bag internetportalen Jubii og bladbranchen brokket sig højlydt over den tidligere regerings mediepolitik. Anklager om konkurrenceforvridning og frygten for, at udviklingen vil betyde døden for de store bladhuse, deler adm. direktør Anders Lassen, Metropol Online. Han anerkender helt klart, at der er behov for økonomisk støtte til public service, men han mener, det er forkert alene at give penge til bestemte formidlingskanaler eller medieinstitutioner:

»Det er meget meget ulogisk, at man ikke støtter indhold, hvis distributionsmetode er yngre end tre år,« siger han og henviser dermed til Internettet.

Problemet er, at i dag er støtten skævvredet i forhold til brugerne. Især de unge, som ifølge ham bruger langt størstedelen af deres tid på underholdning på spil, Internet og SMS-tjenester.

»Derfor er det absurd, at der ingen penge er til dem, hvis man har en interesse i at opdrage børn til at blive gode demokratiske borgere, og til at fylde gode værdier i hovedet på dem,« siger han.

Regeringen har netop bebudet en kulegravning af rådene på kulturområdet, og Lassen foreslår, at den lange række af råd til teater, film osv. afløses af ét råd, der skal afgøre, om man vil støtte den gode, spændende, fascinerende kulturbærende historie. Uanset om den er formidlet via teater, bøger, Internet, tv eller musik.

De borgerlige har i deres tid i opposition fremlagt et forslag, der tager et lille skridt i den retning. Forslaget vil generelt fjerne den såkaldte netværksafgift for public service tv-kanaler, mens rent kommercielle tv-stationer fortsat skal betale for at anvende de offentligt ejede frekvenser.

En arbejdsgruppe under Kulturministeriet har tidligere konkluderet, at der er behov for at diskutere en helt ny form for public netservice.

Arbejdsgruppen mener, at danske brugere skal have adgang til dansk kvalitetsindhold på nettet, og at f.eks. den danske litteraturs klassikere og dansk musik skal være tilgængelig såvel som de mange udenlandske tilbud.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten