Internet of Things kobler alt, hvad du ejer, på nettet

Din smartphone gør det allerede, og inden længe gør dine lamper, din vaskemaskine og din bil det også – kommunikerer med internettet. M2M, maskiner, der taler med maskiner, Internet of Things eller bare IoT – disse er nogle af de mest hypede ord lige nu.

Eksperter forudsiger mellem 26 og 50 milliarder forbundne enheder i 2020, og med en ny version af internetprotokollen IPv6 med op til 3,4 × 1038 mulige adresser er der åbnet for, at alt, hvad der kan sluttes til internettet, også vil blive det.

Det forudser blandt andre Gartner Group, som anslår, at prisen for den ekstra funktionalitet vil være mindre end en dollar i 2020. Det får trendforskere og teknologibegejstrede produktudviklere til at drømme om alt fra det intelligente hus spækket med sensorer, der ved alt om dig og indretter sig efter din kalender og dit humør, til labels i din næste bluse, som ikke bare fortæller dig, hvor den er produceret og af hvad, men også om der er blevet brugt giftige kemikalier og børnearbejde til fremstillingen.

Men allerede nu er du godt i gang med at blive omringet af apparater, som opsamler data om dig og din adfærd, ofte uden at du ved det eller har givet dit samtykke:

»Den pæne version er, at jeg har kontrol over mit hverdagsliv, når min hoveddør automatisk åbner, fordi en sensor genkender mig. Når jeg kommer ind i stuen, tænder mit musikanlæg med musik, der passer til mit humør, og i øvrigt kan jeg styre det hele med min stemme,« fortæller Janni Nielsen, der er professor ved CBS, forsker i IoT og netop har deltaget i den femte Internet of Things-konference i Bruxelles:

»Den mindre pæne version er: Hvad sker der med alle de data, der bliver logget om mig? Hvem får fat i dem, og bliver de brugt hensynsløst eller klogt? I 1970’erne kunne ingen forudsige, hvordan informationsteknologien ville vende op og ned på vores hverdag. Det samme kommer til at ske med IoT,« siger hun.

Og det er ikke småting, man allerede i dag kan samle ind af data. Flere steder i Norden er intelligente elmålere udbredt, og det giver elselskaberne detaljerede data om dit energiforbrug. Data, som kan kobles med internet- og tv-udbydernes data om, hvornår du bruger nettet og ser tv, og ikke mindst hvad du ser.

Alle de data kan bruges til at for­udsige dine behov og fodre dig med lige netop de løsninger eller reklamer, du – måske ubevidst – er interesseret i. Eller som John Barrett, der er leder af Systems Research ved Cork Institute of Tech­nology (CIT), siger i en TED-talk: ‘Hvad nu, hvis jeg har en hjertesensor, som forudsiger, at jeg er på vej til at få et hjerteanfald, og i samme øjeblik modtager et tilbud på noget ny vidundermedicin?’

Der sælges i dag cirka to milliarder elpærer i Europa om året. Inden længe vil de fleste af dem være af LED-typen, og jeg er helt sikker på, at en stor del af dem vil komme på nettet.
Peter Wilmar Christensen, GreenWave Reality

Betal, som du kører

I en netop offentliggjort rapport, forfattet af teleselskabet TeliaSonera og analyseinstituttet Arthur D. Little, peges der på autobranchen som et af de steder, hvor den økonomiske vækst inden for IoT vil være størst i de kommende år. Helt op til 47 procent om året vil omsætningen stige inden for biler, som på en eller anden måde er forbundet til internettet. Det gælder for eksempel biler, der kommunikerer med udlejningsfirmaer og serviceværksteder. I Norge drives væksten af det store salg af elbiler, og i Finland er det muligt at prissætte din bilforsikring ud fra din kørestil.

Andre områder med voldsom vækst er ifølge rapporten telemedicin og – naturligvis kunne man næste sige – gadgets, altså alle de enheder, vi som privatmennesker omgiver os med til daglig: smartphones, tablets og kameraer og på lidt længere sigt også hårde hvidevarer.

Eller som det udtrykkes af Peter Wilmar Christensen fra den danske virksomhed GreenWave Reality, der har udviklet en softwareplatform til at forbinde enheder med nettet og hinanden:

»Der sælges i dag cirka to milliarder elpærer i Europa om året. Inden længe vil de fleste af dem være af LED-typen, og jeg er helt sikker på, at en stor del af dem vil komme på nettet,« siger han.

Læs også: Danske GreenWave Reality: »Vi skal gøre tingene simple«

I den fremstillende industri har netværkstanken i årevis været standard. Såkaldte bussystemer har styret fabrikkerne, og enorme mængder data er blevet opsamlet og analyseret. Alligevel vil IoT også her skabe en revolution, siger Frank Faurholt, der er salgsdirektør hos Siemens Danmark og formand for Dansk Automationsselskab, DAu.

Han tror, at det fremover vil være selve produktet, som kommunikerer med fabrikken og fortæller, hvad det skal blive til i sidste ende, hvor det skal sendes hen, og på hvilket sprog brugsansvisningen skal stå:

»Det lidt ondskabsfulde svar på, hvorfor vi skal indføre IoT i industrien, er, at vi mennesker er for dovne og ustabile. Vi glemmer og er blevet en begrænsende faktor for at kunne øge produktiviteten,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg vil gerne have lov til at være i fred, og have mit liv for mig selv og min famillie. Det rager ikke andre hvornår jeg har min pære tændt, så længe jeg betaler min elregning.

Jeg begriber ikke hvorfor der er så stor hype og festivitas omkring det her. Og jeg begriber ikke hvorfor folk i almindelighed ikke tager sig rigeligt betalt for alle de dybt personlige data I hver eneste dag frivilligt overlader til virksomheder, der udnytter dem til at sælge jer ting I dybest set ikke har behov for.

Hvor er lovgivningen der beskytter mig mod denne brutale overskridelse af mit privatlivs grænser?

  • 15
  • 3

Jeg tror det er den helt naturlige udvikling på nettet, at alt kobles sammen, uanset om man lige synes det er rart, praktisk eller ej.. Mig bekendt var det også een af grundende til at man begyndte at fyre op under IPv6 for lang tid siden, da man erkendte at antal dimser på nettet hurtigt vil overstige antal mennesker...

  • 3
  • 1

Hvis jeg i så fald ikke kan have den, så har jeg helt sikkert heller ikke brug for den. Og jeg skal da i den grad nok selv bestemme om min vaskemaskine skal have service eller ej. Der findes i øvrigt ikke vaskemaskiner i 2040 andre steder end på teknisk museum.

Drop nu alt det fis. Det koster dig kun flere penge. Der er jo ingen anden grund til at producenten udvikler det. Du ender med at skulle betale både licens, abonnement, opdateringer og strømregning for at få lys i hytten.

Og nej, der er ikke smart. Min pære skal bare lyse når jeg tænder for den. Alt andet rager mig en hat.

  • 10
  • 2

Hvis mit musikanlæg automatisk tænder med musik, der passer til mit humør, mister jeg indflydelse på musikvalget og på, om musikanlægget overhovedet skal tændes.

Hvad skal en elpære på internettet?

  • 5
  • 1

Det vil give uanede muligheder for budget overskred, jeg tænker mig lidt ala arkitekterne bag DR byen koblet sammen med udviklerne fra Rejsekort, Polsag mm.

Måske har ing.dk har en overskrift anno 2034 om at det nye fuldautomatiske plejehjem, solgt til politikerne med at vil det kunne spare ind 20 mil om året i personaleomkostninger - men resultatet er at det er gået 20 mia.over budget i udviklingsfasen.

  • 0
  • 0

Hvad skal en pære på internettet, spørger du!?

Ja, den skal naturligvis ud og hente den seneste kritiske sikkerhedsopdatering, fordi den stadig er blevet kompromiteret.

"Pære 2.0.1.13"

  • 8
  • 1

Jeg hader software, som tager beslutninger for mig. Helt ned til, når Word synes, at et afsnit bør indrykkes eller at første ord efter punktum altid skal starte med stort (Ja, jeg slår det fra). Og så skal alle mine ting også til at bestemme, hvad jeg har behov for. Som mit nuværende TV, der pludseligt opdaterer firmware, uden jeg har bedt om det.

Og over nettet vil alle og enhver dimse-sælger kunne følge med i, hvad jeg laver - og om jeg er hjemme lige nu.

Vor Herre bevares, hvor er det dybt sygt.

  • 9
  • 0

Det handler ikke om dimserne skal have forbindelse til netværket, men hvem der kontrollerer det netværk.

Hvis prisen er lav nok, hvorfor skulle philips lave to LED pære, et med WiFi chip og et uden. Og hvis prisen er den samme, så ville jeg da sikkert købe den med. Hvis ikke andet, så for en gang om året at se hvor ofte jeg glemmer at slukke lyset om natten. Eller skrive et script, der styrer varmen efter input i vejrudsigten, tid på året og antal lys tændt.

Det helt afgørende er hvem der skal have adgang til de data. Og hvis jeg ikke kan købe en LED, hvor jeg selv har 100% kontrol over datainput (tænd/sluk/farve/styrke) og-output (forbrugsdata), så køber jeg et livsforbrug af glødepærer i Pusherstreet.

  • 9
  • 0

Forkert antagelse!

Du antager at du på nogen måde nogensinde kan få eller bevare kontrol over dine egne data. Undskyld udtrykket, men det er jo jublende naivt.

Hvis der sidder en wifi, bluetooth, eller anden snakke-protokol i en dims bliver den hacket. Det er det eneste du kan være helt sikker på.

Den dag man kun kan købe en bil eller en vaksemaskine med en snakke-protokol i, finder jeg hammeren frem og gør kort proces.

  • 2
  • 3

ned med dimserne og ned med automatikken. hvis jeg skal have gjort noget skal jeg nok selv sørge for at det bliver gjort.

jeg har ikke tv og min pc kører ubuntu.

jeg har en gang for mange år siden meldt mig ud af verdenssamfundet. og nu melder jeg mig også ud af dimsesamfundet.

vh nh

  • 2
  • 2

Jeg er måske nok lidt maskinstormer, og jeg er meget enig med de indlæg der er stærkt imod denne udvikling. Men istedet for at gå helt i baglås og sige at det ihvertfald ikke skal inden for mine døre, så vil jeg hellere prøve at forstå hvorfor det er så vigtigt? Som een er inde på, så er det helt forkasteligt at man som forbruger mere eller mindre tvinges til at overlade data til industrien, så de helt gratis kan profilere deres kunder, og på den måde tjene mere på dem. Hvoff' er det lige så vigtigt at mine stuelamper er på nettet? Skal der nu også være et par sensorer på mit toilet, så købmanden kan indkøbe mere toiletpapir hvis jeg skulle få dårlig mave?

Ja-ja, udviklingen kan ingen kæmpe imod... Man må bare følge med eller fremstå som en gammeldags hulemand der ikke har forstået noget som helst. JO! Faktisk BØR man kæmpe mod udviklingen hvis den går i en forkert retning. Og det synes jeg egentlig at den gør med den slags tiltag. Men det bunder sikkert også i at jeg ret beset ikke forstår hvorfor det er så godt....

  • 1
  • 0

Man kan snart lige så godt flytte til en lille by på landet, hvor alle ved alt om alle, eller hvor nogen sædvanligvis forsøger at vide alt om alle ;o)

  • 0
  • 0

Der her er vel bare LEAN 2.

LEAN 1 var LEAN på fabrikken og tildels det der står ude på hylderne i (web)forrretningerne og den optimering der foregår deromkring.

LEAN 2 er vi alle en del af fabrikken. Minder lidt om svineproduktion eller måske snarere stuffing af gæs til det der franske leverpostej.

Wall E er en fin film om lige præcis det fænomen.

I LEAN 3 er det os der optimeres væk :-) Så skruer robotten bare pæren i og skifter den når den springer.

Det er der nok nogen der kan skrive noget filosofisk om.

Jeg vil bare gerne have lov til at være det ufuldkomne menneske og selv finde ud af hvornår min (lys)pære er sprungen og der skal købes kartofler osv osv. Der er sådan set kun mit problem - ikke andres. Heller ikke fabrikanten/fabrikken/...

  • 3
  • 0

IoT er det nye buzz-word; men der er absolut intet nyt under solen. I industrien har alle processignaler jo i årevis haft sig eget nummer eller navn, og i mange situationer er det overordentlig praktisk at kunne se disse signaler i forbindelse med fjernservice eller ubemandede anlæg. Det drejer sig jo bare om at have en kontakt, der slår internetadgangen til eller fra alt efter, hvad man synes er mest hensigtsmæssigt på det pågældende tidspunkt. Hvad man skal bruge IPv6 til i den sammenhæng i stedet for et navngivningssystem, forstår jeg ikke bortset fra, at huset selvfølgelig skal have én enkelt fast IP adresse, hvis man da ikke benytter en Napto løsning ( http://nabto.com/ ) eller tilsvarende.

Er man hjemme, er der ingen grund til at have internetforbindelse med mindre man f.eks. er en ældre person, der lige skal have hjælp til f.eks. at sætte sit fjernsyn op til nye kanaler og derfor må koble internettet til i den periode, dette varer.

Er man ikke hjemme, er det da meget rart at kunne overvåge sit hus, selv om det i den periode åbner for hacking muligheder; men man kan jo også kopiere en nøgle. Det er bare et spørgsmål om at lave sikkerheden og krypteringen god nok. Lægger man f.eks. en engangsnøgle ind i telegrammet ligesom NemID, krypterer det hele med flere hundrede bit, og kobler internetforbindelsen ned i f.eks. 5 minutter ved ethvert forkert forsøg, er det i praksis umuligt at hacke.

Det er klart, at skal man have privatliv, duer det ikke med alle de trådløse net; men industrien har i årevis brugt trådede feltbussystemer, som både er meget hurtigere og sikrere og naturligvis umulige at hacke, hvis de ikke kobles til internettet. Samme fremgangsmåde vil også være særdeles hensigtsmæssig til fremtidens bolig - specielt hvis nettet samtidig har effekt nok til at kunne drive LED belysning, batteriladere, vinduesåbnere, alarmsystemer etc., så man kan slå to fluer med et smæk og spare alle de klodsede og dyre 230 V forsyninger til den slags enheder. Jeg arbejder faktisk p.t. på et sådant 20 Vdc net til bl.a. fremtidens hus (se evt. www.max-i.org ).

  • 2
  • 0

Jeg arbejder faktisk p.t. på et sådant 20 Vdc net til bl.a. fremtidens hus (se evt. www.max-i.org ).

Se, nu kom industrien allerede ind med reklame :-)

  • 0
  • 0

Selv om jeg er gadget freak, så er dette bare for stupidt. Det vil koste røven ud af bukserne og man vil kun spilde tid på det. Intet vundet.

Internet of Things = Næste IT/finansielle boble

  • 3
  • 2

Forkert antagelse!

Du antager at du på nogen måde nogensinde kan få eller bevare kontrol over dine egne data. Undskyld udtrykket, men det er jo jublende naivt.

Hvis der sidder en wifi, bluetooth, eller anden snakke-protokol i en dims bliver den hacket. Det er det eneste du kan være helt sikker på.

Forkerte data.

Jeg kan sagtens sørge for at mine dimser ikke kan kontaktes udefra. Jeg har kontrol over modem og router og ingen kommer til at tale med mine dimser med mindre jeg giver tilladelse.

Der er ved at sprede sig en fatalisme på alt for mange områder som vi selv har kontrol over: Demokrati, overvågning, sikkerhed etc etc. Også her i Ingeniørens debat. Sandheden er at kun hvis man på forhånd siger at det er umuligt bliver det 100% korrekt.

  • 1
  • 0

"Internet of Things = Dimsevældet :-)"

Jep!

KISS kommer hurtigt frem når jeg tænker over det. På papiret lyder det jo smart, specielt for dem der kommer til at tjene på at sælge der. Jeg tvivler dog på at forbrugeren får noget ud af det, hverken økonomisk eller tidsmæssigt. Derudover kommer så hele data problematikken. Big Data er jo så også endnu et Buzz Word/concept som jeg intet har tilovers for.

  • 0
  • 0

@Carsten Kanstrup

Det drejer sig jo bare om at have en kontakt, der slår internetadgangen til eller fra alt efter, hvad man synes er mest hensigtsmæssigt på det pågældende tidspunkt.

Det hjælper ikke. Der er ikke svært at lade apparatet opsamle en log for en uge, en måned eller et år, der så transmitteres næste gang der er Internet forbindelse.

Problematikken vil være: Hvad bliver logget? Hvordan opbevares data? Krypteret? Kan ejeren / brugeren selv se hvad data indeholder? Kan ejeren / brugeren selv slette data? Hvor sendes data hen? Krypteret?

Jeg har ikke noget imod apparater der kan opsamle status / forbrugs information. Det er hvem der har adgang til data som er det vigtige.

  • 2
  • 0

Her gik vi for bare 10 år siden og bandede over at der ikke fandtes produkter som kunne fjernstyres uden det kostede en bondegård. Vi var mange der gerne ville have nogle byggestene, så vi selv kunne kontrollere vores hus. Nu kommer der stormende.

Netop spørgsmålet om kontrol bliver dog det altafgørende, idet mulighederne for hackning bliver uanede. Vi har jo allerede set hvordan produktionsanlæg kan hackes, på trods af at de er godt skærmet af.

At vaskemaskinen kommer på er logik for perlehøns, når vi får variable el priser, så maskinen selv kan starte sig selv på det smarteste tidspunkt på natten. Dertil kommer at elselskabet kan have en fordel i at kunne sætte alle vaskemaskiner på standby i tilfælde af problemer i nettet.

Det der bare er spørgsmålet er hvordan kommer vaskemaskinen - og elpæren på internettet. Hvilken teknologi skal den bruge, jeg tvivler på at der kommer til at sidde et SIM kort og et 3-G modem i en elpære, men det er jo heller ikke nødvendigt, for de har jo en trådet forbindelse internt i huset. Altså, der skal sidde en kontrolboks i huset. Hvilken teknologi kommer der til at blive benyttet der, og ikke mindst, hvem kontrollerer boksen.

Boksen kan faktisk gå hen og blive ret simpel, hvis der anvendes IPv6. Så kan pæren snakke direkte med Philips uden at kunden bemærker noget. Men der skal stadigt sidde en boks og route det. Altså det vil være muligt at etablere en lokal kontrol. Produkterne vil næppe blive afhængige af internetforbindelsen, idet kunden jo så vil blive afskåret fra evt. livsvigtige funktioner i tilfælde af netværksproblemer. Derfor vil man bare kunne lade være med at installere boksen.

Bilen derimod vil sikkert få 3G modem. Volvo leveres allerede nu med indbygget SIM kort som automatisk ringer op til 112 i tilfælde af ulykker som udløser airbag. Igen muligvis kan det slås fra, men jeg tror at de fleste ville sætte pris på at kunne logge ind på my.[volvo|toyota|vw|....].com og se hvordan bilen selv synes den har det.

Uanset hvordan man vender og drejer det, så er en dollar mange penge at fordyre et produkt med i dag. Derfor skal der være nogle brugerfordele til at drive det her. Jeg tvivler på at NSA vil finansiere hele gildet.

  • 3
  • 0

Det lyder jo imponerende - 3529,2 adresser "worldwide". :-) Per

Hej Per

Det er "fis" i en hornlygte. (jeg ved godt at dit formål var at påvise en artikel fejl)

Man har ikke 3,4 × 10^38 IPv6-adresser til rådighed.

Man kan med lidt god vilje, regne med samtidigt at kunne anvende 2^64*512 IPv6-adresser.

Udgøres af: * 2^64 IPv6-net (LANs, lokalnet). Mindste (routbare) IPv6-net er ifølge IETF på 2^64 IPv6-adresser. * af de 2^64 IPv6-adresser på ét lokalnet, kan kun ca. 512 IPv6-adresser anvendes samtidigt til lokalnet værter (=hosts).

Det er derfor noget fis at sige at verden samtidigt kan anvende 2^128 (ca.=3,4 × 10^38) IPv6-adresser.

  • 1
  • 0

Elpærer er faktisk noget af det jeg i mange år mest har ønsket mig på internettet.

Lige siden vi fik sparepærer, der markedsføres til at holde 8000+ timer, men hvor de i praksis holder kortere end traditionelle glødelamper. Så kan man automatisk få fremsendt erstatningspærer så snart de fejler - istedetfor at skulle finde kvitteringer frem og have ævl og bævl med at bytte dem, hvor man har købt dem. Det ender jo ofte med at man slet ikke får gjort det.

Samtidigt med at man ved køb af ny produkter kan vælge de, der holder længst eller giver mest brændetid/kr ved reel brug (hvis der er lavet Big Data tjenester til dette)

Det er selvfølgelig en forudsætning at pærer og andre ting ikke blot er forbundet med en VPN til producenten, men at det er forbrugeren, der administrerer adgangsrettighederne til pæren. Det er der egnede standarder på vej til, f.eks. UMA ( http://kantarainitiative.org/confluence/di... )

  • 1
  • 0

Det hjælper ikke. Der er ikke svært at lade apparatet opsamle en log for en uge, en måned eller et år, der så transmitteres næste gang der er Internet forbindelse. Problematikken vil være: Hvad bliver logget? Hvordan opbevares data? Krypteret? Kan ejeren / brugeren selv se hvad data indeholder? Kan ejeren / brugeren selv slette data? Hvor sendes data hen? Krypteret?

Netop dette er intet problem ved et feltbussystem, for er du bekymret, kan du jo selv logge alt, hvad der sker på bussen og dermed se, om noget sendes bag din ryg og fra hvilken enhed, det sker. Det kræver bare et simpelt interface til PC'en, Raspberry Pi'en eller Arduinoen. Så har du styr over det hele. Du kan desuden let sætte et "acceptance" filter op, så kun det, du tillader, transmitteres videre til internet gateway'en.

I praksis kan jeg ikke se, hvad f.eks. en LED pære eller en vinduesåbner skal med en log; men ved f.eks. alarmsystemer kan det jo være meget praktisk, og en vaskemaskine vil typisk også have en fejllog, da fejlen jo altid er væk, når serviceteknikeren ankommer :-)

Problemet er nok størst ved WiFi systemer, som automatisk kan koble sig på nettet.

  • 0
  • 0

"Internet of Things = Dimsevældet :-)" Jep! KISS kommer hurtigt frem når jeg tænker over det. På papiret lyder det jo smart, specielt for dem der kommer til at tjene på at sælge der. Jeg tvivler dog på at forbrugeren får noget ud af det, hverken økonomisk eller tidsmæssigt.

Selvfølgelig skal forbrugeren have noget ud af det - økonomisk eller på anden måde. Ellers får man kun solgt nogle få enheder til folk, der gerne vil imponere vennerne med den nyeste teknologi.

Tag f.eks. dagens LED pærer. Da de drives fra 230 Vac, kræver det en relativ dyr og stor converter, som ofte er i tvivlsom Kinesisk kvalitet med deraf følgende brandrisiko og formindsket levetid (LED'en holder typisk 50.000 timer; men det gør elektrolytkondensatoren i strømforsyningen ikke!). Kunne du i stedet drive pæren fra f.eks. 20 Vdc, kræves langt færre komponenter, og dermed kan både pris og størrelse reduceres til en brøkdel, samtidig med at du opnår højere sikkerhed. Desuden får du mulighed for en energibesparelse, for dæmper du lamperne til hvad øjet opfatter som 50%, falder strømforbruget til kun 18% pga. øjets logaritmiske karakteristik, og den dæmpning kan ske automatisk afhængig af den aktuelle solindstråling. Får du indbrud om natten, ødelægger systemet lige tyvens nattesyn ved at flashe alle lamper på én gang, samtidig med at det selvfølgelig alarmerer.

Det samme med PC'er, tablets, mobiltelefoner etc. De leveres alle med en lader; men den er jo ikke gratis at producere og er klodset at medbringe, så også den slags produkter vil kunne blive billigere og smartere i fremtiden, samtidig med at husets frue vil sætte pris på at slippe for det stigende kaos af konverterbokse og stikkontaktdåser med tilhørende mellemledninger.

Skulle du få lyst til at fjernbetjene dine Velux vinduer, skal du idag ofre en dyr og stor strømforsynings- og styreboks pr. vindue, og du skal få plads til dem indendørs. I fremtiden forbinder du bare vinduet til en feltbus med fælles strømforsyning og snakker direkte med det.

Kan du stadig ikke se idéen?

  • 0
  • 0

Jo, alt det du skriver er smart, men kræver overhovedet ikke internet forbindelse eller at der er nogen der data miner mine aktiviteter.

  • 0
  • 0

Jo, alt det du skriver er smart, men kræver overhovedet ikke internet forbindelse eller at der er nogen der data miner mine aktiviteter.

Man skal selvfølgelig kun koble enheder på internettet, hvis det er hensigtsmæssigt; men det er det f.eks. for alarmsystemets vedkommende, når man ikke er hjemme.

IoT er bare et buzz-word, som vel bare dækker over, at selv simple enheder bliver så intelligente, at man kan kommunikere med dem. Om man så gør det lokalt eller via. internettet, spiller ikke den store rolle. Hvorfor skulle man iøvrigt give f.eks. en LED pære en "unique" IPv6 adresse i stedet for et langt mere sigende navn?

  • 0
  • 0

Lyspærer hvor vi kan holde øje med om levetiden stemmer med den annoncerede levetid. Og når du så klager, kan producenten fortælle dig at du har tændt og slukket pæren alt for mange gange. Godt eller skidt?

Vaskemaskine som ikke blot hjælper dig med el-regningen, men som også snart ved hvilke tøj du vasker, fordi også tøjet får id-tags. Så kan den "hjælpe" dig, så du får et tilbud fra butikken om at købe nyt tøj, af samme størrelse, når tøjet nærmer sig det antal vasker det er designet for at tåle. Godt eller skidt? Man må ikke tro at vaskemaskinen kommer til at få "nu er jeg ved at gå i stykker, jeg ringer lige en servicetekniker for dig". Vaskemaskiner kommer endnu i flere år til at være "designed for buy a new". Det er mange år siden de var servicevenlige - det kommer først når forbrugerne begynder at efterspørge det igen.

Køleskabet ved hvad du har i det, og "hjælper" dig med at foreslå - eller endog bestille varer for dig. Du får nok ikke lov til selv at bestemme hvorfra varerne skal komme, for køleskabsproducenten tjener penge på at formidle denne tjenesten.

Printeren fortæller i god tid når du skal skifte papir og blækpatron. (Den fortæller dig imidlertid ikke hvornår den selv går i stykker - aka. hvornår den er designet til at fejle)

TVen din fortæller Google hvilke programmer du ser. Det kan de sælge til Netflix og andre. Kamera - som kommer i alle TV´er - kikker med når du ser på TV, og registrerer om du er til stede under reklamerne. Det kobles selvfølgelig sammen med hvad reklamerne vises, og så får du reklame for det samme når du går på net næste gang.

Vann-kogeren er på nettet, og sladrer til en eller anden om hvor meget vi kaster bort i strøm fordi vi varmer mere vand end vi trænger.

Huset ved hvadslags kaffe du drikker, og de som tapper dette kan sælge informationen til kaffeproducenten - eller en konkurrent.

Alt du ser/hører af reklame på computer og TV kan nemt måles om den virker. Det du køber identificerer sig selv for huset når du bringer den hjem.

Stolene får vægtsensorer så de ved når nogen sidder der. Vinduerne fortæller hvornår de åbnes. Køleskabet, mikroen og komfuret kan fortælle dine madvaner til de som er interesseret, så dine reklamer kan skræddersyes. Herlig! Så som på Amazon, hvis du er så dum at du søger på noget du ikke køber, så får du det som forslag til evig tid. Nu, hvis du en dag spiser frossenpizza, så hænger du på den.

Taskerne og skoene dine (og børnenes) aflægger rapport om hvornår de forlader huset og kommer hjem igen.

Skoerne kan jo også fortælle en butik at "nu er vi her" - og på mystisk vis kan der dukke op personificeret reklame på skærmer i butikken. Man ved jo alle dine præferencer.

At et par ingeniører er så bevidste (og kompetente) at de spærrer routeren for visse typer udgående trafik er jo fint - for dem. Men hvad hvis det ikke er så nemt at spærre det? Hvad hvis det fanges af en app på din iPhone, hvor du ikke kan styre det? At nogle her bevidst vælger fra disse fremtidige dimser, er jo også fint. Allerede i dag samles der ind store mængder data om os.

Men, er det nogen offentlig debat om hvad "markedet" må få lov til? Kommer der en "cookie" lov for IoT? Har regeringerne styrke til Governance på dette området, eller er det markedet som får styre?

Nu er Nellie ved at lykkes med at fjerne roaming afgifterne. Kommer EU så til at kaste sig over data privacy? NSAs dataindsamling bliver peanuts.

mvh Øyvind Strøm

  • 2
  • 1

@ Øyvind Strøm

Lyspærer hvor vi kan holde øje med om levetiden stemmer med den annoncerede levetid......

Du tegner et fuldstændig urealistisk skræmmebillede i lighed med år 2000 problemet, hvor alle journalister og folk uden kendskab til elektronik havde fået den idé, at alt, hvad der indeholdt chip's, ville fejle år 2000, og de mest naive Amerikanere skyndte sig ud og købe brændekomfurer. Sandheden var jo, at der ikke skete en pind, for ingen er så tåbelig at lægge den absolutte tid ind i en styring (man arbejder normalt kun med tidsdifferenser), så kraftværker etc. kørte lystigt videre. Ligeledes er der forhåbentlig ingen, der er så tåbelig at koble noget på internettet, hvis man ikke kan se et reelt behov for det.

Hvis du ikke ønsker en stol med vægtsensor eller nogle sko, der fortæller hvor du er, lader du da bare være med at købe dem, og er du bange for at noget sker bag din ryg, køber du da bare et system, hvor du selv kan logge alt og har 100% styr over, hvad der sker.

(Den fortæller dig imidlertid ikke hvornår den selv går i stykker - aka. hvornår den er designet til at fejle)

Og lad mig så lige mane den skrøne i jorden, at man kan designe elektronik til at fejle på en bestemt dato - med mindre man skriver speciel programkode til det. Fejlhyppigheden er en eksponentialfunktion af temperaturen, således at for hver 10 grader, man hæver temperaturen, falder levetiden til det halve. Hvis en fabrikant ville stile efter at lave et apparat, der f.eks. fejlede efter 3 år, ville blot en temperaturstigning på 10 grader - f.eks. ved levering til et mere sydligt land - betyde, at det ville fejle inden for garantiperiodens udløb, hvis den er 2 år, hvilket ville koste fabrikken rigtig dyrt og give en dårlig omtale. Også her render journalister og andre uden elektronikkendskab rundt og spreder falske rygter.

Samsung har haft nogle gevaldige problemer med deres lidt for billige elektrolytkondensatorer; men det er kombinationen af dårligt elektronikdesign og absolut lavest mulig pris, der har gjort det - ikke et bevist ønske om at apparatet skal fejle på en bestemt dato. Elektrolytkondensatorer i pulsdrift må betragtes som en sliddel; men forbrugerne vil jo ikke betale for kvalitet, så Samsung f.eks. kunne bruge polypropylenkondensatorer i stedet. Det skal bare være billigt. Man vil ikke engang betale for den service og rådgivning, som fysiske butikker kan give med det resultat, at rigtig mange byer efterhånden ligner rene spøgelsesbyer med tomme butikslokaler.

  • 0
  • 0

Og ingen nævner helbredsrisiko....!

Udover det åbenlyse overvågningspotentiale er der i den grad et sundhedsmæssigt perspektiv, som bør medtages. Personligt vil jeg på intet tidspunkt tillade nogen som helst form for teknologi i mit hus, der baserer sig på pulserende elektromagnetisk stråling i mikrobølgeområdet. Således heller ikke fjernaflæste forbrugsmålere (såkaldte SMART-meters), der baserer sig på denne teknologi.

Der er kun grund til alvorlig bekymring over dette eksperiment med folkesundheden!

  • 0
  • 0

Jeg er ikke klar over, hvad "feltbusbaseret system" er. Blot ved jeg, at husholdningsapparater m.v. skal kommunkere trådløst, og at man bl.a. - som artiklen her illustrerer - skal kunne betjene huset med en app på en SMART phone.... .....

  • 0
  • 0

Jeg er ikke klar over, hvad "feltbusbaseret system" er.

Et feltbussystem er bare et system, hvor du forbinder de enkelte enheder som perler på en snor. I det system, jeg arbejder med, består det af 4 eller 3 ledere alt efter om systemet skal være balanceret (industribrug) eller ej (brug i hjemmet). De to ledere bruges så til at forsyne enhederne med 20 Vdc, og de sidste 1 eller 2 til kommunikation.

Med et sådant system slipper man for batterier og 230 V convertere i alle enheder, som ikke kræver mere end 100 W. Kaffemaskinen er altså en undtagelse. Hvis man skal kommunikere med den, må det nok ske trådløst; men hvor stort er behovet lige for at putte kaffebønner og vand på dagen i forvejen?

  • 0
  • 0

Hmmm... Dels har jeg meget svært ved at se det nyttige ved dette, og dels bryder jeg mig meget lidt om overvågninspotentialet. Hertil kommer, at alle data omkring min husholdning vil være til salg til højest bydende. Jeg er klar over, at jeg i forvejen sætte mange spor...men det er jo ikke et argument for bare at få mere af samme skuffe.

Du siger, at det hele er ledningsbaseret i det system, som du arbejder med. Det er jo langt fra det, der skildres i artiklen herover.

  • 0
  • 0

Den gang ver der jo mange som sagde om mobiltelefonen, at sådan en dims skulle i hvert fald ikke inden for i mit hjem! Og hvad er der sket siden?

Der er i hvert fald en ny generation på vej, som slet ikke kan eksistere uden Twit, Facebook, Youtube, Skype, Pads (til at se på, ikke til at sidde på), OSV. For dem vil det være uudholdeligt ikke at have et halsbånd til hunden, som kan fortælle hvor hundem har lagt en høm høm, såman kan sende støvsuger-robotten ud og samle den op!

  • 0
  • 0

Hmmm... Dels har jeg meget svært ved at se det nyttige ved dette, og dels bryder jeg mig meget lidt om overvågninspotentialet. Hertil kommer, at alle data omkring min husholdning vil være til salg til højest bydende. Jeg er klar over, at jeg i forvejen sætte mange spor...men det er jo ikke et argument for bare at få mere af samme skuffe.

Du har vist ikke læst meget af det, jeg tidligere har skrevet i denne blog.

Du siger, at det hele er ledningsbaseret i det system, som du arbejder med. Det er jo langt fra det, der skildres i artiklen herover.

IoT betyder bare, at tingene kan kobles på internettet. Det kan man så gøre trådløst eller trådet, ligesom du idag også kan vælge mellem at forbinde din computer via WiFi (trådløst) eller Ethernet (trådet). Der er ingen forskel; men min pointe er, at det er temmelig tosset at køre alle de små nye "dimser" på 230 Vac, og med mindre "dimsen" bruger så lidt strøm, at man kan høste nok energi på én eller anden måde, og man ikke vil skulle skifte batterier i en uendelighed, er det da smartere med f.eks. et 20 V net, som passer med både USB Power Delivery og Quick Charge. Når man så alligevel skal føre strøm frem, kan man lige så godt bruge ledningerne til at kommunikere, så man slipper for trådløse systemer og den sædvanlige punkt-til-punkt forbindelse mellem f.eks. kontakter og lamper.

  • 0
  • 0

Jeg er overbevist om, at den mest mærkbare konsekvens for forbrugerne, bliver indbygget forældelse. Produkter, som rent teknisk kan fungere i 50 år, bliver gjort ubrugelige, fordi de indeholder software, som kun understøttes i en begrænset periode.

Vi kender det fra fjernsyn og telefoner, computere (hvem sagde Windows XP) og printere, og snart vil hverken køleskabe eller kaffemaskiner kunne tændes, når fabrikanten ikke længere understøtter deres software.

For slet ikke at snakke om biler, hvor man ikke kan få adgang til at servicere selve motoren uden software, og også skal kommunikere med satelitter og trafikstyringssystemer.

  • 0
  • 0

Hej

Jeg skal medgive at jeg har spidsformuleret dette. Men det er en megatrend i forhold til at indsamle data og bruge dette til at skræddersy reklame. Big money.

År 2000 problematikken er helt irrelevant i dette.

…" Ligeledes er der forhåbentlig ingen, der er så tåbelig at koble noget på internettet, hvis man ikke kan se et reelt behov for det."

Hmm, vi har da brug for den PC/mac vi kobler på nettet. Alligevel samler den ind store mængder data om os, uden at vi (ihvertfald de fleste) har særlig chance til at undgå det.

Du skriver: "… Hvis du ikke ønsker en stol med vægtsensor eller nogle sko, der fortæller hvor du er, lader du da bare være med at købe dem, og er du bange for at noget sker bag din ryg, køber du da bare et system, hvor du selv kan logge alt og har 100% styr over, hvad der sker."

Det er fint hvis vi er kritiske, det er fint hvis man selv evner at tænke problematikkerne igennem og fravælge udstyr på den konto, og det er fint hvis man kan blokkere. Men det kan ikke den jævne mand. Han kan heller ikke gennemskue hvad hans data bruges til. Chancen er stor for at det kommer nyttigt udstyr, som blot findes i den udgave som også samler data, måske uden at du overhovedet får vide det eller kan finde ud af det. Hvorfor køber Google Nets Labs? Fordi produktet er kult, og folk har brug for det. Kommer Google til at samle ind data fra det? You bet. Kommer det en APP som samler det ind og sender det videre, uden at du har en chance til at fange det? You bet.

Jeg skrev: (Den fortæller dig imidlertid ikke hvornår den selv går i stykker - aka. hvornår den er designet til at fejle)

Du skrev: "Og lad mig så lige mane den skrøne i jorden, at man kan designe elektronik til at fejle på en bestemt dato - med mindre man skriver speciel programkode til det. "

Ja, selvfølgelig skal man skrive en kode til det. Jeg har ikke set nogen hævde at det er elektronikken som designes til at fejle. Men at man sparer der man kan, og vælger løsninger man ved lever kortere end muligt, er vanlig. Det er trenden - indtil råvaremanglen tvinger virksomhederne til at tænke om. Jeg refererede til "Design to Fail" hvor der i firmware er kodet ind at enheden efter en bestemt dato begynder at trigge opførsel som fører til at brugeren skifter ud udstyret.

Jeg har sans for dine tanker om en bus. WiFi lyder besnærende, men som du siger, er der behov for strøm kunne man lige gerne bruge kablerne til kommunikation.

Jeg er projektleder for "Digitale Tranum", et projekt en landsby i Nordjylland, hvor vi vil udforske sensorer og andet som vil påvirke vores liv fremover. Alle huse kan få 1 Gb/s Internet up/download (via Bredbånd Nord), og vi arbejder med muligheden for at vores hurtige net kan indgå som en del af et testopsæt i EU-projekter. Har du en side jeg kan læse mere om bussen?

mvh Øyvind

  • 0
  • 0

...se hvordan bilen selv synes den har det.

Er da uden interesse, da den kun har et formål - kør når jeg har brug for det, ellers hold bøtte :)

Den der trend med menneskeliggørelse af ligeyldige døde dimser er en syg udvikling der får næring i bymiljøer med tomhed og manglende jordforbindelse - det er Frankenstein igen igen, men nu med dimser.

  • 0
  • 0

...Hvorfor køber xxx yy Labs? Fordi produktet er kult, og folk har brug for det. Kommer xxx til at samle ind data fra det? You bet. Kommer det en APP som samler det ind og sender det videre, uden at du har en chance til at fange det? You bet...

Netop derfor - pyt med hvem de er, og hvad de køber og hvad de udvikler. Formålet er at tappe intetanende personer (ligegyldighed/teknisk svage) på samme måde som en bonden tapper malkekoen.

Derfor lås på kommunikation, samt ved unødvendig snak bliver dimsen en kastrat. Jura, politik og lovgivning finder først problemer ifm. it, når det er sket... når regler er overtrådt... når det er uopretteligt.

  • 0
  • 0

Jeg er projektleder for "Digitale Tranum", et projekt en landsby i Nordjylland, hvor vi vil udforske sensorer og andet som vil påvirke vores liv fremover.

I et lille landsbysamfund, hvor mange kender mange og ialtfald dem i nærheden af, hvor man bor, er det jo oplagt, at man har en naboovervågning, som lige holder øje med hinandens huse, når man ikke er hjemme. Man kan selvfølgelig installere et traditionelt alarmsystem med en sirene, som ingen kan høre, når det blæser kraftigt fra Vesterhavet, og et alarmselskab, som kommer efter en time inde fra Ålborg; men man kunne jo også benytte sig af elektronisk kommunikation, så naboerne øjeblikkelig får at vide, hvor der er indbrud eller brand.

Som det meste andet kan internettet både misbruges og bruges til noget fornuftigt. Det drejer sig bare om at finde den rigtige balance og måske gå udenom firmaer, som lever af at kommunikere oplysninger om folk videre.

Hvad Google vil med Nest, vil kun fremtiden vise; men status er p.t., at Nest's termostat er baseret på en gammel Amerikansk standard, hvis eneste kommunikationsmulighed er nogle hardwaresignaler til at styre 3 niveauer af varme, 2 niveauer af køling og en varmepumpe. Den har p.t. ingen kommunikationsmulighed, som på nogen måde vil kunne viderebringe personlige oplysninger.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten