Internet of Bees: Svenske bistader overvåges digitalt

20. april 2022 kl. 13:45
Internet of Bees: Svenske bistader overvåges digitalt
App´en gør det muligt at holde øje med biernes velbefindende uden at man er der fysisk. Illustration: Erik Hooymans.
Svenske BeeLab har udviklet en teknologi, der kan holde øje med de svenske bier. Nu har projektet også fået penge til at sprede det til landets andre bistader.
Artiklen er ældre end 30 dage

Projekt BeeLab har udviklet en teknologi, hvor sensorer og kunstigt intelligens kan overvåge bistaderne digitalt, og dermed sikre sig biernes velbefindende.

Bag projektet står blandt andet BeeLab technology Sweden AB en svensk virksomhed, der har base i Kalmar. De arbejder på at skabe moderne og digital biavl, og et netværk til at indsamle data.

Ifølge mediet SVT giver den svenske landbrugsstyrelse nu en halv million til projektet for at udbrede teknologien til landets 25 biavler-distrikter.

Indtil videre er der bistader i syv forskellige byer i Sverige, som er tilsluttet den nye teknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Godt nyt for biavlere: Dræbersvamp redder honningbier fra deres værste fjende

App skal overvåge bierne og indsamle vigtigt data

Derudover skal pengene gå til videreudvikling af mobilappen, der blandt andet er udviklet af studerende på Linnéuniversitet. Heriblandt den studerende Oscar Bergstöm der har været en del af projektet som en del af sit eksamensprojekt.

»Med dette produkt vil vi hjælpe biavlere og bier til at overleve og have det bedre. Og øge produktionen af honning,« siger Oscar Bergström.

I appen kan biavlerne aflæse data som temperatur, vægt, lufttryk, luftfugtighed og luftkvalitet, der kan have en indflydelse på, om bierne har det godt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Honningbier klarer sig dårligt med importerede dronninger

Skal gavne bierne

Det er ifølge SVT et initiativ, der skal gavne biernes vigtige rolle i økosystemet og fortsætte forskningen om de bedste betingelser for bisamfundene.

Den administrerende direktør af BeeLab Mikael Ekström fortæller til SVT, at pengene vil gøre det muligt for dem at forbinde bistaderne til den nye teknologi.

»Ved at indsamle data fra nord til syd vil vi have endnu bedre muligheder for at se forskelle i vores langstrakte land og i højere grad forbedre vores data. Målet er, at de digitale bistader skal gøre det nemmere for biavlere, forskere og myndigheder,« siger direktør Mikael Ekström.

Siden 2019 begyndte projektet et forskningssamarbejde med teknologivirksomheden Tietowevry, forskningsventeret HSV Living Lab i Gøteborg og Linnaeus University.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger