International frøbank på Svalbard oversvømmet af smeltevand
I 2008 blev det første frø placeret i sikker forvaring i permafrostens dyb på øen Spitsbergen i Svalbard – men den globale frøbank er allerede truet af de klimaforandringer, som den ellers skulle beskytte imod.
I løbet af vinteren er store mængder regn- og smeltevand fra optøet permafrost fosset ind i den 100 meter lange tunnel, der fører ind til frøbanken. Her opbevares frø fra fra knap en million forskellige planter for at sikre fødevareressourcer og biodiversitet i tilfælde atomkrig, plantedød, klimaforandringer eller andre menneske- eller naturskabte katastrofer.
»Det var slet ikke med i vores overvejelser, at permafrosten ikke ville være der, og at vejret ville blive så ekstremt på den måde,« siger Hege Njaa Aschim, kommunikationschef hos den norske bygherre Statsbygg, til The Guardian.
Sidste år blev målt til det varmeste nogensinde, og det resulterede blandt andet i temperaturer over frysepunktet på Svalbard, der oplevede en gennemsnitstemperatur syv grader højere end normalt.
Skal overvåges 24 timer i døgnet
Smeltevandet nåede aldrig ind til aflukket, hvor selve frøene bliver opbevaret, men store mængder vand løb ind i tunnelens indgang, hvor det senere frøs til is. Det nu frosne vand er blevet hakket i stykker og fjernet, men episoden har sat spørgsmålstegn ved sikkerheden omkring frøbanken.
»Det var meningen, at det skulle fungere uden hjælp fra mennesker, men nu overvåger vi frøbanken 24 timer i døgnet,« siger Hege Njaa Aschim til The Guardian og fortsætter:
»Nu må vi se, hvad vi kan gøre for at minimere alle risiciene og sørge for, at frøbanken kan klare sig selv.«
Læs også: Unik og forladt frøbank i bomberamt Aleppo bliver genskabt
De norske myndigheder er nu gået i gang med at lave render i indgangstunnellen, så regn- og smeltevand ledes væk, ligesom der er blevet installeret pumper i selve opbevaringsrummet, som kan træde til under en ny oversvømmelse.
Imens må tiden vise, hvorvidt sidste års plusgrader var et særtilfælde, eller Arktis simpelthen er ved at blive for varmt til at udgøre et sikkert opbevaringssted for frøene uden særlige foranstaltninger.
»Arktis og især Svalbard bliver opvarmet hurtigere end resten af verden. Klimaet forandrer sig drastisk, og vi er alle overraskede over, hvor hurtigt det går,« fortæller Ketil Isaksen fra Norges Meterologiske Institut til den norske avis Dagbladet.
Allerede i 2010 oplevede Svalbards Internationale Frøbank en række varmeproblemer, da permafrosten ikke frøs til så hurtigt som tiltænkt efter byggeriet. Dengang fik klimaforandringerne også skylden, og man måtte indføre restriktioner på antallet af besøgende gæster.
Læs også: Permafrost-frøbank på Svalbard kæmper med varmeproblemer
