International frøbank på Svalbard oversvømmet af smeltevand

22. maj 2017 kl. 16:169
International frøbank på Svalbard oversvømmet af smeltevand
Svalbard International Seed Vault fungerer som en global sikkerhedsforanstaltning, der samler frø fra 1.400 nationer frøbanker fordelt over 100 forskellige lande i verden. Illustration: Mari Tefre/Svalbard International Seed Vault.
Sidste års rekordhøje temperaturer fik permafrosten på Svalbard til at tø, hvorefter smeltevand oversvømmede tunnellen ind til den globale frøbank, der opbevarer frø fra næsten en million forskellige planter.
Artiklen er ældre end 30 dage

I 2008 blev det første frø placeret i sikker forvaring i permafrostens dyb på øen Spitsbergen i Svalbard – men den globale frøbank er allerede truet af de klimaforandringer, som den ellers skulle beskytte imod.

I løbet af vinteren er store mængder regn- og smeltevand fra optøet permafrost fosset ind i den 100 meter lange tunnel, der fører ind til frøbanken. Her opbevares frø fra fra knap en million forskellige planter for at sikre fødevareressourcer og biodiversitet i tilfælde atomkrig, plantedød, klimaforandringer eller andre menneske- eller naturskabte katastrofer.

»Det var slet ikke med i vores overvejelser, at permafrosten ikke ville være der, og at vejret ville blive så ekstremt på den måde,« siger Hege Njaa Aschim, kommunikationschef hos den norske bygherre Statsbygg, til The Guardian.

Sidste år blev målt til det varmeste nogensinde, og det resulterede blandt andet i temperaturer over frysepunktet på Svalbard, der oplevede en gennemsnitstemperatur syv grader højere end normalt.

Skal overvåges 24 timer i døgnet

Smeltevandet nåede aldrig ind til aflukket, hvor selve frøene bliver opbevaret, men store mængder vand løb ind i tunnelens indgang, hvor det senere frøs til is. Det nu frosne vand er blevet hakket i stykker og fjernet, men episoden har sat spørgsmålstegn ved sikkerheden omkring frøbanken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det var meningen, at det skulle fungere uden hjælp fra mennesker, men nu overvåger vi frøbanken 24 timer i døgnet,« siger Hege Njaa Aschim til The Guardian og fortsætter:

»Nu må vi se, hvad vi kan gøre for at minimere alle risiciene og sørge for, at frøbanken kan klare sig selv.«

Læs også: Unik og forladt frøbank i bomberamt Aleppo bliver genskabt

De norske myndigheder er nu gået i gang med at lave render i indgangstunnellen, så regn- og smeltevand ledes væk, ligesom der er blevet installeret pumper i selve opbevaringsrummet, som kan træde til under en ny oversvømmelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Imens må tiden vise, hvorvidt sidste års plusgrader var et særtilfælde, eller Arktis simpelthen er ved at blive for varmt til at udgøre et sikkert opbevaringssted for frøene uden særlige foranstaltninger.

»Arktis og især Svalbard bliver opvarmet hurtigere end resten af verden. Klimaet forandrer sig drastisk, og vi er alle overraskede over, hvor hurtigt det går,« fortæller Ketil Isaksen fra Norges Meterologiske Institut til den norske avis Dagbladet.

Allerede i 2010 oplevede Svalbards Internationale Frøbank en række varmeproblemer, da permafrosten ikke frøs til så hurtigt som tiltænkt efter byggeriet. Dengang fik klimaforandringerne også skylden, og man måtte indføre restriktioner på antallet af besøgende gæster.

Læs også: Permafrost-frøbank på Svalbard kæmper med varmeproblemer

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
24. maj 2017 kl. 20:40

men jeg kan ikke se nogen steder hvor artiklen nævner noget om omgivelsernes trend.

Nej, måske fordi Arktis ikke er blevet så forfærdelig meget varmere.http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.phpÅrsmiddeltemperaturen kan godt stige flere grader på grund af højere vintertemperatur (fra -30 til -20), men vand fryser stadig under 0C, og på Svalbard er der i øjeblikket ca. -4 grader. Det jeg opponerer imod er, at de taler om klima, men så kun nævner en kort periodes varme, uden at sætte det ind i en længere tidsrække. Mon de ikke også har haft perioder med skidekoldt vejr? Er det klima eller vejr vi taler om?

7
24. maj 2017 kl. 09:35

Dybt suk!

;-) Jeg fornemmer, Albert, at klimaforandringerne i, især, Arktis er kommet bag på mange. Selv nogle af de forskere, der ellers har advaret om voldsomme ændringer er, tilsyneladende, overraskende over både hastighed og intensitet.

Da frøbanken blev taget i brug først i 80'erne, havde vist ingen forestillet sig, at høje temperaturer ville blive et problem, på Svalbard, kun 1300 km fra Nordpolen.

6
24. maj 2017 kl. 01:59

jeg finder det genialt, at den globale frøbank, som skal beskytte alverdens frø mod bl.a. klimaforandringer, ikke selv er beskyttet mod klimaforandringer. Dybt suk!

5
23. maj 2017 kl. 13:36

Åbenbart er det kun byerne der er blevet varmere.

Af rent nysgerrighed, da jeg ofte tænker over det når jeg læser denne type kommentarer fra dig og andre:

Som Troels allerede har skrevet, så underbygges din påstand IKKE af linket. Hvad er så årsagen til at du skriver som du gør? Jeg kan komme på to:

  • Du er så sikker på din sag at du ikke gør dig den ulejlighed at undersøge om dit link rent faktisk understøtter det.
  • Du ved at linket ikke understøtter din overbevisning, men du satser på at ingen gider læse nynorsk og derfor ikke checker efter.

Jeg indrømmer at min fantasi er stærkt begrænset og forklaringen kan være mindre negativ, men så må du komme med den, for ellers fremstår det bare som det klassiske valg imellem "dovenskab eller ondskab"

4
23. maj 2017 kl. 07:51

Åbenbart er det kun byerne der er blevet varmere.</p>
<p>

Vil du være så venlig at citere den del af artiklen som siger at kun byerne er bleven varmere? Så vidt jeg kan se, så står der at byerne er varmere end omgivelserne, hvilket i sig selv ikke er overreskende, men jeg kan ikke se nogen steder hvor artiklen nævner noget om omgivelsernes trend.

3
22. maj 2017 kl. 22:02

Særligt når der slet ikke er tænkt på overvågning af bl.a. temperatur (ud af flere (inde)klimadata). Det er rent held(?) at selve frøbanken gik fri, eller var der vitterligt tænkt på den usandsynlige hændelse?

1
22. maj 2017 kl. 21:46

Beklager meget, men hvis man ikke sørger for at en bunker omringet af is er vandtæt, bør man fratages retten at kalde sig katastrofeforebygger.

Netop den type elementære fejl skaber katastrofer.