International anerkendelse til to unge, danske opfindere

Danske Bucky'o'Zun er netop blevet hædret med en særpris ved dette års opfinderverdensmesterskab Global World Challenge. Særprisen er indstiftet til deltagere, der har et unikt koncept, der har bevist, at det kan virke og skalere, men som endnu ikke har fået sine første kunder, og medstifter af selskabet og CEO Sara Nasiri erkender, at det kunne have været sjovere at deltage i den rigtige finale.

»Det ville da have været sjovere, at være gået videre, men det er jo rigtig nok, at vi ikke har nogle kunder til vores projekt, så det er det,« siger hun til Ing.dk.

Med hæderen følger også en check på 5000 dollar, men selv om det ikke lykkedes de to unge opfindere at gå videre i konkurrencen, lykkedes det alligevel at få stukket et visitkort i hånden fra en af verdens største kemikalievirksomheder med en opfordring om at komme i kontakt så hurtigt som muligt.

Selv om det ikke blev til en finaleplads for danske Bucky'o'Zun var der stort smil fra grundlæggerne Emilie Kjeldsen (tv) og Sara Naseri over modtagelsen af Intel Global Challenge særprisen. Illustration: Sylwia Wedziuk

Beskyttelse mod hudkræft

Bucky'o'Zun er historien om de bedste veninder, der i gymnasiets første år besluttede at finde en kur mod hudkræft. Men de to veninder Sara Naseri og Emilie Riis Kjeldsen finder hurtigt ud af, at det var for voldsom en opgave, og kaster sig i stedet over at finde en metode, hvorpå de kunne beskytte mod, at mennesker overhovedet får hudkræft.

De gennemgik opskrifterne på en lang række produkter på markedet og måtte konstatere, at ingen af de eksisterende produkter på markedet kunne leve op til de to opfinderes krav.

»Det der beskytter Jorden mod Solens UV-stråling er Ozonlaget i Jordens atmosfære, så vi tænkte, hvorfor ikke finde en metode, hvor hver enkelt får sit eget Ozonlag til beskyttelse mod Solens stråler,« siger Sara Naseri.

Ozon pakket ind i kulstof

Problemet med Ozon er dog, fortæller opfinderen videre, at der er tale om en gasart, og den er giftig.

»Så vores næste tanke var, hvordan vi kunne pakke Ozon-molekylerne ind, så de ikke længere var skadelige, og der var det, vi kom på brugen af såkaldte Buckyballs, der er strukturer af 60 kulstofmolekyler i et gitter, som vi så har udviklet en metode til at få Ozon-molekylerne ind i,« forklarer hun.

Teknikken har de to opfindere taget patent på inden for fjorten anvendelsesområder, der strækker sig lige fra bedre solcreme til beskyttelse af træværk og bedre lakering af biler.

Men det har ikke været uden modgang og mange kampe, at det er lykkedes de to unge kvinder at nå så langt. Et afgørende gennembrud fik de to opfindere dog, da de fik kontakt til Yale-professor R. James Cross, der er en af de største kapaciteter inden for anvendelsen af buckyballs.

»Jeg husker, hvordan jeg blev helt stum, da han endelig tog telefonen, efter vi havde prøvet i månedsvis at komme igennem, men han var utrolig behjælpelig og hjalp os med at finde frem til de rigtige mennesker og få åbnet nogle døre, som måske ikke ville være åbnet,« fortæller Sara Naseri.

I dag har de to opfindere kontakt til flere universiteter og er i dialog med flere kemikalievirksomheder og har blandt andet fået et projekt i gang med en af verdens største kemikalievirksomheder om et proof of concept på en ny produktionsmetode, der vil optimere produktionsprocessen betydeligt og derved mindske fremstillingsomkostningerne.

Alt sammen et led i arbejdet med at udvikle opfindernes koncept så det fungerer optimalt. Hvordan opfindelsen dog skal varetages er endnu ikke afklaret.

»Vi startede ud med, at vi selv ville lave alle mulige produkter og stå for det hele, men den ide blev vi hurtigt talt fra. Det ville være alt for besværligt, så nu går overvejelserne på, hvordan vi får den rette licenspolitik, så produktet kan komme ud, men på den anden side kunne det da også være sjovt, at drømme vildt og skabe noget stort. Det handler jo også om, at det har betydning for samfundet,« siger Sara Naseri.

I dag arbejder de to som eksperter inden for deres kemiske område, men i virkeligheden er de begge indskrevet på Aarhus Universitets lægestudier, men travlheden omkring Bucky'o'Zun har indtil videre tvunget de to til at udskyde studiestarten.

»Vi vil helt sikkert vende tilbage til vores studie. Det er jo det, vi gerne vil være. Nu er der bare rigtig meget at se til med Bucky,« siger Emilie Kjeldsen.

Men efter ugens præsentationer i Silicon Valley er det klart, at de to opfinderes projekt har sat sit spor både i industrien og i det lokale vanturemarked. Sammen med Innovationcenter Denmark i Silicon Valley er det allerede lykkedes for de to unge opfindere at få sat møder op med centrale venturekapitalister, der har udtrykt interesse for projektet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg synes det er fantastisk positivt at unge mennesker gennem held, initiativ og hårdt arbejde kan komme igennem med deres ideer. Verden er ikke altid så hård og dyster som man tror. Godt gået!

 • 0
 • 0

Synes at jeg har hørt om denne ide flere gange indenfor de sidste to år, og jeg er overrasket over at der er ingen med en smule basal kemi-viden, som har kunne fortalt dem at det ikke kan lade sig gøre.

Ozon reagere meget let med C60's dobbeltbinger og danner epoxider[ref. 1]. Ved andre typer af ikke-aromatiske dobbeltbinger dannes der ketoner og aldehyder. Denne reaktion hedder ozonolyse, og er en reaktion som har været kendt i over hundrede år ref. 2.

Endohedrale C60 komplesker (C60 med molekyler indeni) har man kun kunne lave med ikke-reaktive forbindelser som ædelgasser og metaller. Her kræves der også temperaturer på flere hundrede grader og meget høje trykref. 3. Normalt foregår ozonolyse af dobbeltbinder i laboratoriet ved -70 grader celcius, da reaktion ellers vil være at for voldsom og hurtig. Hvis man tilførte ozon til C60 ved flere hundrede grader og meget høje tryk vil C60 totalt blive nedbrudt eller alt ozonen vil blive opbrugt, da ozonen vil være ekstremt reaktivt ved sådanne temperaturer.

[ref. 1]: (side 254) http://books.google.dk/books?id=PnwZVxhG8C...

 • 0
 • 0

Ville umiddelbart forestille mig at "guld nano-bolde" (gold nanospheres) ville være den fortrukne metode, givet ozonens reaktive egenskab. Men måske man i virkeligheden skulle benytte UV absorberende nano-shells, således at man helt slap for ozonen!

 • 0
 • 0

Jo, man kan godt sætte ædelgasser, nogle metaller og mindre reaktive forbindelser som hydrogen og ammoniak ind i C60-molekylet (som R. James Cross, Jr. har vist), men at tilføre det meget reaktive ozon til forbindelser med dobbeltbindinger(som C60 og C70 har) er som at sætte en tiger ind i et hønsehus. (læs: tigeren lader ikke høsene være i fred)

Ozons reaktion med fullerener C60 og C70 er også allerede beskrevet i flere artikler. ref. 1. Ozonet danner et epoxid med C60 eller C70, og der vil så ikke være noget ozon til at absorbere UV-lyset, da alt ozonet er opbrugt/reageret.

Der ingen der (endnu) har bevist at det kan lade sig gøre at putte ozon ind i C60-molekyler. Jo længere tid de to piger jagter dette luftkastel, jo mere pinligt bliver det for dem selv og underminerer troværdigheden af de konkurrencer, som pigerne deltager i.

 • 0
 • 0

Så vidt jeg kan vurdere det, er der slet ingen grund til at bruge ozon. Med alle de dobbeltbindinger, der er i fullerenen, skulle den være stærkt UV-absorberende i sig selv. Og det er jo det, man er ude efter i solcreme.

 • Søren
 • 0
 • 0

Jo længere tid de to piger jagter dette luftkastel, jo mere pinligt bliver det for dem selv

Jeg vil da mene at uanset hvordan det går med projektet, så har pigerne fået en uvurderlig erfaring i hvordan man starter noget og får adgang til "de rigtige mennesker" samt de har lært og bevist at man kan starte noget som bliver taget alvorligt - selvom man "kun" er en teenager.

Det kan umuligt være pinligt at have på CV'et!

 • 0
 • 0

Jeg synes også det hele lyder lidt loddent. Buckyballs er i sig selv stærkt UV-absorberende, så gad vide, om de har testet deres produkt mod rent C60? Og nu er jeg ikke fysiker, men UV-lys vil da ikke kunne trænge ind gennem buckyball'en og ind til ozonet (givet de faktisk havde fremstillet O3@C60) pga. 'hullernes' ringe størrelse?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten