Intern mail viser, at MRSA-handlingsplan er en gratis omgang

17. juni 2014 kl. 05:2311
Intern mail viser, at MRSA-handlingsplan er en gratis omgang
Illustration: Joachim Adrian (arkiv)/POLFOTO.
Landbrugets egen organisation beroliger i en intern mail svineavlerne med, at minister-handlingsplan mod MRSA ikke indebærer nye initiativer i staldene. Planen er en gratis omgang, siger forskningsleder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den nye plan for at begrænse MRSA fra fødevareminister Dan Jørgensen (S) ændrer intet for danske svineavlere. Det erkender landbrugets egen organisation, Landbrug & Fødevarer, i en intern mail til medlemmerne.

»Det er en plan, vi i Landbrug & Fødevarer tager vel imod, og for vores faglige eksperter på området er de fem punkter heller ikke ‘nyt stof’,« lyder det blandt andet i mailen, der er fremlagt på miljøbloggen Gylle.dk.

Læs også: Minister: Her er min fempunktsplan, som skal bremse svine-MRSA

Mailen er sendt til landmænd med grise og kontaktpersoner i foreningerne og retter sig især til de landbrug, som har udefrakommende gæster, der kan bære MRSA-smitten med sig tilbage til samfundet efter et besøg på en svinefarm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye MRSA-plan er netop blevet kritiseret af eksperter for ikke at indeholde nye tiltag. Det beror på, at planen stadig fokuserer på håndvask og hygiejnerådgivning, som allerede blev indført ved den første MRSA-handlingsplan i 2006 og særligt for landmænd i 2012. Eneste forskel er nu, at planen gør retningslinjerne for hygiejne til lovkrav.

Til trods for retningslinjerne om håndvask og tøjskift er antallet af mennesker smittet med svinetypen af MRSA, kaldet CC398, steget i perioden. Alene fra 2012 til 2013 var der tale om en tredoblet til 648 personer.

Læs også: Tre gange så mange danskere smittet med svine-MRSA på kun ét år

Tallene for de fire første måneder i 2014 er 281 smittede personer, hvilket ifølge Statens Serum Institut viser, at stigningen vil fortsætte. Men fødevareministerens plan pålægger altså ikke landbruget at gøre mere eller andet end tidligere for at standse smittespredningen, som det lyder i den interne mail:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Men hvad betyder det for alle jer, der har gæster i stalden? Skal I gøre noget anderledes i dag i forhold til i går? Svaret er: Nej, som udgangspunkt ændrer Dan Jørgensens fempunktsplan ikke ved, hvordan I skal agere. Overtrækstøj og håndvask er stadig svaret.«

Læs også: Tre døde af svinebakterie: Ingen af dem havde været i en stald

Overlæge og forskningsleder ved Klinisk Mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos mener ikke, at Landbrug & Fødevarer har forstået situationens alvor.

»De foreløbigt fire danske dødsfald burde være bevis på, hvilke konsekvenser det kan få, når MRSA bliver spredt til samfundet,« siger han.

Officielt bakker Landbrug & Fødevarer dog klart op om planen, fordi organisationen forventer, at den vil gøre en forskel, fremgår det af deres egen pressemeddelelse:

»I vores egne forholdsregler for svinebesætninger med MRSA fremhæver Videncenter for Svineproduktion håndvask og tøjskifte som en god stopper for smittespredning, så det er vi rigtig glade for, at ministeren har fremhævet i sin plan,« siger Jan Dahl, dyrlæge og chefkonsulent i L&F.

Læs også: Efter samråd om svinebakterier: Vi fik slet ikke svar på alle spørgsmål

Ifølge Hans Jørn Kolmos viser mailen dog, at fødevareministerens plan er en gratis omgang, når selv ikke landbruget opfatter det som nogen egentlig indsats:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Men det undrer mig faktisk ikke, at landmændene opfatter det sådan, for det kan vel ikke være særlig alvorligt, når de bare bliver bedt om at gøre, som de i forvejen gør,« siger overlæge Hans Jørn Kolmos.

Håndvask og tøjskifte har altså ikke virket, siden spredningen af bakterien fortsat stiger, lød det ligeledes fra blandt andre fødevareordfører for Enhedslisten Per Clausen, der til et samråd med ministeren for sundhed og forebyggelse og ministeren for landbrug og fødevarer ville vide, hvori det nye lå i Dan Jørgensens MRSA-plan.

Hertil svarede fødevareminister Dan Jørgensen, at retningslinjerne for hygiejne hidtil ikke havde været et lovkrav. Derfor er det nye, at det er det nu. Det svar var dog ikke nok for flere af Fødevareudvalgets medlemmer, der har sendt opfølgende spørgsmål til begge ministre, hvor de efterspørger konkrete tiltag for at bremse udviklingen - også i svinestaldene, ikke kun ved håndvasken.

Læs også: Svenskere bliver smittet med resistente bakterier fra danske svin

Læs også: Forskere: Ministerens tøven gør flere danskere syge af svinebakterie

Læs også: Norge går langt mere drastisk til værks end Danmark i kamp mod svine-MRSA

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
17. juni 2014 kl. 16:29

Kobberforbruget i svineproduktionen medfører også antibiotika-resistens. Vi har i Danmark verdens formentlig største forurening med kobber.

Grisene får kobber i foderet for at undgå, at grisene får diarre. Det kaldes en vækstfremmer. Hvis får spiser svinefoder, dør de af kobberforgiftning.

10
17. juni 2014 kl. 13:47

At svenskerne får resistente danske bakterier viser jo med al tydelighed at problemet er internationalt. Vi får sikkert også tyske eller engelske resistente bakterier.

Fjern antibiotika fra al svineproduktion (eller i hvert fald EU-baseret svineproduktion) ellers står vi med problemer, som langt overstiger alle tidligere zoonoser (salmonella, kogalskab, fugleinfluenza).

Håndvask er ingen løsning.

Fat det nu, Fødevarestyrelse og minister!

9
17. juni 2014 kl. 11:38

Indsatsen må nødvendigvis være fælles europæisk

Alt andet lige kan det ikke nytte at lade stå til fordi det ideelle er svært at opnå. Den der først går i gang har en markedsfordel. Imens alle venter på de andre daler salget, så når den besværlige enighed er opnået er markedet mindsket, måske permanent

8
17. juni 2014 kl. 11:35

”Men det er op ad bakke. Jeg tror, der skal flere dødsfald til pga resistente bakterier, før de europæiske lande for alvor vil gøre noget ved problemet.”

Hvor mange dødsfald skal der til pr år: 100? 1000? 10000? 100000?..? I hvilke andre steder i samfundet tillader man så mange undgåelige dødsfald, istedet for at forebygge?

Hvis det hele drejer sig om landbrugets konkurrence situation, hvor det er dyrere at producere i Danmark end i andre lande, så kunne regeringen jo devaluere kronen med 20%, så vil produktionen være tilstrækkelig rentabel, og hvis man samtidigt forbedrede kvaliteten af kødet, bl.a. den mikrobiologiske, ville kødet opnå bedre priser og flere markeder. En positiv cirkel. Nu er man inde i en negativ cirkel, der truer svinelandbrugets fremtid.

7
17. juni 2014 kl. 11:13

På det netop overstået folkemøde kan man efterfølgende på "dagens Medicin" læse følgende:

*"Grisene

Men ingen kamp mod antibiotikaforbug uden at tale om forbruget i grisestaldene. Det blev bl.a. fremført i debatten, at smågrise i effektivitetens navn bliver taget fra moderen allerede når de er fire uger gamle. Otte uger anses for at være det naturlige. Konsekvensen er at smågrisene ikke er parate til anden føde og de derfor ikke kan tåle den føde, de så får og de får diare. Dyrlægerne ordinerer antibiotika.

Dyrlægernes formand Carsten Jensen sagde: ”Ja, der er blevet effektiviseret så meget, for at forbrugerne kan få billigt kød. Og vi som dyrlæger må træde til for at afhjælpe en situation hvor en diareepidemi breder sig i svinestalden. ”

Han afviste den ellers logiske løsning: at lade smågrisene die til de er otte uger gamle. Så må de danske landmænd lukke ned og produktionen flytte til Polen eller et andet sted.

Indsatsen må nødvendigvis være fælles europæisk. Den konklusion er bl.a. Christel Schaldemose nået til for flere år siden sagde hun.

”Men det er op ad bakke. Jeg tror, der skal flere dødsfald til pga resistente bakterier, før de europæiske lande for alvor vil gøre noget ved problemet.” * Hvem kan stadig påstå at danske landmand ikke har et problem??

6
17. juni 2014 kl. 10:26

Det varer sikkert ikke længe før Sverige og andre lande forbyder import af dansk svinekød, men måske er det nødvendigt at vi danskere også boykotter dansk svinekød, før landbruget og ministeren vågner op!

5
17. juni 2014 kl. 10:16

Det skader omdømme og salg når forbrugerne ser stramme forholdsregler ved svinepest der er ufarlig for mennesker, imens dødelig MRSA smitte går næsten upåagtet hen.

4
17. juni 2014 kl. 09:33

Et sted at starte ville være at danne sig et overblik over hvor mange tons antibiotika der bruges i behandling af raske grise, sammenlignet med antal kilo antibiotika der bryuges til at behandle syge mennesker. Det næste man kunne gøre var at undersøge gyllen som spredes på de dnaske marker for hvor meget antitiotika rester der er.

3
17. juni 2014 kl. 09:22

Citat: "Officielt bakker Landbrug & Fødevarer dog klart op om planen, fordi organisationen forventer, at den vil gøre en forskel fremgår det af deres egen pressemeddelelse" Det, at meddelelsen udadtil giver udtryk for, at der indadtil er overbevisning, det er ikke det samme, som at der indadtil er overbevisning! Spin handler om at foregive, bl.a. at man selv er af en bestemt overbevisning. Det er faktisk de færreste medier, der over hovedet interesserer sig for dette forhold. Og hvis de involverede interesseorganisationer ikke konfronteres med uoverensstemmelserne mellem deres erklærede overbevisning om sagernes rette sammenhæng, som de bliver i dette medie, ja så behøver de reelt ikke korrigere deres officielle fremstilling af indre overbevisning. Naturfaglige og andre faglige kompetencer virker tit forpligtende i forhold til andre mediers måde at omgås sandheden på, også selv om naturvidenskabens erkendelsesteoretiske idealer kan være en forhindring for bestræbelsen på at stå i sandhedens tjeneste: https://arbejdsforskning.dk/visartikel.asp?art=242

2
17. juni 2014 kl. 09:15

Hvorlænge mon vore kunder synes det er fint, at det svinekød og de levende grise de importerer fra Danmark er inficeret med en multiresistent bakterie? Jeg har indtryk af, at svinebønderne samt deres minister saver løs på den gren de sidder på. Bare det ikke ender med en eksportforskrækkelse den dag, hvor det rygtes på vore internationale markeder...

1
17. juni 2014 kl. 08:53

Og svineriet fortsætter og man kan vel læse oplysningerne som om, at nu er landbrugsministeren "banket" på plads ligesom hans forgængere. Sørgeligt! Findes der virkelig ingen politiker, der har "hår nok på brystet" til at stoppe dette svineri??