Interesseret i astronauter? Stil spørgsmål til Nasas forskere her
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Interesseret i astronauter? Stil spørgsmål til Nasas forskere her

Udgangspunktet for 'spørgetimen' er etårs-missionen, som to astronauter vendte hjem fra tidligt onsdag morgen - men i princippet kan spørgsmålene sagtens være bredt formuleret.

Det fremgår af Nasas oplæg til den Q&A, som finder sted i dag kl. 17 dansk tid. Det sker på Reddit, og en række forskere fra rumagenturet stiller op til at besvare spørgsmål fra alle med interesse for rummissionen.

Amerikanske Scott Kellys og russiske Mikhail Kornienkos hjemkomst er den foreløbige kulmination på 340 dage i træk på rumstationen, hvilket er den længste sammenhængende periode, astronauter har været på ISS. Dette har været et vigtigt skridt på vejen til at forstå og optimere forholdene for fremtidige rejsende på de helt lange missioner til f.eks. Mars.

Forskerne har yderligere den fordel, at Scott Kelly er enægget tvilling til en anden astronaut, Mark Kelly, som har været på Jorden i den tid, hvor hans bror har været på ISS. Med tilbundsgående tvillingestudier kan Nasa nu bruge det næste stykke tid på at undersøge, om Scott Kelly skulle have lidt genetisk skade under det lange ophold samt se, hvordan hans krop generelt har taget imod den langvarige vægtløshed og rumføde.

Læs også: VIDEO: Rum-tvillingens hjemtur efter rekordophold på ISS

Scott Kelly stiller ikke selv op til denne Q&A. Han er dog ikke uvant med mediet, da han så sent som i februar lagde svar til den første Q&A fra rumstationen på Reddit. Så mon ikke han dukker op igen senere for at besvare spørgsmål fra flere nysgerrige sjæle?

Til dagens Q&A vil bl.a. Nasas chefforsker for rumstationen samt ledere af Nasas Human Research Program være til stede.

Jeg vil gerne vide, hvor længe man er om at vænne sig til jordens tyngdekraft efter næsten et år i rummet. Hvor længe varer det, før man kan stå på egne ben og gå normalt ?

  • 0
  • 2