Interaktivt kort: Her er den ledige plads til flere vindmøller på land

Illustration: Mette Munk

I en bred politisk aftale i sommer har Folketingets partier forpligtet sig til at øge kapaciteten af vindmøller på land frem til 2030. Forligspartierne vil sætte turbo på produktionen af vedvarende energi, og planen er at nå en samlet kapacitet på 8,2 GW fra landbaserede vindmøller, inden der er gået otte år.

Pr. 1. juli 2022 er den samlede effekt fra landvindmøller 4,7 GW i landets kommuner og det ledige potentiale 5,2 GW, viser beregninger, Ingeniøren har lavet på på baggrund af tal fra Energinet for den eksisterende kapacitet for landvindmøller og et estimat fra brancheorganisationen Green Power Denmark over hver kommunes mulige potentiale.

Mens kommuner som Ringkøbing-Skjern, Randers, Holstebro og Lemvig har udnyttet al ledig plads til opsætning af vindmøller, så har kommuner som Nyborg, Guldborgsund, Varde og Aabenraa et stort uudnyttet potentiale for vindkraft på land.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når man ser kortet, hvor der med gråt er markeret ingen vurdering, så falder det en ind, at det netop er området nord for København der ikke er lavet beregninger på. Det kan da vel ikke være fordi der er mange dyre huse der? Et gammelt ord- del sol og vind lige.

 • 27
 • 22

Med i vurderingen af potentiale er netop afstandskrav til beboelse. Det er nok den parameter, der gør beregninger på nord(øst)Sjælland til spild af tid.

 • 22
 • 4

Potentialemodellen. Potentialet for at sætte vindmøller op på land er størst, hvor husene står spredt, og boligpriserne er lave.

og når møller er sat op kommer husene til at stå endnu mere spredt og boligpriserne bliver enenu lavere... og så kan man sætte endnu flere møller op der

 • 12
 • 19

Med den plads, og de vindforhold, vi har på havet, er vi ikke i nærheden af et presserende behov for at udnytte potentialet på land.

Vi behøver end ikke at udnytte det kystnære potentiale.

Ved at øge landvindmøllekapaciteten med 75%, øger vi kun det samlede energiudbytte fra vindmøller med 15%, og vi kan opnå samme energiudbytte med 2,3 GW havmøller som vi kan med 3,5 GW landmøller.

Energiudbyttet er derfor IMHO for lille ift risikoen for at sætte den brede folkelige støtte til vindenergi over styr, ved at tvinge kommuner til at stille flere landvindmøller op end de har lokal opbakning til.

Det er glædeligt at politikerne, både i Danmark og resten Europa, endelig har fået fingrene ud og sat skub i VE-udbygningen. Det er særdeles tiltrængt, med eller uden krig og høje gaspriser, og de har været alt, alt for fodslæbende, indtil nu.

Men EU er faktisk allerede meget tættere på at være uafængige af Russisk gas end nogen havde forestillet sig for 6 måneder siden.

Russisk gasimport er (med Putins egen hjælp!) allerede reduceret med over 70% siden starten af Marts, hvor Europas gaslagre stod lavest, og lagrene er allerede 85% fulde, to måneder før det var planlagt, samtidig med at de Europæiske gasforbrugere foreløbig har reduceret deres forbrug med over 20% ift sidste år.

Importen fra Rusland har i de senest 4 uger, ligget stabilt på 850 Mm3/uge, mens importen fra Norge, Algeriet og de eksisterende LNG-terminaler, ligger på ~5.700 Mmio m3/uge.

https://www.bruegel.org/dataset/european-n...

Læg dertil EU's egen gasproduktion på 760 Mm3/uge (gennemsnit i 2021), som snart øges med ~60 Mm3/uge, når Tyra genåbnes, samt de kommende LNG-terminaler og en biogasindustri. der har kronede dage og øger produktionen YoY med ~25 Mm3/uge.

Russisk gasimport er således nu nede 12% af EU's samlede gasimport og -produktion.

850 Mm3/uge russisk kan meget snart erstattes af øget egenproduktion og LNG-import, men hvor svært er det lige at reducere gasforbruget med yderligere 12%, når vi er i fuld gang med at udfase gasfyr, og mange forbrugere allerede er skiftet til andre varmekilder?

I forbindelse med at jeg selv blev tilsluttet fjernvarme for blot 3 uger siden, talte jeg med manden fra Evida, som aflæser og inddrager afmeldte gasmålere i Region Syd. Da jeg spurgte om han oplevede en stigning i afmelding af gastilslutninger ift tidligere år, var ordene "ja, det er helt vildt!".

Så skru nu lige panik-knappen et trin eller to ned!

Vi behøver ikke at tvinge landvindmøller ned over hovedet på danske provinskommuner, ligesom Holland heller ikke behøver at genstarte gasproduktionen i Groningen, hvor 600.000 beboere stadig bliver holdt vågne af hyppige jordskælv, og huse, der smuldrer omkring ørerne på dem!

 • 29
 • 1

Så skru nu lige panik-knappen et trin eller to ned!

Panikken ser da også ud til at lægge sig på det europæiske gasmarked, hvor gasprisen på TTF lige nu er faldet med over 40% siden lukkeprisen for 7 dage siden.

https://www.theice.com/products/27996665/D...

Gasprisen lige nu faldet med 143 €/MWh, hvilket, målt på pris pr energiindhold, svarer til et fald på 84 $/tønde olie, på kun 7 dage!

Alene det at vi har naturgas, der dyrere end råolie pr energienhed, er totalt uhørt, men europæisk gas var altså 123% dyrere end crude-oil på verdensmarkedet for 7 dage siden, og er trods det voldsomme prisfald stadig 38% dyrere, i skrivende stund.

Hvis gasprisen falder yderligere 140 €/MWh i de kommende uger, kommer Putin i en situation, hvor han kan vælge imellem skrue eksporten i vejret, i forsøg på at redde omsætningen, hvormed gasprisen bare fortsætter med at styrtdykke, eller stoppe helt for eksporten, som straf for den frækhed at EU har skruet forbruget af hans gas ned, hvorefter han formenlig aldrig kommer til at eksportere gas til EU igen.

 • 23
 • 1

Ja. Vi er velsignet med en super geografi til havvind. Lad os ydnytte den.

Der hvor jeg ser landvind have en relevans kan være i en demokratisering af energiforsyningen. Hvis jeg nu har 100k kr, der brænder i lommen og jeg gerne vil sætte dem i den grønne omstilling og samtidigt lave en skilling, så er et lokalt vindmøllelaug en oplagt mulighed. Ingen gider være nabo til en vindturbine, men hvis den kværner penge ind på din konto, er det en anden sag. En enkelt mølle eller en lille park på måske tre-fem stykker, er langt mere overkommeligt, end en stor park til havs.

Findes der idag andelsselskaber rundt om, som man kan gå ind i? Hvordan er mulighederne for det fremover?

 • 16
 • 2

Der hvor jeg ser landvind have en relevans kan være i en demokratisering af energiforsyningen.

Ved ikke om det tæller (eller føles) som demokratisering, men du kan jo sætte de 100 kkr i Örsted-aktier, og så organisere en aktionær-forening (hvis den da ikke allerede findes) for private opsparere, som ikke bare ønsker del i udbyttet, men også (en vis) indflydelse på forretningen.

Forskellen er at møllen ikke nødvendigvis skal stå et sted, hvor naboerne helst skal have del i udbyttet for kunne at acceptere den, men ude på havet, hvor den ikke generer nogen, og ledelsen vurderer at din gevinst er maximal.

 • 4
 • 0

Ved ikke om det tæller (eller føles) som demokratisering, men du kan jo sætte de 100 kkr i Örsted-aktier, og så organisere en aktionær-forening (hvis den da ikke allerede findes) for private opsparere, som ikke bare ønsker del i udbyttet, men også (en vis) indflydelse på forretningen.

(De 100k var selvfølgelig bare et fiktivt tal, som jeg skrev for at have noget, som mange kunne finde og som samtidigt var stort nok til at batte noget i en forening. Et mindre beløb havde nok været mere realistisk, faktisk.)

Joe, købe aktier på børsen og prøve at stampe noget demokrati op omkring det. Det lyder umiddelbart ikke nemt. Og uanset hvad, så pumper man jo pengene ind i et aktiemarked, hvor selv de mest profitable og veldrevne virksomheder kan styrtbløde kursmæssigt bare fordi. Og man ved aldrig om man får et udbytte eller om en profit bruges til at vækste med håb om endnu større profit.

Jeg tror der er mange som gerne ville sætte sine penge i ét snævert aktiv uden de store armbevægelser. Og mange har enten ikke mulighed for at købe egne solceller, som kunne være alternativet, eller har allerede købt, hvad der er muligt, som privat.

Nå, men det er et sidespring. Møller hører fortrinsvist til til havs her til lands.

 • 0
 • 0

hvilket ikke nødvendigvis er en fordel for Europa...

Eller for Gazprom/Rusland... Ihvertfald ikke hvis man kan tro på indholdet i denne interessante artikel hos Politico:

https://www-politico-eu.cdn.ampproject.org...

Her er et par citater fra artiklen:

"...Unlike oil, which has more fungible transport, Gazprom is finding it hard to divert its Siberian gas elsewhere — and the numbers tell a clear story. Russia’s on pace to send 16 billion cubic meters (bcm) a year to China through its one Siberian pipeline, compared to the roughly 200 bcm a year it would normally be selling to Europe, had the conflict not taken place."

"...Even the most optimistic projections take Russian pipeline export capacity to China to 128 bcm per year by 2030 — still considerably lower than historical sales to Europe."

"...In sum, between now and 2030, Gazprom has few options beyond Europe."

Nåh ja, så var der også lige denne afsluttende sætning i artiklen:

"... But without immediate access to Western LNG expertise and equipment, and in the face of melting permafrost underneath Gazprom’s pipelines, this is a high-risk proposition. And if Europe can succeed in this first round, Gazprom and Putin stand to lose the long game."

 • 6
 • 0

Jeg har købt mig ind i et laug i min daværende bopælskommune. Jeg kontaktede kommunen med spørgsmål om deltagelse i et laug, og man svarede at udbuddet ville blive offentliggjort i den lokale ugeavis - hvor prioriteringen af investorer var: 1) Personer med bopæl i en radius op til X kilometer fra mølleparken (husker ikke X) 2) Resten af borgerne i kommunen

Udbyder var forpligtet til at tilbyde disse 2 grupper en andel af det samlede projekt.

Nu lyder det måske som om vi bliver mangemillionærer på den nuværende energisituation, men meget af strømmen er på (længere) kontrakter, så sidste indbetaling var ikke noget at åbne champangeflasker over.

Køb af aktier i Ørsted, som en anden nævner, er jo på markedets betingelser. Min personlige holdning er at man her er kommet lidt for sent til festen - men kan man acceptere den ret høje aktuelle p/e (>40 for 2021 (kilde: Børsen)) så står det jo én frit. Kender ikke estimeret P/E hvis den nuværende energisituation medregnes.

 • 6
 • 0

Der er stadig mulighed for at sætte en lang række møller på lavt vand i Nivåbugten. Afstand 3 - 5 km fra land, så de fra land ikke ser ud af så meget. Dem vil man næppe kunne høre, og der må være en del vind derude, selv om de næppe vil give samme udbytte som de helt store møller længere ude på havet. Til gengæld vil de formentlig være betydeligt billigere at stille op på grund af den beskedne vanddybde. Og her kunne et møllelaug vel være på sin plads, så Strandvejsbeboerne kunne glæde sig over at kunne se deres penge arbejde, hver gang møllerne drejer rundt. DN har jo for nylig ændret synspunkt, så lidt forstyrrelser i udsigten nu er acceptable i forhold til, at vi alle kan få dækket vores behov for el - også til boligopvarmning og transport. Ude i landet kan man næsten ikke undgå at se vindmøllerne snurre, så det må være på tide, at også vi nordsjællænderne i vores nærområde får mulighed for at se på møller i drift.

 • 8
 • 3

Potentiale er beregnet ved... og boligpriserne er lave

Det er jo en håbløs beskyttelse af Nordsjælland og dermed tvungen placering i de natur områder som samme nordsjællænderne vil bevare uberørt som kultirparker. Skal vi have folkelig opbakning til landmølle parker så skal de fordeles over hele landet!

 • 5
 • 3

Jeg tvivler lidt på, at landvindmøller overhovedet bliver ved med at have nogen eksistensberettigelse.

Det har de haft indtil nu, fordi 1 kWh vind kunne fortrænge 1 kWh fossil, uanset hvornår den blev produceret.

Men i fremtiden får vi brug for overkapacitet på vindmøller, simpelthen fordi det er den billigste metode til at udfylde mest muligt af produktionshullerne i perioder med svag vind. Det er bedre at stoppe nogle vindmøller, når det blæser meget, end at starte et fossilt kraftværk, når det blæser svagt.

Her frygter jeg, at landvindmøller ikke kan bidrage med ret meget. Når vinden over Danmark bliver svag, falder produktionen fra vores landvindmøller mere end produktionen fra vores havvindmøller. Så størstedelen af landvindmøllernes produktion kommer sandsynligvis til at ligge på tidspunkter, hvor der alligevel skal stoppes møller.

Det kunne være sjovt at lave lidt statistisk analyse på dette, men jeg tror desværre ikke, at nuværende time-for-time produktionstal for land- og havvindmøller kan bruges til forfærdeligt meget. Fremtidens landvindmøller vil jo nok blive højere end gennemsnittet af de landvindmøller, vi har nu, og dermed vil en analyse baseret på nuværende produktionstal give et overdrevet billede af den problematik, jeg har beskrevet.

 • 3
 • 1

@ Jørgen Rasmussen For det første viser kortet vindkraftpotentiale, ikke at forveksle med fravær af møller i "det grå område". Med et forventeligt meget lavt potentiale har man nok snarere valgt at bruge resurserne andetsteds.

Her kan du få lidt bedre styr på de regionale forskelle i naturens gaver: https://samvirke.dk/artikler/hvor-er-der-m... https://www.emd-international.com/files/wi... https://videnomvind.dk/wiki/vindkort-over-... Hvis sol og vind skal deles lige er "det grå område" blevet forfordelt (efter gammel fortolkning af ordet), specielt mht. vind.

Ringe vind , tæt bebyggelse og infrastruktur samt høje ejendomspriser... enhver bør kunne se at Hovedstadsområdet og Nordsjælland ikke er det mest oplagte sted.

Vi må desværre nøjes med trafikstøj og forurening, mangel på idrætsfaciliteter, mindre boliger og evig misundelse fra folk i provinsen. Lavere CO2 udledning har vi sørme også. https://sparenergi.dk/offentlig/vaerktoeje...

 • 2
 • 1

At opstille vindmøller hvor de yder mest, har den bedste totaløkonomi (inkl. grundkøb og evt. ekspropiation), generer færrest mennesker og berør så lidt bevaringsværdig natur som muligt, det er samfundsøkonomisk rigtigt og bedst for flest.

Jeg er taknemmelig for de mange saglige og informative kommentarer, men også skuffet over at møde usaglige, uoplyste, geografisk og demografisk fordomsfulde kommentarer her på ing.dk.

Det ville være fint hvis dem der misunder naboens (måske?) grønnere græs, kunne fokusere lidt mere på at gøre deres egen baghave lidt grønnere...

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten