Intensivt dyrket korn bukker under for tørke og varme

Høsten i områder, hvor landbruget er teknisk højtudviklet, er særligt udsat for at blive ramt af følgerne af klimaforandringer som for eksempel hyppigere tørker og højere temperaturer. Og den effekt er allerede taget til, vurderer canadiske forskere i en artikel i Nature.

Blandt andet fremgår det af artiklen, at områder som Nordamerika, Europa og Australien rammes af næsten 20 pct. mindsket produktion af korn under en tørke, hvorimod Afrika rammes af 9 pct. reduktion og Asien af 12 pct., mens Latinamerika slet ikke oplever en reduktion i produktionen under en tørke.

Studiet er baseret på en gennemgang af 2.800 episoder med ekstremt vejr i årene 1964-2007 og undersøger 16 kornsorter.

Hertil kommer, at effekterne af en tørke er tiltaget væsentligt over den undersøgte periode. Mens en tørke før 1985 gennemsnitligt betød en reduktion på 6,7 pct. af høsten, betyder en tørke i årene efter 1985 gennemsnitligt 13,7 pct. mindre høstet korn.

Sammenhængen mellem geografi og udvikling over tid kan skyldes, at udviklingen af landbruget i de vestlige lande har bevæget sig i retning af en meget ensartet produktion, vurderer en af forfatterne bag artiklen.

»På tværs af alle Nordamerikas områder med korn for eksempel, er afgrøderne og dyrkningsmetoderne meget ensartede over enorme områder, så hvis en tørke rammer på en måde, der er ødelæggende for de afgrøder, vil det gå ud over dem alle sammen,« siger Corey Lesk fra McGill University i Montreal, Canada til Reuters.

Derudover bruger et moderne intensivt landbrug væsentligt mere vand, påpeger professor Jørgen E. Olsen over for Politiken.

»Jeg tror, at det har noget at gøre med, at man bruger mere vand, når man dyrker så intensivt, som vi gør i vores intensive landbrugssystemer. Vi skal passe bedre på jorden, så den holder bedre på vandet,« siger han til avisen.