Intels processorer bliver helt fri for bly

Efter sommerferien indleder Intel serieproduktionen af processorer helt uden bly. I stedet vil Intel benytte en ny tinblanding, som indeholder sølv og kobber, når selskabet tager 45-nanometer-teknologien i brug.

Det er for eksempel en af firmaets nyeste processorer, Core2Duo, som fremover skal produceres med 45-nanometer-teknologi. Hidtil er Core2Duo fremstillet i 65-nanometer, men overgangen til næste skridt i miniaturisering betyder blandt andet, at der bliver plads til dobbelt så mange transistorer på en chip.

Hvis man lægger 6.280 transistorer i 45-nanometer-teknologi i forlængelse af hinanden, kan de lige nå rundt om et enkelt menneskehår. De nye 45-nano-transistorer er også blevet en tand hurtigere. De kan skifte mellem tændt og slukket 300 milliarder gange på ét sekund - ét skift svarer ifølge Intel til den tid, en lysstråle flytter sig 2,5 mm fremad.

I dag går over 90 procent af processor-chiparealet til snedige kø-konstruktioner, der skal fodre CPU'en med instruktioner og data hurtigt nok, så den ikke spilder for meget tid med at vente. Det er for eksempel L1- og L2-cache - en slags lynhurtige nærlagre - som vokser for hvert teknologisk skifte til endnu mindre fysiske dimensioner.