Intels processorer bliver helt fri for bly
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Intels processorer bliver helt fri for bly

Efter sommerferien indleder Intel serieproduktionen af processorer helt uden bly. I stedet vil Intel benytte en ny tinblanding, som indeholder sølv og kobber, når selskabet tager 45-nanometer-teknologien i brug.

Det er for eksempel en af firmaets nyeste processorer, Core2Duo, som fremover skal produceres med 45-nanometer-teknologi. Hidtil er Core2Duo fremstillet i 65-nanometer, men overgangen til næste skridt i miniaturisering betyder blandt andet, at der bliver plads til dobbelt så mange transistorer på en chip.

Hvis man lægger 6.280 transistorer i 45-nanometer-teknologi i forlængelse af hinanden, kan de lige nå rundt om et enkelt menneskehår. De nye 45-nano-transistorer er også blevet en tand hurtigere. De kan skifte mellem tændt og slukket 300 milliarder gange på ét sekund - ét skift svarer ifølge Intel til den tid, en lysstråle flytter sig 2,5 mm fremad.

I dag går over 90 procent af processor-chiparealet til snedige kø-konstruktioner, der skal fodre CPU'en med instruktioner og data hurtigt nok, så den ikke spilder for meget tid med at vente. Det er for eksempel L1- og L2-cache - en slags lynhurtige nærlagre - som vokser for hvert teknologisk skifte til endnu mindre fysiske dimensioner.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten