Intelligente våben skal forhindre skyderier
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Intelligente våben skal forhindre skyderier

Armatix iP1 Illustration: Armatix

USA's præsident, Barack Obama, vil nu have kortlagt de teknologiske muligheder for at nedbringe antallet af skuddræbte.

Præsidenten præsenterede i tirsdags en række stramninger af den amerikanske våbenlov som konsekvens af de mange masseskyderier, landet har oplevet. Våbenhandlere skal fremover være licensgodkendte, og baggrundstjek af køberne bliver fremover obligatorisk. Blandt initiativerne er også bedre sporing af de solgte våben, flere penge til behandling af psykiske lidelser og mere myndighedspersonale til at koordinere de nye tiltag.

De nye initiativer rummer imidlertid også en teknologisk indsats. Ifølge et faktaark fra Det Hvide Hus bliver både det amerikanske forsvarsministerium, justitsministerium og ministerium for national sikkerhed sat til at undersøge de teknologiske muligheder for at løfte våbensikkerheden i landet.

Ministerierne skal dels gennemføre eller sponsorere forskning i våbensikkerhedsteknologi og dels kortlægge såkaldt smart gun-teknologi og undersøge mulighederne for at fremme udbredelsen af teknologien.

»Udviklingen og udbredelsen af teknologi, der kan bidrage til at forhindre disse tragedier, er en presserende prioritet. USA har gjort det på mange andre områder fra at gøre biler mere sikre til at forbedre de tablets og telefoner, vi bruger hver dag. Vi ved, at forskere og ingeniører allerede er i gang med at undersøge tiltag til forbedring af våbensikkerhed og sporing af bortkomne eller stjålne våben. Der er allerede investeret millioner af dollars i teknologiforskning, der spænder fra fingeraftryksscannere over radiofrekvensidentifikation til microstamping (markering af patronhylstre, red.),« skriver Det Hvide Hus i sit faktaark om de nye initiativer.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Illustration: MI Grafik

RFID

Hvilke teknologiske muligheder kommer de tre ministerier så til at se på? En af de mest udbredte teknologier på området er radiofrekvensidentifikation, såkaldt RFID-teknologi. RFID benytter radiobølger til at låse en pistol op via signalet fra en sender, der skal være inden for en bestemt radius.

Når den tilhørende sender ikke er i nærheden af pistolen, er pistolen sikret, og den kan dermed ikke benyttes af andre end indehaveren af senderen. Det tidlige udviklingsarbejde i 00'erne har rundet muligheden for implantater i pistolejerens hånd, hvilket ville gøre det særligt vanskeligt at omgå låsemekanismen. Producenterne har siden bevæget sig væk fra den lidet tiltalende løsning med kirurgiske indgreb, og i de aktuelle RFID-sikringer er senderen i stedet placeret i et armbåndsur eller en ring.

Adskillige løsninger er under udvikling, men den mest omtalte inden for de seneste år er iP1 fra tyske Armatix. Det er en kaliber 22-pistol med en indbygget RFID-modtager og et tilhørende armbåndsur. Når pistol og ur er adskilt med mere end 25 centimeter, kan pistolen ikke affyres. Brugeren skal endvidere aktivere urets sender med en pinkode i et forudbestemt tidsrum på op til otte timer.

Læs også: Nye kropsscannere skal beskytte flypassagerer – og deres privatliv

Blandt andre producenter af RFID-teknologier til våben er irske Triggersmart, der ikke har udviklet egne våben men i stedet en række aktive og passive sendere og modtagere, der kan installeres i eksisterende pistoler og geværer.

En lignende teknologi findes også hos iGun Technology Corporation, som er indehaver af SmartGun som beskyttet varemærke. iGun har udviklet et gevær med en tilhørende sender i en fingerring, der ved hjælp af magnetisme aktiverer modtageren i geværet. Flere andre produkter benytter også magneter i fingerringe, som Magna-Trigger, der er udviklet specifikt til Smith & Wessons revolvere, og Magloc, der er udviklet specifikt til M1911-pistoler.

Fingeraftryk

En anden gren af smart guns fungerer uden tilknyttede sendere, men er i stedet sikret ved hjælp af biometriske identifikation, såsom fingeraftryk.

Heriblandt Indentilock, som er resultatet af en særligt dramatisk forhistorie, idet ingeniør Omer Kiyani har arbejdet på at udvikle produktet, siden han som 16-årig selv blev skudt i ansigtet. Indentilock, som ventes klar til salg fra sommeren 2016, er en lås, der monteres omkring aftrækkeren, og som kun kan låses op ved hjælp af fingeraftryk. Aftryk fra flere personer kan indlæses i mekanismen, som dermed kan benyttes af flere godkendte brugere.

Amerikanske Safe Gun Technology Co. arbejder på en fingeraftryksscanner, der kan eftermonteres direkte ind i våbenets greb. Selskabet afprøver i øjeblikket sin scanner i den udbredte semiautomatiske riffel Colt AR-15.

Læs også: FN vil begrænse brug af rumvåben - men har svært ved at definere det

Hos Safe Gun Technology anser man ifølge selskabet selv ikke biometriske våbenlåse som direkte konkurrenter til RFID-låse og lignende teknologier med eksterne sendere, men peger på, at våbenlåse med tilknyttede ringe eller armbåndsure egner sig særligt til politi og andre uniformerede myndigheder med våben, mens private våbenejere ikke kan forventes at bære sendere konstant for at være forberedte på eksempelvis indbrud.

Hos amerikanske Ægen Technologies arbejder man også på en fingeraftryksscanner til implementering i våbenet, men satser omvendt på våbenbærende myndigheder frem for det civile marked med en scanner, der kan indlæse mange fingeraftryk og dermed anvendes af en større gruppe politibetjente eller soldater.

Grebsgenkendelse

En anden biometrisk teknologi er sandsynligvis stadig et par år fra at ramme våbenmarkedet, men har til gengæld fundet vej til James Bond-filmen 'Skyfall'. Det drejer sig om grebsgenkendelse, såkaldt Dynamic Grip Recognition, som New Jersey Institute of Technology har arbejdet på i snart 15 år. Pistolen identificerer sin ejers grebsprofil ved hjælp af 32 piezoelektriske sensorer i pistolgrebet. Instituttet meldte i 2014 ud, at Dynamic Grip Recognition ville være en markedsmoden teknologi inden for to år, men har endnu ikke lanceret et produkt på markedet.

Præsident Barack Obama har nu givet det amerikanske forsvarsministerium, justitsministerium og ministerium for national sikkerhed tre måneder til at levere et bud på en strategi for området.

»Inden for 90 dage skal disse myndigheder udarbejde en rapport, der redegør for en forsknings- og udviklingsstrategi for at fremskynde lanceringen af sådanne teknologier til praktisk anvendelse,« skriver Det Hvide Hus i sit faktaark om de nye initiativer.

En rapport fra det amerikanske Congressional Research Service estimerede i 2012, at antallet af civilt ejede våben i USA har rundet 310 millioner, hvilket bringer antallet af våben op over landets indbyggertal.

Ikke uden problemer, men kunne man forestille sig en pistol med f.eks. 2 timers tidslås. Den kan så ikke bruges til selvforsvar, men det ville også fjerne almindelige uheld, en stor del af selvmordene og den giver folk lidt tid til at falde ned når de har lyst til at skyde nogen. Det ville ikke forhindre brug på en bane, og det er ret low tech. Det ville heller ikke forhindre skoleskyderrier da de som regel er planlagte. Skoleskyderrierne fylder heller ikke ret meget i statistikkerne.

  • 0
  • 5

Der er allerede for mange usikrede våben i omløb til, at disse tiltag vil ændre noget særligt. Desuden er våbenlobbyen imod alle restriktioner. Og det er en stærk lobby.
Man burde sætte ind overfor ammunition og gøre salg og opbevaring ulovligt udenfor registrerede øvelses-skydebaner.

  • 5
  • 3

...gøre noget mere, der oven i købet kunne bruges f.eks. her i forhold til politiets, hjemmeværnets og forsvaret våben. Blot fordi "uvedkommende" (tyve og lignende) får adgang til sådanne våben behøver de vel ikke nødvendigvis at kunne kontrolleres fuldt ud af disse? Det kunne jo være fra tid til anden at kriminelle fik fat i våben ejet af andre herhjemme, eller "erobrede" dem i de væbnede opgør i udlandet som danske styrker deltager i. Mon ikke der kan tænkes endog meget brede vifter af "smarte" modforholdsregler? Nogle der kunne bevirke at de kriminelle eller fjenden ikke ville røre noget med en ildtang(eller så meget desto bedre for "os" hvis de gør!).

  • 1
  • 0