Intelligente trafiktavler giver plads til ti procent flere biler

Hvis internettet gik ned i dag, ville risikoen for kødannelser være højere end normalt. Danske bilister bruger nemlig i høj grad Internettet til at finde information om rejsetider og køer på motorvejen.

I 2005 havde trafikken.dk 4,6 millioner besøgende, og den service er der stort potentiale for at videreudvikle, skriver Vejdirektoratet i en ny rapport.

Særligt på motorvejene er der mulighed for at give bilisterne bedre information om uheld, kødannelser, og vejrforhold. En del af informationen kan komme via internettet, hvor bilisterne selv kan tjekke forholdene på vejene, inden de forlader garagen.

Men på elektroniske farttavler er det muligt at informere om alternative ruter for at sprede trafikken og samtidig justerer hastigheden på tavlen til trafiksituationen.

På Motorring 3 rundt om Købehavn findes denne teknik allerede, men i Vejdirektoratets rapport bliver der opstillet tre scenarier for, hvordan det kan udvides til flere veje.

I scenariet, hvor intelligent trafikledelse prioriteres højest, forestiller Vejdirektoratet sig, at alle motorveje i hovedstaden, samt vejen mellem Århus og Odense udstyres med intelligente farttavler ved broer, tunneler og udvalgte knudepunkter.

Samtidig skal bilisten få løbende meldinger om kødannelsen, og via trafikinformation på internettet skal bilisten kunne følge med i vejforholdene.

Det kan blandt andet ske gennem Vejdirektoratets mobil.trafikken.dk, hvor bilister via smartphones eller andre medier med internetadgang kan få sms'er om trafikkens afvikling.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten