Intelligente elmålere er på vej mod standardisering
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Intelligente elmålere er på vej mod standardisering

Udsigten til at Danmark flyder over med en bred vifte af nye elmålere, der ikke lever op til fremtidens elnet har sat gang i en heftig diskussion blandt energiselskaber, teknologileverandører og konsulenter.

Men nu melder Klima- og Energiminister Connie Hedegaard (K) klart ud, at hun vil arbejde for en standardisering på området.

»Jeg er enig med partierne bag energiaftalen om at igangsætte standardiseringsinitiativer for intelligente elmålere. Jeg vil medio 2009 fremlægge forslag til standarder for intelligente elmålere,« skriver hun i et svar til folketingsmedlem Per Clausen fra Enhedslisten.

Tidligere på måneden fremlagde konsulenthuset Capgemini en analyse i Børsen, der pegede på, at danske elselskaber i øjeblikket er ved at installere 1,1 millioner fjernaflæste elmålere, som sandsynligvis ikke vil være i stand til at udnytte mulighederne i det kommende elnet, og 300.000 målere er allerede installeret.

Visionen hos politikerne er ellers, at der kan spares CO2 ved at have et intelligent elsystem, hvor vaskemaskinen eller elbilen automatisk høster strøm, når vindmøllerne snurrer lystigt, og prisen på el er i bund.

Nye målere skal opgraderes

Ifølge Dansk Energi er det dog muligt at opgradere de nyeste elmålere, så de kan gøres tilstrækkeligt intelligente til et fremtidigt elnet. Samme pointe fremfører Connie Hedegaard (K).

»Mange af de nye målere, der er opsat eller på vej til at blive opsat, er indrettet eller kan relativt simpelt opgraderes til at være intelligente.
Der hvor der er udskiftet og installeret nye digitale elmålere, som ikke indeholder "intelligens" eller har mulighed for en opgradering, vil løsningen være at installere det nødvendige kommunikationsudstyr uden for måleren, såfremt intelligens ønskes,« skriver hun.

I praksis bliver det DS-standardudvalget "Udstyr til måling af elektrisk energi og til styring af belastning" (S-513), der kommer til at udarbejde et forslag til en standard. I udvalget sidder Dansk Energi og målerproducenten Kamstrup A/S, samt Dong Energy, der selv har peget på behovet for standardisering.

I øjeblikket kan nye elmålere opdeles i tre typer; dem der sender tal hjem til elselskabet, dem der også modtager prissignaler - og dem, som styrer forbruget efter prissignalet. En standard skal blandt andet definere hvilken kommunikationsprotokol, målerne skal bruge og her står slagsmålet i øjeblikket mellem Zigbee eller Z-wave. I dag støtter Elsparefonden Z-wave.

Emner : El
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har ladet mig fortælle, at udskiftning af gamle elmåler med en årlig aflæsning til nye elmålere med mulighed for timeaflæsning har en positiv økonomi for elselskaberne. Fordelen for forbrugerne kommer først når de nye elmålere kombineres med ændrede forbrugsmønstre, så forbruget flyttes hen til tidspunkter hvor elprisen er lavere. Et stort skub til at ændre forbrugsmønstret vil være, at ændre elafgiften til en %-sats, således at svingningerne i elprisen slår igennem ude hos forbrugerne.

 • 0
 • 0

Hvis der bliver installeret "intelligente" elmålere, så bliver den sidste forhindring bare at ændre forbrugernes vaner... Vi køre jo næsten det samme antal kilomenter i bil selvom benzin priserne steg.

Den ejendom jeg bor i kan man eksempelvis ikke vaske i efter kl: 22.00 så der er det ikke muligt at hente noget.

 • 0
 • 0

Danskerne har været vandt til at betale gennemsnitspris for strømmen, og derfor kan de ikke forestille sig, hvordan de flytter elforbruget efter variabel pris. I et land som Polen, der har dagtakst og nattakst, er det naturligt at tilslutte sin dybfryser via et kontaktur. Om dagen når folk er på arbejde afbryder uret for strømmen til fryseren. Når nattaksten træder i kraft tilsluttes strømmen og hvis termostaten er stillet til -20 grader vil frostvarerne altid holde mindst -18 grader. Der er masser af tilsvarende enkle muligheder for at flytte sit strømforbrug. Danskerne mangler bare fantasien men det skal nok kommme så snart der er penge at spare ved det. Iøvrigt har næsten ethvert dansk hjem en computer og den vil kunne udnyttes til at styre elforbruget, hvis den kan samarbejde med en intelligent måler. Venlig hilsen Mogens Bülow, formand for foreningen SDE, Sammensluttede Danske Energiforbrugere. www.Energiforbrugeren.dk

 • 0
 • 0

Jeg har skrevet et længere indlæg i forbindelse med ledren d. 19/12, så jeg skal forsøge at fatte mig i korthed. Se også den blog for relevant information.

Elmåleren skal ud over at måle energiforbruget 'kun' udvides til at modtage, og videreformidle information om takster, til de enheder der er tilsluttet.

Det skal standardiseres hvordan denne tariff-information bliver tilgængelig. Det bør nok ske i IEC TC 13/WG14 (eller CENELEC). Undgå danske standarder! Vi er i EU og lokale standarder på dette område vil lynhurtigt blive dømt ude som 'tekniske handelshindringer'.

Herefter bør der startes et antal pilotprojekter (med statsstøtte) der afprøver / udvikler prototyper af udstyr med intelligent energiforbrug. En del af betingelserne for disse projekter, et at den udviklede software / algoritmer er 'open source'.

Som en del af disse projekter, bør der nok være nogle der har det store overblik og regner på, hvor det er det kan svare sig at foretage disse investeringer. Giver det noget, at vi som enkeltforbrugere gør noget, eller er det i industri / transport / offentlige institutioner det giver mest 'bang for the buck'. Dette kunne nok med fordel lægges på et af vores tekniske universiteter. Her bør der f.eks. også ses på hvordan fødevarer og centralvarmesystemer har det med, at der nu kommer en meget større temperaturvariation.

Der er ingen grund til at måleren sender kvartersmålinger e.l. ind til afregning hos leverandøren. Da måleren i forvejen er godkent som målende rigtigt, så kan den nok også 'lære' at håndtere flere tariffer og beregne et samlet forbrug. Der er masser af resourcer ude i elmåleren til disse beregninger. Der er ingen grund til at ha' mainframes stående og regne på det. Det der overføres er et forbrug hver måned f.eks. Data krypteres undervejs, så der ikke er nogen der kan 'snage' i informationen.

Til sidst skal der etableres nogle tariffer, så der er en økonomisk motivation for at gøre dette.

 • 0
 • 0

Hey,

Når jeg kigger på min el regning for det sidste kvartal slår det mig at det kun er ca en trejdedel af min regning der rent faktisk er for strømmen. Og i og med at mine el regninger ikke er specielt store ser jeg ikke den store besparelse i at få monteret en intelligent måler, da den også skal betales.

Rigtigt, det er ikke kun kroner og øre det skal opgøres i, men jeg tvivler på at jeg med en intelligent måler ville kunne spare fx 50% af min CO2 udledning (samme antal kWh), ved at vide hvornår det var VE og hvornår det ikke var.

 • 0
 • 0

"Visionen hos politikerne er ellers, at der kan spares CO2 ved at have et intelligent elsystem, hvor vaskemaskinen eller elbilen automatisk høster strøm, når vindmøllerne snurrer lystigt, og prisen på el er i bund. "

Glædeligt hvis politikerne har denne vision. Hvis det er korrekt betyder det jo at det kun er et spørgsmål om tid inden vi har variable elpriser med tilhørende intelligent forbrug.

Den eksisterende el-infrastruktur vil således også blive udnyttet bedre, ligesom det bliver muligt at udnytte strømmen fra flere vindmøller.

Det næste naturlige skridt hen af den samme vej, hvor man optimerer udnyttelsen af den producerede vindkraft el, bliver så at udbygge vores HVDC netværk til udlandet, samt sørge for at vi får mange flere varmepumper og elbiler der kan aftage vindmøllestrømmen.

Og til Michael B.

Når Danskerne får intelligent el-forbrug, elbiler der bruger 1/3 energi der samtidig stammer fra vindmøller, varmepumper der bruger vindmølle-el samtidig med at de gearer strømmen flere hundrede procent, ja så vil du se massive CO2 besparelser.

 • 0
 • 0

Det skal standardiseres hvordan denne tariff-information bliver tilgængelig. Det bør nok ske i IEC TC 13/WG14 (eller CENELEC). Undgå danske standarder! Vi er i EU og lokale standarder på dette område vil lynhurtigt blive dømt ude som 'tekniske handelshindringer'.

Så var det måske på tide at man tog ansvar for at standardisere ansvarligt !!!

"EU-standarder" har på kommunikationsområdet udviklet sig til en destruktiv blanding af kommerciel lobbyisme og teknokraternes nærmest paranoide ønske om detailkontrol.

Se analogt på pas hvor man er i færd med at ødelægge hele passystemet fordi man ikke tog ansvar for at sikre teknologierne men blot tog den teknologiske model som både løste teknokraternes behov for totalovervågning og de kommercielle lobbysiter som var bedst til at sælge noget skrammel som var ubrugeligt til formålet.

Det KRITISKE er at man ikke standardiserer på for lavt niveau. Der SKAL være rum for innovation indenfor standarden fordi du ganske enkelt ikke har sikkerhedsmekanismer i produktion som kan holde i den fulde levetid af de første målere som installeres - og slet ikke nogen som vil kunne bruges til de sidste.

Der er ingen grund til at måleren sender kvartersmålinger e.l. ind til afregning hos leverandøren. Da måleren i forvejen er godkent som målende rigtigt, så kan den nok også 'lære' at håndtere flere tariffer og beregne et samlet forbrug. Der er masser af resourcer ude i elmåleren til disse beregninger. Der er ingen grund til at ha' mainframes stående og regne på det. Det der overføres er et forbrug hver måned f.eks. Data krypteres undervejs, så der ikke er nogen der kan 'snage' i informationen.

Snagning foregår på mainframen - krypteringen undervejs er det mindste problem.

Det er et universelt problem at få styr på disse spyware mekanismer som sniger sig ind i hjemmet fordi teknokrater og teknikere ikke tager ansvar for at designe ansvarligt.

 • 0
 • 0

Elmåleren skal ud over at måle energiforbruget 'kun' udvides til at modtage, og videreformidle information om takster, til de enheder der er tilsluttet.

Nej, de to ting har ikke noget med hinanden at gøre. El-måleren skal selvfølgelig - som navnet antyder - måle el-forbruget. Det kan gøres på time-basis eller på kvarter-basis og kommunikeres til el-forsyningen efterfølgende. Intet andet. Det kræver ingen standardisering, for el-forsyningen skal blot kunne læse fra de el-målere, som den selv har sat op.

De enheder, som skal styres efter el-forbruget, vil være meget forskellige og have forskellige behov. Nogle kan styres med et enkelt tænd-og-sluk-ur. Andre skal bruge den aktuelle tarif, mens andre igen har brug for mere intelligens. F.eks. el-bilen i garagen, som både kan lade og levere el tilbage til nettet. Den skal udstyres med en computer, som beregner den bedste strategi efter en prognose for el-prisen over det kommende døgn og en viden om, hvornår bilens ejer skal ud at køre. Det klares selvfølgelig med en internet-adgang, som henter informationerne fra passende web-sider, og det kræver faktisk ingen standardisering.

Der er ingen grund til at måleren sender kvartersmålinger e.l. ind til afregning hos leverandøren. Da måleren i forvejen er godkent som målende rigtigt, så kan den nok også 'lære' at håndtere flere tariffer og beregne et samlet forbrug. Der er masser af resourcer ude i elmåleren til disse beregninger. Der er ingen grund til at ha' mainframes stående og regne på det. Det der overføres er et forbrug hver måned f.eks. Data krypteres undervejs, så der ikke er nogen der kan 'snage' i informationen.

Jo, der er grund til at overføre kvartersværdier til el-forsyningen. Dels er det en værdifuld information for el-forsyningen og el-produktionen, dels er det nødvendigt at have dokumentationen gemt, hvis der opstår tvivl. Informationsmængden er yderst beskeden, og regnearbejdet kan udføres af enhver PC.

Det er en misforståelse, at el-målingen og prisinformationen skal håndteres af det samme system. Det bidrager kun til at skabe en ufleksibelt system.

 • 0
 • 0

Der er åbenbart divergerende meninger. Stephan Engberg skriver at "snagningen foregår på mainframe" og vil nok dermed gerne have, at de detaljerede data ikke sendes ud. Thorkild Olsensen skriver at data skal opsamles "på kvarter-basis og kommunikeres til elforsyningen". Dette indikerer at der er behov for en dybere analyse af hvad hvem der skal have fat i af data og hvorfor. Et af de største problemer på det område er politikernes stigende overvågningsparanoia.

Det værste eksempel på manglende sikkerhed, som jeg har set, var en forsøgsinstallation i en boligblok, hvor man på et større antal skærme, nede i en stuelejlighed udefra kunne se hvor meget hver enkelt lejlighed havde brugt i den sidste uge og den sidste måned. Det var ikke her i landet.

@ Thorkild Der har i Danmark altid været et krav om, at forbrugeren selv skulle kunne verificere den afregning han modtager, ud fra de data der er til rådighed lokalt. Dette gør, at elmåleren skal præsentere information lokalt, der gør det muligt for forbrugeren at efterberegne afregningen. Det kan kun gøres hvis måleren også har adgang til tariff-information.

@ Thomas De standarder der ligger i IEC 62056 rækken af standarder er lagdelte, og følger OSI modellen. Om man så synes de er tiltstrækkelige, det er en anden sag.

 • 0
 • 0

Det er godt nok noget af et tilbagetog i forhold til de visioner man havde til priselastisk elforbrug tilbage i 2004 bla fremlagt af eltra se. http://www.wazx.dk/work/ddd/dok1/nhsoftwar... Det er altafgørende at man har en feedback til brugerne hvor systemet kan indkoble og afbryde for enheder som brugeren på forhånd har indlagt på sin personlige hjemmeside efter forudbestemte gradueringer omkring værdien af denne ind/udkobling.

Balancekraft eller regulering er simpelhed ved at løbe af sporet økonomisk www.energinet.dk udgift er meget betydelig og de meget betydelig beløb som løbende dagligt indirekte tilføres balancetiltag via de løbende auktioner hvor balancekraft faktisk handles. De beløb aktører kan tjene på Elbas er meget betydelige og dermed en betydelig omkostning for at drive et el-net med mange pulserende ”producenter”.

Måske skal vi have systemer som helt ud i feks el-kanden kan fortælle brugeren om han skal vælge 2000 w eller 1000 w fordi det omkring balancekraft er bekosteligt at producere de 2000 w.

Systemet skulle hertil gerne efter visse gradueringer totalt kunne udkoble et givent forbrug navnlig ved udfald af møllestrøm ved storm. En forbruger modtager en given betaling for at systemet må udkoble denne en gang årligt.

Selvfølgelig kan mere vind-el implementeres men hvis det igen, som ved sidste udbygning med møller, skal ske ved at statens balanceansvarlige bare forærer dieselgeneratorer væk ang mass til 2 mill pr megawatt kapacitet så bliver det meget dyrt og herefter indirekte betaler 6 – 800.000 kr pr år for balancekraften herfra.

 • 0
 • 0

Beklager at måtte komme med et indlæg, der måske ødelægger lidt af den euforiske stemning om de tekniske muligheder ved "intelligente målere"... men jeg kommer til at tænke på dengang, da jeg var barn i 70-80'erne, og vi skulle tilstræbe at bruge telefonen efter kl. 19:30, for da var telefontaksterne lavest.

Det er da ikke den verden, vi er på vej til med strømforbrug, er det? Det vil da være et tilbageskridt af dimensioner.

Hvilket el-forbrug vil du kunne acceptere udskydes efter en given model? Fryseren fra Polen skal altså ikke slukke om dagen som ellers foreslået, for det vil kun betyde at den netop indstilles til kraftigere køling når den er aktiv, for at holde dét, vi vil have, nemlig en ønsket konstant temperatur. Jeg tvivler på, at dette vil spare noget som helst energi.

Og min elbil skal da ikke aflevere strøm om natten, endsige på andre tidpsunkter. Den skal "altid" være fuldt opladet, så den er klar til brug, hvis jeg skal køre til Roskilde sent om aftenen for at hente ungerne, eller hvis jeg skal særligt tidligt af sted en morgen.

Det er som om man med vold leder efter én eller anden måde at kunne anvende mere vindmøllle-el på, i stedet for at tænke lidt mere strategisk. Vindmølle-el og lign. er som sådan godt nok, men det vi har brug for er en bedre og mere politisk korrekt (CO2-fri) adgang til høj grundlast - det er dét, de unge vil ha'! Det får vi kun ved at hoppe ud af de frelste græsrodsbukser og kigge lidt omkring os på de erfaringer, der er gjort andre steder. Kernekraft er så klart den mest åbenlyst effektive produktionsform i dag, så lad os dog for pokker se den vej og prøve, om vi ikke kan "selv-suggesere" os ud af vore vante tankesæt imod denne energiform.

Tænk at så mange kræfter bruges på at diskutere disse intelligente el-målere, der i bedste fald kan bringe os et lille skridt i den for tiden mest populære retning, og givet vis med omkostninger til følge.

 • 0
 • 0

Beklager at måtte komme med et indlæg, der måske ødelægger lidt af den euforiske stemning om de tekniske muligheder ved "intelligente målere"... men jeg kommer til at tænke på dengang, da jeg var barn i 70-80'erne, og vi skulle tilstræbe at bruge telefonen efter kl. 19:30, for da var telefontaksterne lavest.

Det er da ikke den verden, vi er på vej til med strømforbrug, er det? Det vil da være et tilbageskridt af dimensioner.

Hej Claus!

Med et bedre samspil mellem produktion og forbrug, (også med en stor andel KK grundlast), vil både el og el-infrastruktur blive udnyttet bedre, hvilket i sidste ende vil føre til lavere el-priser (før afgifter).

Så hvis prisen på en KWh el bliver lavere end idag, både før og efter klokken 1930, vil det da være et fremskridt af dimensioner. ;-)

 • 0
 • 0

Glimrende forslag at begynde at tænke i modulopbyggede elmålere.

Så bliver det tydligere, at langt de fleste smarte løsninger faktisk ikke har brug for hverken elmåling eller elmålerens kommunikationsmodul, og derfor ikke skal installeres inde i måleren.

 • 0
 • 0

Jeg ser implementering af intelligente elmålere som banebrydende for mere intelligente hjem, og derfor er det også meget vigtigt at standardisere kravene til disse målere, og evt. også lave en plan for hvornår målerne senest skal være implementeret hos kunderne.

Mange af elmålerne kan sættes op til at kommunikere med f.eks. vand- og varmemåler, og så kan der kobles et "cockpit" på, så alt forbrug kan følges på display i f.eks. køkkenet.

Hvis der så kan værre økonomi herved, vil det være naturligt at kunne styre forbruget bedre, så der bruges el, vand og varme, når det er billigst. Og måske kunne statsafgifterne også blive tidsdifferentieret, så forbrugerne har et incitament til at ændre vaner.

Hvis man sammenligner teknologien i en bolig med hvad der er i en bil, så er boligerne jo langt efter. Det vil jo svare til at du kun kan se, hvor mange km du har kørt, men ikke noget om fart, omdrejninger, km/l m.v.

For mig at se, er det vigtigt, at netselskaberne opsamler og gemmer alle data, og også anvender dataene til målrettet energirådgivning. Desuden kan kunderne bede om at få bedre tilbud på markedsel.

Et andet område, som kan få stor glæde af de nye elmålere er det frie elmarked, hvor det jo i dag er lidt besværligt at skifte elleverandør, bl.a. som følge af at der skal foretages en manuel aflæsning af måleren. Dette vil forenkle processen og tidsgrænserne for leverandørskifte kan også forkortes væsentligt. Og den såkaldte saldoafregning som sker mellem netselskabet og leverandørerne vil på sigt kunne undværes, hvis alle har en intelligent måler.

Herudover vil der på sigt komme en masse nye muligheder, f.eks. vedr. masseafbrydelse af f.eks. elvandvarmere, elradiatorer m.v. når der er knaphed på strømmen.

Man kan evt. sende generelle informationer til kunden om f.eks. timepriserne på elbørsen Nordpool eller hvornår Eltra vurderer, at der er overskudskapacitet.

Kunden har jo ofte en individuel prisaftale, f.eks. fastprisaftale - evt. med en anden leverandør, og derfor tror jeg, at disse informationer måske ikke altid kan være anvendelige for kunden. Men f.eks. hvis afgifterne differentieres pr. time, så vil det være relevant på en simpel måde at kunne se, hvornår prisen er lav/overkapacitet i markedet.

 • 0
 • 0

Det er ikke underligt at Danmark kører ad helvede til - nu er de i gang igen med den store forhammer som skal banke alle på plads i elendigt centralistiske overvågningsmodeller som gør os fattige på både penge, frihed og sikkerhed.

Dette projekt er slået fejl allerede inden det udbuddet er færdigt. http://www.computerworld.dk/art/112572/log...

Hvordan sikrer man at den slags stoppes inden det kommer så langt ? Hvem skal specifikt i dette projekt i fængsel for overgreb på hele Danmarks befolkning ?

 • 0
 • 0

Nu er dette ikke en dansk ide. Se venligst EU kommisionens direktiv 2009-72-EC dateret 2009-09-29. Her står der i artikel 3 punkt 11, at der skal indføres "intelligent metering systems" for at opnå energibesparelser. Man har så her i Danmark tænkt, at det nok er det smarteste at håndtere disse data centralt.

Lad også være med at ophidse dig over prisen. Prisen for dette system er småpenge sammelignet med hvad det koster at installere fjernaflæste målere og drive selve fjernaflæsningen af målerne. I Sverige er der indført fjernaflæsning af elmålere. Her opsamles der data for hver 15 minutter. Et lille projekt der har kostet omkring 5 Mia svenske kroner.

I Holland var man meget langt fremme m.h.t til fjernaflæsning. Så var der imidlertid pressen og nogle der talte om privatlivets fred. Det har så været behandlet i domstolene. Det har medført et krav om, at data, der kan realteres til enkeltpersoner, skal behandles med samme sikkerhed som bankdata. Det er vist ikke 'lige' noget der er tænkt over endnu her hjemme.

Noget af det hollænderne også er bange for er terror. Hvis man nu kan fjernafbryde elmålere, hvad vil der så ske hvis en hacker/terrorist går ind og fjerafbryder et stort antal målere? Hvad vil der ske hvor folk ikke er hjemme? Hvordan får man dem koblet ind igen? Man kan, af sikkerhedsmæssige grunde ikke fjern-indkoble dem igen.

 • 0
 • 0

Svaret er klart! Nej det kan det ikke, især ikke i et land hvor forbrugerne selv aflæser! Hvis der var et forretningsmæssigt potentiale, så var det indført.

Men nu har EU kommisionen fået en smart ide (se omtalte direktiv), og så hænger vi på den.

 • 0
 • 0

Chris

Jeg hidser mig ikke op over den direkte omkostning, men over at man tydeligvis spilder pengene på fejldesign fra dag 1 med en yderst ringe forståelse for de kausale sammenhænge.

Man har intet lært af den hollandske lektie, men gør det meget værre med hele magtmonopolet bag sig - typisk dansk og årsagen til at dansk konkurrenceevne falder som en sten.

Der er mange aspekter her. 1) Jeg er enig i at der ikke er den store gevinst ved at effektivisere aflæsningen med fjernaflæsning - det er ikke der gevinsten skal hentes og der er masser af modstand fra de mange som lever af det gamle system.

Men jeg er rimeligt overbevist om at der er meget at hente på f.eks. at flytte energiforbrug til om natte når viden stadig blæser og vi har overproduktion. Og der er sikkerhedsspørgsmål som bør adresseres - man skal bare passe afsindigt på ikke at gå fra asken til ilden (som dit hollandske reference tydeligvis pegede på).

2) Man skal skelne mellem styringen af eldistributionen (sikkerhed med mange aspekter) og markedsdannelsen (at vi blive bedre til at tilpasse forbrug og produktion så vi udnytter ressourcerne bedre og mere bæredygtigt).

Men Datahub-projektet her vil svække sikkerheden og ødelægge markedsdannelsen på samme tid - de vil ikke opnå de gevinster om planøkonomierne har sat sig for, men skabe en masse nye omkostninger og .svagheder. Og nogen vil misbruge den magtbase som skabes til profit og blokere innovation..

 • 0
 • 0

Det er et sygt system vi har i dag, hvor man skal betale en gennemsnitspris for sit forbrug af el. Jeg har selv et firma, der bruger 60% af sit el-forbrug i week.end-en, hvor spotmarkedsprisen er lavere end i ugens 5 hverdage. Alligevel skal jeg betale samme el-pris som min nabovirksomhed, der bruger 90% af deres el-forbrug der.

Tænk, hvis grønthandelen sagde: Du skal betale en gennemsnitspris for hele dit forbrug af kartofler, uanset om du køber den i juli og august (hvor de er nye og dyre på grosistmarkedet) eller i sep og oktober (hvor de er billige på grosistmarkedet). Det ville vi da ikke finde os i.

Der er truffet en politisk beslutning om at el-markedet skal liberaliseres. Så er det nødvendigt at kunne købe mere ind, når det er billigt og mindre når det er dyrt. Som mange gør omkring kartofler.

Om så nogen, som Claus Wøbbe, "bare" vil købe det, han har brug for nu og her, uden at skele til prisen, skal da være fuldt legalt.

vh Mogens Bülow SDE

 • 0
 • 0

Mogens,

Problemet er vel, at vi ikke bare betaler for envare, men også har et skattegrundlag. Selve prisen for el-produktionen, er en meget lille brøkdel af den samlede pris. Ja, selvfølgelig bør man kunne få lov til at købe strømmen til markedspris, men for de fleste privatpersoner bliver det i småtingsafdelingen. Vi skal passe gevaldigt på, at hele systemet ikke bliver for administrativt tung og dyrt. Hvis du ønsker at afregne efter en anden model, så skal der opsamles væsentligt flere data, væsentligt hyppigere og laves væsentligt flere beregninger, og det koster.

Det er mere de andre dele af elregningen. Skal vi i stedet for betale en fast pris til distributionsselskabet, skal den være et abonnement eller skal den være styret af mit maksforbrug? Jeg betaler mere til distribution, end for selve strømmen, og her kan jeg ikke skifte leverandør! Det er det værste, et privat monopol. Hvor meget betaler jeg til at DONG agerer i diverse andre markeder? Hvad med transmissionsafgiften? Skal den være variabel eller fast? Hvad med afgifterne. Det er jo i praksis en skat. Skal den 'bare' være kW afhængig, eller skal den være koblet til spot-prisen så vi 'motiveres' lidt mere til at forskyde vores elforbrug? Meget ef dette afhænger af, hvad folketingen beslutter (og hvor stort hullet i statskassen er).

 • 0
 • 0

Flytter det noget ??? Her tænker jeg på elforbruget for privat kunder. Svaret er desværre nej. Vores elpris er kun for en begrænset dels vedkommende baseret på den variable pris. Så der er ikke den store økonomiske forskel. Vores elforbrug er flukturerende ! Men er problemet de daglige variationer ?? Svaret er desværre også her et nej. Skal vi have flyttet elforbruget, så det hjælper på vores afbalancering af markedet og produktionen, så skal forbruget flyttes flere dage eller måske snarere flere uger.

For virksomheder med et stort elforbrug kan der selvfølgelig være et større incitament, men ofte følger produktionen de normale arbejdstider, og så er vi lige vidt.

 • 0
 • 0

Jeg har netop opgjort min families årlige EL-forbrug til lige over 2000 kWh. Prisen på strøm før afgifter er normalt omkring 30 øre/kWh som gør at den årlige pris for strøm er ca. 600 kr.

Reelt tror jeg ikke at jeg vil ændre mit forbrugsmønster meget – da jeg kan høre min vaskemaskine i soveværelset og at jeg godt kan lide at lave aftensmad kl. 18, børnene ser børne-TV kl. 17:30 osv. Lad os alligevel antage at jeg kan flytte 30% at mit strømforbrug over til den halve pris – det giver en besparelse på ca. 90 kr/år. Det bliver umådeligt svært at tilbagebetale alt det nye udstyr, der er tale om.

Politikkerne skal huske at gøre sig klar hvad formålet er med de nye EL-målere. Hvis formålet er at sænke CO2 forbruget så tror jeg det var bedre at sætte skatten væsentlig op på CO2 udledning. Hvis formålet er at få forbrugerne til at bruge mere vindmøllestrøm så stiller jeg spørgsmålet om det er noget vores politikkere skal blande sig i. Hvis formålet er at udjævne strømforbruget – så mener jeg bestemt ikke det er en opgave for vores politikkere. Hvis formålet er at få mere præcise målinger på danskerne strømforbrug – så mener jeg at vi skal have nye politikere snarest mulig.

 • 0
 • 0

Det er ikke min mening, at nogen skal tvinges til at bruge varieret el-pris, man må da godt tegne en kontrakt om gennemsnitspris og beholde det "gamle" system. Men de, der som mig, gerne vil betale for en måler, der gør det muligt at købe til variabel pris, bør have muligheden. Hvis det er til gavn for både mig og balancekraftssystemet, kan jeg ikke se, hvad der skulle tale imod. Det "gamle" el-system var baseret på, at produktionen blev tilpasset forbruget. Dyrt, men stabilt. Vi har faktisk i årevis haft en el-produktionskapasitet, der er 3 gange større end det gennemsnitlige forbrug. Det har været nødvendigt, fordi alle steger and/gås samtidig til jul. Men indførelse af vindmøller, der ikke kan startes, når der er brug for mere el, gør, at man er nødt til at se på om markedsmekanismerne kan være til gavn. Derfor bør der være mulighed for at få forbrug til at flytte sig efter produktionens vilkår og pris. Det er indbygget i vores markedsmekanisme på næsten alt andet. Hvorfor er man hundeangst for at gå fra planøkonomi til markedsøkonomi på dette område, bare fordi det hidtil ikke var muligt? Konservatisme i den oprindelige betydning. Kan man være så konservativ at man ønsker at beholde planøkonomi, bare fordi den er der? Den slags er man da vist ved at skrotte i Rusland m.m..

vh Mogens Bülow SDE

 • 0
 • 0

Kan man være så konservativ at man ønsker at beholde planøkonomi, bare fordi den er der?

Ja!

Hvad skulle man ellers gøre? Velfærdssamfundet er dyrt og selv om ingen politikere kan svare på hvad der er blevet bedre end dengang der kun var halvt så mange offentligt ansatte så tør ingen gribe fat om nældens rod! For eksempel er der 3 gode grunde til at arbejde med undervisning: juni, juli og august:-)

Nogen ska betale dette cirkus derfor koster strøm 6 gange den reelle pris, biler 3 gange, når du har 100 kr. på din lønseddel før skat og bruger dem på en håndværker så er der 5 kr tilbage til ham når der er betalt skat i alle led osv:

 • 0
 • 0

Hej Mogens, Lad os prøve at gå tilbage til grundlaget for hele denne debat, nemlig at vores elmålere skal opdateres.

Alt dette udspringer, ikke af ingenting, men af EU direktiv 2009-72-EC. Direktivet er på 40 sider, så det vil jeg ikke citere her. Det går overordnet ud på at skabe konkurrence og bryde de integrerede virksomheder (monopoler) op. Det er rimeligt let læseligt og kan anbefales for dem der gerne vil ha' lidt baggrund. Onm en evt. dansk oversættelse er læselig ved jeg dog ikke. Jeg arbejder med den engelske.

Det er derfor et par mindre punkter i direktivet, der leder til alt dette om fjernaflæsning. Der står under punkt (55) i forudsætnnigerne; "It should be possible to base the introduction of intelligent metering systems on an economic assessment".

I artikel 3 punkt 11 står der så; "In order to promote energy efficiency, Member States or, where a Member State has so provided, the regulatory authority shall strongly recommend that electricity undertakings optimise the use of electricity, for example by providing energy management services, developing innovative pricing formulas, or introducing intelligent metering systems or smart grids, where appropriate"

Og endeligt i Annex 1 punkt 2; "Member States shall ensure the implementation of intelligent metering systems that shall assist the active participation of consumers in the electricity supply market." og "Where roll-out of smart meters is assessed positively, at least 80 % of consumers shall be equipped with intelligent metering systems by 2020."

Kort sagt, så tror kommisionen, at bare vi får "smart metering" så bliver der sparet på strømmen. ;-[

Jeg kan godt forstå, at du, med den forbrugprofil du har, gerne vil ha forbrugsafregning efter Nordpool pris, men jeg synes ikke jeg vil betale det det koster at etablere et sådant system. Sverige har indført fjernaflæsning af elmålere. Det har skønsmæssigt kostet mellem 2 og 5 Mia. svenske kroner. Det at indføre og vedligeholde fjernaflæsning af målere er hundedyrt. Dataopsamling, dataoverførsel og databearbejdning er ikke gratis. Der er kun en til at betale, forbrugeren. Hvis det kun er selve produktionsprisen der bliver variabel, så giver det, her i landet, "ikke en skid".

Som vores kollegaer i debatten lige har skrevet, så vil de ikke spise middagsmad kl. 22:00 og blive vækket midt om natten af vaskemaskinen for at spare 100,-. Der er nok et flertal i befolkningen, hvis man ellers spurgte dem, der har en lignende holdning og også mener at de mange penge til fjernaflæsning kan bruges bedre andre steder.

 • 0
 • 0

@ Jakob Det at udjævne døgnforbruget VIL give en fordel, endda stor. Det typiske daglige forbrug varierer med en faktor 2. Der er en spids kl. ca. 18 og så en blød spids fra ca. 10 til 14. Hvis vi kunne glatte dette ud ved hjælp af spidslastgenerering kunne vi spare en masse reservekapacitet. Der er derfor rigtigt meget grug for at finde mulige løsninger på spidslastkapacitet. Her er vandkraft ideelt, men vi har ikke så høje bjerge ;-[.

Nogen steder i verden er det dog ikke nok. Flere steder i bl.a. Californinen kan man end ikke tolerere et øget forbrug om natten. Man har simpelt hen brug for at ha' den periode til at køle transformatorerne af i.

 • 0
 • 0

Er der nogen der har eks 1 uges elforborbrug for en dansk familie ?

Det ville være rart at vide hvad vi alle snakker om og om der er noget at komme efter - jeg er desværre lidt tvivlende:

 • vaskemaskinen idag er kun på en fase - bruger ikke så meget energi
 • opvaskemaskinen lige så
 • komfur - yes det kan rykke fra land
 • belysning - lavenergi
 • underholdning - pc - en gamePC til ungerne, resten bærbare
 • et fladt tv
 • opvarmning - fjernvarme.

Jeg tror desværre at det er minimalt der kan rykkes rundt med.

Det der måske kan batte er lidt opbevaring feks 1000 Ah 24V i kælderen ?

 • 0
 • 0

Fakta er, at hovedparten af alle elinstallationer i Danmark har fået eller vil inden for få år få installeret en ny intelligent, fjernaflæst elmåler.

Fakta er også, at i perioder har vi for stor elproduktion om natten, og forventningerne er, at denne produktion vil øges i de kommende år i takt med bl.a. nye havvindmølleparker m.v. Herudover vil flere blive delvis selvforsynende, så der bliver brug for at kunne måle både forbrug, produktion og leverance til nettet.

Det forventes ligeledes, at de mange olieopvarmede boliger vil skifte til fjernvarme, elvarme m.v. i de kommende år.

Der bliver derfor brug for dynamiske tariffer og elafgifter, så efterspørgslenpå el kan ændres til, når store mængder af strøm.

Det betyder, at elprisen og især elafgifterne skal kunne differentieres time for time. Den samlede elpris er nu ca. 1,80 kr. inkl. afgifter og moms. De direkte og inddirekte afgifter er ca. 1,20 kr. pr. kWh, mens markedsel og netbetaling er ca. 60 øre pr. kWh.

Det kunne starte som en valgmulighed for kunden at vælge sådan en tarif med dynamisk elpris og elafgifter. Staten skal selvfølgelig sikre sig, at få deres provenu, og det kunne man jo evt. løse ved at justere priserne året efter, hvilket man også har gjort på andre områder. Men der skal stor elasticitet i både elpris og afgifter for at efterspørgslen kan ændres. Afgiften skal måske fordobles om dagen og være gratis om natten, og skal kunne ændres løbende, når udbud og efterspørgsel kendes ligesom spotprisen på elmarkedet.

For nogle år siden var den såkaldte 3-tidstarif meget udbredt, og en stor del af erhvervslivet indrettede en del af deres forbrug herefter. Især landbrug, gartnerier gjorde meget for at flytte forbrug til når prisen var lav. Men da det frie elmarked blev indført døde 3-tidstariffen, da prisforskellen blev for lille.

I og med de nye elmålere er meget billigere både i anskaffelse og drift end de gamle fjernaflæste målere, bør prisen for at komme på den nye tarif ikke være ret meget højere end hidtil.

Så for rigtig at få glæde af de nye målere, skal der ske en del lovgivningsmæssige ændringer af især elafgifterne, så disse kan være med dynamiske ligesom elprisen på spotmarkedet.

 • 0
 • 0

Et typisk husholdning bruger omkring 3000 kWh om året. Det giver i træskolængder et forbrug på 300W. Jeg målte for et par år siden på mit forbrug. De store faste forbrugere var oliefyr, fryser og køleskab. Man skal dog være klar over, at en PC eller fladskærm, der let bruger 200W+ er en af de store syndere. Dit 'lille batteri, eller noget lignende kunne måske være en ide. Man skal 'bare lige' huske at en del af alle disse kilder har et behov for endda meget store startstrømme, typisk 10 gange normalværdi. Mine tal ser helt anderledes ud idag, hvor jeg har fået jordvarme.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten