Intelligent vandstyring skaber energibesparelse på 15 procent

10. august 2016 kl. 16:47
Intelligent vandstyring skaber energibesparelse på 15 procent
Illustration: Skanderborg Forsyning.
Overvågning af vandforbruget i realtid har sparet forsyningsvirksomhed i Skanderborg for 15 procent af energiforbruget.
Artiklen er ældre end 30 dage

I et udviklingsprojekt med intelligente vandmålere er det lykkedes Skanderborg Forsyningsvirksomhed at reducere sit energiforbrug med 15 procent.

Forsyningsvirksomheden har opnået den store besparelse ved at overvåge vandforsyningen i realtid og tilpasse pumpetryk og øvrige parametre i forhold til forbruget time for time.

»Dataindsamling i realtid tegner et klarere billede af vandforbruget. Det giver mulighed for at optimere forsyningen og reducere energiforbruget og dermed CO2-udledningen. Eksempelvis kan vi undgå at pumpe med højt tryk i tidsrum, hvor vi kan se, at forbruget er lavt,« siger administrerende direktør Jens Bastrup fra Skanderborg Forsyningsvirksomhed i en pressemeddelelse.

Algoritmer og intelligente vandmålere

I forsøget blev data på vandforbruget i omkring 1.500 husstande og virksomheder indsamlet via intelligente vandmålere og sendt tilbage til forsyningsselskabet. Undervejs overvågede målestationer på ledningsnettet tryk og flow.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Informationerne blev samlet på vandværket, hvor algoritmer sørgede for at justere vandindvinding og udpumpning, så der blev brugt mindre energi på at pumpe vandet rundt i systemet. Samtidig gjorde forbrugsovervågningen det muligt at optimere driften af de kildepladser, som vandet hentes fra.

Udviklingsprojektet er udført i samarbejde med Kamstrup, DHI og EnviDan. Skanderborg Forsyningsvirksomhed vil nu, i samarbejde med de involverede parter, bruge erfaringerne fra projektet til at innovere fremtidens forsyningsservice.

»Skalerer man resultatet op på landsplan, ville den opnåede energibesparelse for den samlede vandforsyning svare til en mellemstor by som Skive,« siger Jens Bastrup i pressemeddelelsen.

Flere tiltag på vej

Fakta om 'Den intelligente vandby':

'Den intelligente vandby' er betegnelsen for en række datadrevne udviklingsprojekter på vand- og spildevandsområdet.

Bag projektet står Skanderborg Forsyningsvirksomhed, som har søsat det i samarbejde med partnere i vandbranchen.

Realtidsovervågningen af vandforbruget er første tiltag fra ’Den intelligente vandby,’ som Skanderborg Forsyningsvirksomhed har søsat med det formål at omsætte ny viden til konkrete tiltag og produkter inden for vand- og spildevandsområdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

‘Vores vision er, at ’Den intelligente vandby’, i samarbejde med partnere, giver mulighed for at udvikle langt mere differentierede produkter og mere automatik i dialog med kunderne,’ siger Jens Bastrup.

Ved at udnytte mulighederne i big data og Internet of Things vil forsyningsselskabet blandt andet anvende mulighederne i intelligent styring til gavn for både miljø og økonomi.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger