Trådløse sensorer på vindmøllevinger skal hjælpe vindmøllen til at indstille vingerne rigtigt. Den teknologi kan give mulighed for længere vindmøllevinger og højere effektivitet, mener forskere og virksomheder bag projektet.
De har netop fået 33 mio. kr. til at validere teknologien, som allerede testes på en vindmølle i testcentret i Thy.
Projektet, som har fået navnet Irotor, er et samarbejde mellem LM Wind Power, der er er verdens største leverandør af møllevinger, KK Wind Solutions, der producerer kontrolsystemer til vindmøller, PolyTech, der leverer komponenter til møllevinger, og Institut for elektroniske systemer på Aalborg Universitet, hvor man forsker i trådløs kommunikation.
Læs også: Nyt trick til effektive vindmøller: Skær vingerne midt over og forlæng dem
Ved at indstille den enkelte møllevinge mere præcist efter vinden håber partnerne i projektet at mindske belastningen på vingerne og dermed gøre dem længere og lettere, uden at det skaber problemer. Samtidig kan både længden og vinklingen betyde, at man får mere energi ud af den, i nogle tilfælde sparsomme, vind og dermed øger vindmøllernes effektivitet.
Højere effektivitet er ifølge holdet bag projektet centralt for den yderligere udbredelse af vindenergi. Navnlig fokuserer parterne på at gøre vindenergi billigere end kulkraft flere steder i verden, end det er tilfældet i dag.
Læs også: Længere vinger på vindmøllerne giver Danmark mere grøn strøm
»Irotor er en af de teknologier, der har et afgørende potentiale til at få vindenergien ned på et prismæssigt fuldt konkurrencedygtigt plan med atomkraftværker og fossile brændstoffer,« siger teknisk direktør i KK Wind Solutions, René Balle til Finans.
Projektets budget på 65 mio. kr. er nu cirka halvvejs dækket af en bevilling fra Innovationsfonden, som ifølge parterne er nødvendig for, at de tør tage risikoen i et så stort projekt.
»De helt store teknologispring i vindindustrien er mere ressourcekrævende og risikofyldte, end nogen af os kan og vil løfte alene – men når de bedste i industrien og forskningen går sammen og leverer en dedikeret indsats mod et fælles mål, så skaber vi sammen stærke løsninger og sætter nye standarder, der nedbringer prisen på vindenergi,« siger René Balle i en pressemeddelelse.
Parterne forventer at have teknologien klar til salg inden 2018. I dag arbejder de med test og validering af teknologien, som har været undervejs i flere år.
