Intelligent insulinplaster med mikro-kanyler skal hjælpe diabetikere

Indsprøjtninger på timebasis eller altid nærværende insulinpumper er den daglige virkelighed for millioner af diabetespatienter. Nu vil et hold amerikanske forskere erstatte de normale behandlingsmetoder med et plaster på størrelse med en to-krone.

Læs også: Overblik: Så langt er forskerne med kunstige bugspytkirtler

Det lille plaster er dækket af 100 nåle, hver på omkring samme størrelse som en øjenvippe, der imiterer de såkaldte beta-celler, som normalt står for insulinproduktionen. Med en prototype af plasteret er det lykkedes forskere fra University of North Carolina at kontrollere blodsukkeret i en musemodel af type 1-diabetes.

Mikro-kanyler med insulin-lagre

Kroppens beta-celler producerer insulin og opbevarer det i små lagre kaldet vesikler. Samtidig holder beta-cellerne tæt øje med blodsukkeret og udløser insulinen efter behov. Det er efter dette naturlige forbillede, at forskerne har designet plastret.

Læs også: Hackere skaber egne kunstige bugspytkirtler

Et nærbillede af mikronåleplasteret. Insulinen lyser grønt. Illustration: Zhen Gu, Ph.d

Hver enkelt af de mange mikro-kanyler på plasteret rummer små lagre af insulin i kunstige vesikler, som består af molekyler med en vandafvisende og vandelskende ende. Når glukose-niveauet i blodet stiger, kommer sukkeret i kontakt med et enzym, der reagerer ved at danne gluconsyre og i processen fjerne ilten fra omgivelserne.

Manglen på ilt får vesiklens vandafvisende ende til at blive vandelskende, så lageret bliver opløst og udløser den livsvigtige insulin ind i blodbanen, lyder det i præsentationen af forskningen.

Ambitionen er, at et plaster-skift hver anden dag, kan erstatte såvel insulinpumpe som indsprøjtninger og gøre livet lettere for diabetikere.

Personligt plaster

Endnu flere test er dog påkrævet, før plasteret kan testes på patienter. Men resultaterne er foreløbig lovende, mener en af hoveforfatterne bag forskningsartiklen, ph.d. Zhen Gu.

»Vi har udviklet et plaster mod diabetes, der virker hurtigt, er nemt at bruge og er lavet af ikke-giftige, biokompatible materialer,« forklarer professoren, der tilføjer, at med personlig tilpasning vil plasteret blive endnu mere intelligent.

Læs også: Stamcellekur mod diabetes giver håb om at droppe insulinsprøjten

»Hele systemet kan gøres personligt for at tage højde for diabetikerens vægt og følsomhed over for insulin,« forklarer Zhen Gu.

Potentiel game changer

I mus har plasteret haft effekt efter 30 minutter og virket i 9 timer. Fordi mennesker er mere insulinfølsomme end mus, regner forskerne med, at plasteret kan holde længere på menneskehud. Og samtidig ville risikoen for menneskelige fejl og dermed fejlmedicinering være minimeret med et insulinplaster, håber ph.d. John Buse, der er en af forskerne bag projektet.

Læs også: Guldpartikler gør diagnose af diabetes 1 mulig med mikrochip

»Den hårde del af diabetesbehandlingen er ikke insulinskud, kontrollen af blodsukker eller kosten, men det faktum, at du skal gøre dem alle flere gange om dagen hver dag i resten af dit liv,« forklarer han og tilføjer:

»Hvis vi kan få disse plastre til at virke på mennesker, vil det være en game changer

Diabetes påvirker på verdensplan mere end 387 millioner mennesker, og i 2035 forventes tallet at være steget til 592 millioner.

Emner : Medicin