Intel-lukning: Spritnyt radiolaboratorium står klar om få uger

Intel er næsten klar til at flytte ind i de nye laboratorielokaler i forskerparken Novi i Aalborg. Nu bliver virksomhedens danske afdeling lukket og et højtprofileret laboratorium og forskningssamarbejde med Aalborg Universitet går en uvis fremtid i møde. Dette billede er taget i marts 2016. Illustration: Novi

I starten af juni er Intel færdige med at indrette antennelaboratorier og radiodøde rum for et ukendt millionbeløb i forskerparken Novi i Aalborg. Endnu ved ingen, om de nogensinde vil blive brugt, efter Intel i går annoncerede, at selskabets 250 medarbejdere i Aalborg-afdelingen bliver afskediget og afdelingen lukket.

Laboratoriet har været undervejs siden 2013, hvor forskerparken Novi aftalte med Intel og Aalborg Universitet at oprette en bygning med laboratorier, hvor der kunne forskes i antenneteknologi.

Læs også: Intel lukker i Aalborg – 200 ingeniører mister jobbet

Siden da har Novi opført en helt ny bygning til formålet, som har stået forskerparken i omkring 85 mio. kr. Hertil kommer priserne på hardware og radiodøde rum, som lejerne Intel og Aalborg Universitet har installeret i hver deres del af bygningen.

»Vi bygger det færdigt, for universitetet skal jo bruge deres del af det. Det er to tredjedele af bygningen. Om Intel vil bruge deres del af bygningen under afviklingen, ved vi endnu ikke,« siger direktør i Novi, Jesper Jespersen.

Han tilføjer, at Intel netop nu er i gang med at montere målelaboratorier og radiodøde rum i bygningen for at kunne flytte ind i begyndelsen af juni – altså inden for få uger.

Læs også: 100 meter høj bue bliver nyt antenne-laboratorium i Aalborg

Hvad der skal ske med de laboratorier, som Intel er ved at montere, ved Jesper Jespersen heller ikke.

»Principielt er Intel jo forpligtet til at tage det hele med ud af bygningen igen, men vi håber, at nogle andre ser mulighederne i det og vil overtage det fra Intel,« siger han og uddyber.

»Vi regner med, at nogle af Intels kolleger vil kigge på faciliteterne. Det ville ikke undre mig, vil jeg sige. Så har jeg vist ikke sagt for meget,« siger Jesper Jespersen.

Læs også: Intel går sammen med Aalborg-forskere for at udvikle stabilt, mobilt bredbånd

Han vil dog ikke pege på, hvilke virksomheder der kunne være mulige aftagere af laboratoriet.

Aalborg Universitet skal efter planen benytte to tredjedele af den nye bygning. Novi forventer, at universitetet kan rykke ind i de nye lokaler i oktober, når universitetets egne laboratorier er installeret i denne del af bygningen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det med at historien gentager sig er jo helt rigtigt, Danmark sælger stadigvæk ud af viden og arbejdspladser.

Hvis man ser på Intel i Danmark har de jo nærmest kun nedlagt jobs, godt nok efter de havde sikret sig teknologierne efter de opkøbte teknologifirmaer, så som Giga, Olicom, Cray(Dawty,Dataco): http://www.exintel.dk/history.htm Jeg kan endnu huske at da de truede med "aldrig mere at investere i Danmark" da IDA fik dem fradømt retten til at tilbagekalde aktieoptioner som medarbejderne havde fået som bonus for deres arbejde :-).

Det er så heller ikke første gang et amerikansk selskab opkøber for et stykke tid efter at lukke det danske selskab, typisk efter at have suget den viden eller de produkter til sig, som der var udviklet i selskabet, skete også for selskaberne MIPS, DSC (Digital Switch Corporation), ITT (Rovsing og Regnecentralen).

Eksempel på bygninger de har efterladt er: - Lautrupvang 1 (BBN, tidl. Chr. Rovsing A/S), hvor flere firmaer har til huse. - Kong svends park i Smørum , er nu Oticons hovedkvarter - Lautrupbjerg 7 , nu GN Netcoms hovedkvarter

Bygningerne er kun skallen det som står tilbage fra kortsigtede frasalg, de kan genbruges. Men den viden som er blevet opbygget igennem tiden af de ingeniører der mister deres job, er ikke nemt erstattet.

Intel Ålborg er desværre endnu et ret trist men håndfast eksempel på at Danmark kan investere nok så meget i uddannelse, og være nok så dygtige, hvis firmaejerne kun går efter at blive store nok til blive solgt til udlandet.

På det seneste har jeg mødt alt for mange fuldt opdaterede udviklings ingeniører som desværre ikke mere kan få job som modsvarer deres kvalifikationer, bl.a. også fordi de er blevet over 50.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten