Intel klar til at bygge chipfabrikker i Europa - men kræver 238 mia. kroner af EU

Illustration: Intel

Hvis EU åbner for pengekassen, så er amerikanske Intel klar til at bygge op mod otte nye chipfabrikker i Europa, hvoraf flere vil producere de mest avancerede og krævende chips, som ellers kun fremstilles i Sydkorea og Taiwan lige nu.

Det fortæller Intels chef for Tyskland Christin Eisenschmid i et interview med mediet Euractiv, hvor hun understreger, at nye europæiske Intel-fabrikker vil bruge »den nyeste teknologi, eksempelvis to nanometer eller mindre.«

I dag kan Intel producere chips som fremstilles efter syv nanometer processer.

Angiveligt er Intel klar til at bygge otte nye chipfabrikker i Europa til en samlet omkostning på 80 milliarder euro, altså tæt på 600 milliarder danske kroner over de næste 10 til 15 år.

Men 40 procent af det samlede beløb skal finansieres af EU eller EU-lande, hvilket svarer til 32 milliarder euro, altså 238 milliarder danske kroner.

»De 40 procent er nogenlunde det beløb det kræves at lukke det finansielle gab, der eksisterer vis-á-vis Asien,« siger Christin Eisenschmid til Euractiv.

Læs også: Chipkrise booster hjemtagning af produktudvikling: Tesla viser vejen

Ny chip-pakke på vej i EU

Udmeldingen kommer få uger før EU-Kommissionen forventes at præsentere en ny stor indsats, Chips Act, der skal fremtidssikre de europæiske forsyningskæder for chips og halvledere.

»De fleste forsyninger kommer fra en håndfuld producenter uden for Europa. Det er en afhængighed og usikkerhed, vi simpelthen ikke har råd til,« sagde
Ursula von der Leyen i forbindelse med åbningen af World Economic Forum i sidste uge i følge Reuters.

Siden corona-krisens start i foråret 2020 har der været en global mangel på mikrochips. I Europa har manglende adgang til mikrochips resulteret i lukkede bilfabrikker.

Danske virksomheder kæmper på lige fod med resten af verden om at skaffe komponenter til tiden. En undersøgelse fra oktober fra DI Digital, som repræsenterer den danske elektronikbranche, viste, at tre ud af fire adspurgte virksomheder har problemer med at skaffe de nødvendige mikrochips.

En ny undersøgelse fra det amerikanske handelsministerium viser, at den gennemsnitlige lagerbeholdning af mikrochips hos 150 mikrochipforbrugende virksomheder er skrumpet fra 40 dage til 5 dage i perioden fra 2019 til 2021.

Læs også: Chipkrisen giver elbiler et forspring – fossilbiler ryger bag i køen

DTU Nanolab vil udvide

I dag fremstilles lidt over 10 procent af den globale chipproduktion i Europa, hvor blandt andet Bosch, ST, Infineon, NXP, samt de amerikanske Global Foundry og Intel alle har fabs, altså chipfabrikker. Fælles for de europæiske chipproducenter er, at de fremstiller mikrochips på ældre fremstillingsteknologier i en lavere prisklasse. Danmark har ikke en stor tradition for chipproduktion i stor volume. Der findes dog en række mindre renrumsfaciliteter rundt om i Danmark, blandt andet på DTU Nanolabo og Grundfos i Farum.

På DTU Nanolab vil man også gerne skalere sine faciliteter, så både universiteter og virksomheder er bedre sikret mod lignende chipkriser i fremtiden. Derfor arbejder DTU Nanolab på at udvide sine renrum, som i forvejen er et af de største renrum i Danmark. Dagligt bruges det udover forskning og undervisning også til udvikling og produktion af en lang række sensorchips fra op mod 30 danske virksomheder.

Ifølge den største tyske chipproducent Infineon Technologies forventes chipkrisen at fortsætte ind i 2023, før udbud og efterspørgsel matcher nogenlunde.

Infineon har selv investeret i en ny fabrik i Tyskland for nyligt, ligesom Bosch indviede en ny stor chipproduktion i Dresden sidste år.

Læs også: Chip-fabrik i Dresden: Kig med ind i 70.000 kvm renrum

Det er dog ikke nok til at indfri EU-Kommissionens målsætning om at fordoble Europas globale markedsandel inden chip- og halvledere til 20 procent inden 2030.

Læs også: DTU Nanolab håber at fordoble renrum til chip- og sensorproduktion

EU forventes at bøje konkurrenceregler

Den store udfordring ved at skalere produktionskapaciteten af chip- og halvledere er prisen. En chipfabrik koster mange milliarder, da udstyret er ekstremt komplekst.

For at tiltrække investeringer, enten fra store internationale spillere som Intel, Samsung og TSMC, eller europæiske aktører som Bosch, ST eller Infineon, er det forventningen af EU-Kommissionen vil lempe reglerne for statsstøtte til chip- og halvlederproduktion.

Det ser altså umiddelbart ud til at den fransk-tyske alliance, med den franske EU-Kommissær Thierry Breton i spidsen, vinder første runde af armlægningen om den kommende EU-chippolitik. Breton drømmer om at genoplive ideer om nye europæiske teknologigiganter i stil med Airbus. I den modsatte grøft står den danske EU-Kommissær Margrethe Vestager og en række mindre EU-lande, blandt de nordiske, som er mere skeptiske over for en lempelse af konkurrencereglerne.

Læs også: ANALYSE: Vil vi konkurrere med os selv eller resten af verden?

»Jeg hører om summer på startinvesteringer for at være fuldstændig selvforsynende, der gør, at det ikke kan lade sig gøre,« lød det fra Margrethe Vestager i et interview med amerikanske CNBC tilbage i november.

Læs også: Vestager midt i chipkrise: Ikke muligt for EU at blive selvforsynende

Den nye udmelding fra Intel kom mindre end et halvt år efter Intels topchef, Pat Gelsinger, ifølge anonyme EU-kilder, i september fortalte EU-Kommissionen, at Intel er klar til europæisk produktion, hvis der følger omkring 60 milliarder danske kroner med i EU-støtte.

Den tyske regering har for nyligt annonceret at de står klar med statsstøtte for omkring tre milliarder euro til virksomheder, der vil etablere tysk chipproduktion. Det er dog stadig langt fra de 32 milliarder euro, som Intel kræver.

Mens de europæiske investeringer i chipteknologi endnu er begrænset og alle venter på EU-Kommissionens tilgang, så buldrer investeringer derudaf i både USA, Taiwan og Sydkorea. I sidste uge annoncerede Intel, at de vil bygge en chipfabrik i Ohio i USA til en pris af omkring 132 milliarder danske kroner, og at investeringerne vil vokse til svimlende 660 milliarder kroner inden 2030. Det sker med hjælp fra den amerikanske præsident Joe Biden, hvis regering for nyligt har afsat op mod 350 milliarder danske kroner til at udvikle den amerikanske chip- og halvlederindustri.

Tilsvarende har Samsung og TSMC i løbet af det seneste år annonceret vanvittige investeringer på flere hundrede milliarder af danske kroner i et forsøg på at imødegå den efterhånden ustoppelige globale appetit på mikrochips.

Læs også: Europa afhængig af USA og Asien: Nu skal vi finde den dyre vej mod teknologisk suverænitet

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Uden præcist at kende de 'almindelige' investeringsniveauer i chipproduktion, så virker det til at alle pludselig skal have flere og gerne 'lokale' chipfabrikker - måske i erkendelse af at chipproduktion er langt vigtigere end blot den nyeste iPhone. Meget interessant om det viser sig at man har forregnet sig: Intel ser fx pludselig deres snit til at få snablen i europæiske statskasser og bygger måske (europæiske) fabrikker hvor efterspørgslen ikke kun er fra markedet men ligeså meget politikere og deres sikkerhedspolitiske bekymringer (hvad der er legitimt og på høje tid: skulle Kina gøre alvor om deres tanker om at invadere Taiwan og få held med det, vil de have de blokalde af de taiwanske chipfabrikker som våben mod 'Vesten' - et mere potent våben end Putins gas). Alle disse nye fabrikker vil øge kapaciteten, hvad der risikerer at presse priserne ned og siden det allerede, åbenbart, er betydeligt dyrere at bygge europæiske chipfabrikker end asiatiske, i hvert fald i følge Intel, så risikerer man manglende efterspørgsel til alle disse nye fabrikker og faldende priser hvad der vil gøre disse 'lokale' chipfabrikker til en endnu dårligere forretning - og hvem skal så betale? Givet de politiske ønsker forbliver de samme og den allerede givne statsstøtte så risikerer politikerne (EU vel) hurtigt at skulle til lommen igen. Man risikerer at disse 'lokale' chipfabrikker bliver en dyr fornøjelse for europæiske skatteydere, men måske er det en nødvendig investering i sikkerhed nærmere end blot nogle tilfældige fabrikker. Spørgsmålet er så om skatteydere finder det en nødvendig investering de er villige til at betale for. Tiden vil vise om mine bekymringer bliver gjort til skamme.

 • 18
 • 1

Nej, EU skal ikke medfinansiere chipproduktion - men EU bør sikre en lempelig lovgivning, så Intel med sindsro kan placere since investeringer her. Europæiskeproducenter vil givetvis efterspørge lokalt producerede chips for at minimere risikoen for svigt i forsyningskæden.

 • 11
 • 3

kommet for at blive, og så længe det har så indgribende effekt på vores forsyning, kommunikation, produktion etc. som det har, så har jeg intet problem med at det bliver ophøjet til en EU kritisk ting, og derfor kan ejes/medejes af EU.

Det kræver, som jeg ser det, at EU indfører mulighed, som organisation, at eje ting og sager.

Som det er nu, er det 3.part som ejer. F.eks. parlaments bygningen er ejet af n.v. Forum Leopold s.a. som er en privat ejet biks (https://ydo.be/public/67457/forum-leopold-sa/)

Og for at det skal kunne lade sig gøre er man nødt til at ophøje EU til statslignende status, hvilket jeg personligt har det helt fint med.

En regerings fornemste opgave (og i dette tilfælde er EU jo "regeringen" for alle medlemmer i EU) er at stå for infrastruktur og sikkerhed og arbejde for borgernes bedste.

Så jo, invester gerne i samfundskritisk infrastruktur, som elektronik fabrikker, vand og energi produktion etc. i EU regi.

Men indtægterne fra disse ting skal selvfølgelig tilfalde EU landene på en fair fordelt måde, og det gøres bedst ved at blive benyttet til ny investeringer i infrastrukturen.

 • 1
 • 8

Nej, EU skal ikke medfinansiere chipproduktion - men EU bør sikre en lempelig lovgivning, så Intel med sindsro kan placere since investeringer her.

Generelt skal der vel ikke bruges offentlige midler på firmaer der bruger deres penge på at tilbagekøb aktier. Intel har de sidste år brugt milliarder af dollars på tilbagekøb af aktier, fremfor at investere i nye produktion af nye og bedre chips. Men sådan går det når bonuser er vigtigere end firmaet og dets fremtid.

 • 20
 • 2

"Den store udfordring ved at skalere produktionskapaciteten af chip- og halvledere er prisen. En chipfabrik koster mange milliarder, da udstyret er ekstremt komplekst."

Det er vist en sandhed med modifikationer. Markedet for scannere/steppere er i dag reelt reduceret til et monopol som udgår fra ASML, som bor i Veldhoven i Holland. De havde sidste år et nettosalg af scannere på €13,6 mia. med en dækningsgrad på 53 % (det er pænt højt for en virksomhed som producerer ting på samlebånd). Retmæssigt vil i stedet for være at skrive, at markedet er ser monopolistisk ud og kunderne betaler derefter. Man kan også spørge sig selv hvilken Europæisk fare der er for at være afhængige af de to asiatiske chipproducenter? - mon ikke de mere ræd for at være afhængige af europæiske ASML? (Her skal man særligt bemærke at NXP og ASML har samme far og bor samme sted)

 • 4
 • 0

Jeg har alverdens sympati for de gamle analoge processer, som er det man bruger til masser af chips.

Men det er ældre procesteknologier, hvor den ene kan være lige så god som den anden. Sårbarheden er manglen på teknologier der kan bruges til CPUer.

Situationen er analog til vores naturgasforsyning, hvor vi er blevet alt for afhængige af politiske systemer vi ikke stoler på - eller (mener jeg) bør stole på.

Viden om hvordan fabrikationsteknologien foregår, kan vi altid købe os til, ved at hugge medarbejdere andetsteds - der er trods alt masser af fabs i den vestlige verden/Europa, så der er den nødvendige basisviden.

Men når hanen bliver lukket, står vi med måske 5 år hvor vi må få processorer på andres nåde, mens vi får bygget fabs.

Hvad vi præcis skal gøre, ved jeg ikke, men jeg siger tak til dem der tager truslen seriøst. Vi står i en sårbar situation.

 • 11
 • 0

Jeg kunne godt tænke mig at se det regnskab, der viser at det er 60 mia. Kr. dyrere at lægge en fabrik i Europa fremfor Asien eller USA.

Giv en mand en fisk og han er mæt en dag. Lær ham at fiske og han er mæt resten af livet.

Hvornår vil den fabrik være forældet og vi skal give støtte til en ny? Det vil være mere nyttigt at få rettet op på det misforhold, der gør at Europæiske skatteydere skal betale 60. mia Kr. igen og igen.

 • 12
 • 0

Jeg kunne godt tænke mig at se det regnskab, der viser at det er 60 mia. Kr. dyrere at lægge en fabrik i Europa fremfor Asien eller USA.

Der er mange "billig-lande" i EU, der kan fremstille varer til stort set samme pris som Kina. Det er svært at se, hvad der gør EU dyrere. Måske, kan de bedre finde kvalificeret arbejdskraft til lav pris i Kina, men det er næppe det som det handler om, når det er at bygge fabrikker, da der sandsynligvis skal oplæres ny arbejdskraft, fordi vi ikke har chip fabrikker, som kvalificerede kan headhuntes fra.

 • 0
 • 0

Det er svært at se, hvad der gør EU dyrere. Måske, kan de bedre finde kvalificeret arbejdskraft til lav pris i Kina, men det er næppe det som det handler om, når det er at bygge fabrikker, da der sandsynligvis skal oplæres ny arbejdskraft, fordi vi ikke har chip fabrikker, som kvalificerede kan headhuntes fra.

Det kan være det handler om ̶r̶e̶t̶u̶r̶k̶o̶m̶m̶i̶s̶i̶o̶n̶ skatterabatter og lignende.

Forøvrigt findes der allerede kvalificerede medarbejdere i Europa hos f.eks intel (Irland), Global Foundries (Tyskland), Infineon (Tyskland) og ST Micro (Frankrig). De har bare besluttet at det er for dyrt at være med på nm ræset mod bunden.

 • 4
 • 1

Jeg kunne godt tænke mig at se det regnskab, der viser at det er 60 mia. Kr. dyrere at lægge en fabrik i Europa fremfor Asien eller USA.

Giv en mand en fisk og han er mæt en dag. Lær ham at fiske og han er mæt resten af livet.

Hvornår vil den fabrik være forældet og vi skal give støtte til en ny? Det vil være mere nyttigt at få rettet op på det misforhold, der gør at Europæiske skatteydere skal betale 60. mia Kr. igen og igen.

Halvlederproduktion er strategisk infrastruktur og derfor bliver det støttet af stater kloden over. En fab i Singapore, USA eller Taiwan har også fået massiv støtte.

Vi kan vælge ikke at støtte i EU og så leve med ikke at være selvforsynende med kritisk teknologi - eller føre aktiv industripolitik så andet end landbrug modtager støtte.

 • 19
 • 0

Halvlederproduktion er strategisk infrastruktur og derfor bliver det støttet af stater kloden over. En fab i Singapore, USA eller Taiwan har også fået massiv støtte.

Vi kan vælge ikke at støtte i EU og så leve med ikke at være selvforsynende med kritisk teknologi - eller føre aktiv industripolitik så andet end landbrug modtager støtte.

Nu er ing.dk selvfølgelig ikke et politisk forum, men det virker ikke som det optimale system, når disse nær-ved monopoler selv kan diktere prisen rundt om i verden, og på den måde overføre kæmpe summer penge fra den almindelige skatteborger til de allerede super-rige. Intel havde, så vidt jeg kan se, et overskud på $20 mia. i 2021 - det her er fordi de kan, ikke fordi de behøver støtten. Socialisme på udgiftssiden - rendyrket kapitalisme på indtægtssiden.

Og så spæner jeg ellers fra de nedadvendte tomler :-)

 • 13
 • 0

Nu er ing.dk selvfølgelig ikke et politisk forum, men det virker ikke som det optimale system, når disse nær-ved monopoler selv kan diktere prisen rundt om i verden, og på den måde overføre kæmpe summer penge fra den almindelige skatteborger til de allerede super-rige. Intel havde, så vidt jeg kan se, et overskud på $20 mia. i 2021 - det her er fordi de kan, ikke fordi de behøver støtten. Socialisme på udgiftssiden - rendyrket kapitalisme på indtægtssiden.

Jeg tror Intel primært er ejet af forskellige pensionskasser så nok mest ejet af de normalt rige. Hvis de skal bruge et nyt fab-cluster bliver det bygget der de får det bedste tilbud.

Man kunne starte med at støtte europæiske firmaer dog. TSMC blev kickstartet af ST og NXP (Philips) - med passende incitamenter burde de kunne komme tilbage på hesten.

Lukkede Lindø ikke da en regering fandt på at begrænse skibskreditten? Så flyttede Mærsk bygningen af nye skibe til et værft i Sydkorea hvor man godt kan finde ud af statsstøtte.

 • 7
 • 0

Lukkede Lindø ikke da en regering fandt på at begrænse skibskreditten? Så flyttede Mærsk bygningen af nye skibe til et værft i Sydkorea hvor man godt kan finde ud af statsstøtte.

Lige knap, men tæt på. Aktiviteten på Lindø faldt voldsomt i sammen med statsstøtten, men Mærsk himself holdt gang i Lindø med begrundelsen om at de kunne holde størrelsen af de skibe de byggede hemmelig. Da Mærsk døde stoppede man kort efter med at bygge skibe på Lindø. Til gengæld har vi fået vindmølletest og robotindustri - og sikkert også mange andre ting.

Er fuldstænding enig i at halvlederproduktion strategisk infrastruktur på linje med fly (Airbus), toge, biler, atomkraft, medicinsk udstyr og meget andet. At bygge skibe handler ikke kun at bygge skibe, det handler også om stålproduktion og stålbearbejdning. Kan anbefale denne podcast omkring manglen på chips: https://podcasts.apple.com/dk/podcast/ever...

Det er mange penge, meget rent vand og en del strøm og en del tid der skal til for at producere "chips". Så skal man også lige ha' nogle andre fabrikker til at stå for indkapsling! Til gengæld er der ikke mange arbejdspladser i det......

 • 2
 • 0

Hvis man kører rundt i usa ser man tit en kæmpe forladt bygning, f.eks. Valmart.

De opfører et supermarked under betingelse af at have skattefrihed i et antal år, eller andre goder, hvor de forskellige kommuner prøver at byde de bedste vilkår. Når så de goder udløber lukker biksen.

Nu er en chip fabrik ikke i samme kategori, men det lader til at metoderne er det samme...

Hvis vi som EU borgere skal skyde 40% i en biks, så må det være som ligeværdige aktieindehavere.

Ellers en skam at globalisering falder til jorden, men lidt sjovt det skyldes export begrænsninger, istedet for import told m.m. som før i tiden.

 • 5
 • 0

Halvlederproduktion er strategisk infrastruktur og derfor bliver det støttet af stater kloden over. En fab i Singapore, USA eller Taiwan har også fået massiv støtte.

Det er jo klart at giver alle statsstøtte, så lægger producenterne sig der hvor støtten er størst.

Set strengt økonomisk på det, så forærer andre lande altså billigere chips til Europa på den måde. Så vi burde egentligt bare sige TAK.

Det betyder så også at chipproduktionen bliver dyrere samlet set, og hele verden taber på det. Og prisen på chips er ikke den rigtige, hvilket er et kæmpeproblem for at lave et sundt system.

Det er helt klart et spørgsmål som burde tages op i WTO, da disse statsstøtter tilsyneladende skaber globale økonomiske kriser.

Men vi må også revurdere, om det nu også er kritisk infrastruktur, og om EU skal hoppe med på vognen. Jeg arbejder i en firma som også er udfordret på komponenter lige nu. Det helt store spørgsmål er om 60 mia. Kr. skatteyderpenge, ville have ændret noget på vores situation.

Det her kommer til at få konsekvenser fremover. Sourcing afdelingerne får nye parametre ind i deres planlægning, i form at de leveringsgarantier som chipfabrikanterne kan give.

Her kan en statsstøtte på 40% være et stort problem, for hvem er kunden, os som poducent eller den stat som vil have fabrikken. Som embedded softwareudvikler, forstår jeg mere producenternes lukkethed overfor kunder som gerne vil vide hvordan deres chips egentligt fungerer.

Løsningen er ikke at bruge skatteydernes penge, men at få kunderne til at betale den reelle pris for chips.

 • 0
 • 0

Godt indlæg. Jeg er enig det meste af vejen. Europa skal dog også huske at have en vis selvsikkerhed med i forhandlingerne, for så sandt som det er at Europa har brug for at lave chips selv, lige så sandt er det, at Intel og AMD og deslige har brug for at diversificere deres produktionslokationer. Lige nu enten er de i Kina eller på Taiwan med næsten hele deres produktion, og det er totalt uholdbart for dem selv i længden. Som i, hvis jeg var CEO i en chipvirksomhed havde jeg ikke turdet forsætte med den her supply-chain. De lever i stigende grad på kommunistpartiets nåde eftersom dennes magt og militær og ambitioner stryger til himmels. De skal ud af Asien. Nu. I al fald burde de have tilsvarende produktion andet sted. USA, Canada, Sydamerika eller Europa ligner bud der kunne fungere. Europa er helt sikkert et fahrbart bud, her uddannes en stor del af verdens bedre fysikere, der er lov og orden og vi har verdens førende fotolitografi-virksomhed liggende her på kontinentet, som er helt centralt for at lave chips. Og lønniveauet her er generelt en kende lavere end i USA.

 • 6
 • 0

Vi skal i al fald presse lidt i de her forhandlinger. Det er ikke længere sikkert for Intel selv at forsætte den kurs, hvor de er totalt afhængige af humøret i Kina mens de bruger alle deres penge på at købe aktier.

AMD er i mellemtiden kommet foran alligevel på stationære og bærbare CPUer, sidst jeg tjekkede i al fald.

 • 1
 • 0

Vi skal i al fald presse lidt i de her forhandlinger. Det er ikke længere sikkert for Intel selv at forsætte den kurs, hvor de er totalt afhængige af humøret i Kina mens de bruger alle deres penge på at købe aktier.

Hverken Intel eller andre producerer wafers i moderne processer i Kina. Kina er underlagt restriktioner der gør man ikke må sælge dem værktøjer til moderne IC produktion.

Der er en stor industri i Kina der går ud på at pakke IC'er produceret uden for Kina i pakker der kan loddes på et printkort og grunden til det er at Kina inden de blev medlemmer i WTO havde strenge regler om lokalt produceret indhold i de produkter man havde lov til at producere i Kina.

 • 2
 • 0

Hverken Intel eller andre producerer wafers i moderne processer i Kina. Kina er underlagt restriktioner der gør man ikke må sælge dem værktøjer til moderne IC produktion.

Det delvist statsejede SMIC masseproducerer chips med 14nm siden 2019.

https://www.smics.com/en/site/technology_a...

Kinas største halvlederproducenter er SMIC og YMTC.

Kina fremstiller også selv udstyret til fremstilling af 14nm og 7nm.

https://min.news/en/economy/5e2d29650ffc68...

 • 0
 • 0

Hverken Intel eller andre producerer wafers i moderne processer i Kina. Kina er underlagt restriktioner der gør man ikke må sælge dem værktøjer til moderne IC produktion.

Ahr, det ved jeg nu ikke om er helt korrekt - det kommer an på definitionen af "moderne" - men, nej der er ikke noget 7nm o.l. - endnu ( så vidt jeg ved - men det kommer i morgen...). Men der er masser af standard kredse ( Codecs, analogswitche, små mikroer,osv) , som der som bekendt OGSÅ er mangel på.

Og det ser faktisk ud til at der er god tilgængelighed af rent Kinesiske halvledere, internt i Kina. Ja, jeg ved det da jeg er i gang med at designe et par produkter internt i Kina.

 • 0
 • 0

Det her kommer til at få konsekvenser fremover. Sourcing afdelingerne får nye parametre ind i deres planlægning, i form at de leveringsgarantier som chipfabrikanterne kan give.

Jeg tror ikke på at du kan få en kontrakt med bod af nogen art på garantier - hvor "force majeure" ikke er inkluderet - dvs. at Corona vil være "force majeure" og voila.. Men man kan selvfølgelig forsøge at betale sig for at ligge "højere i køen" når der bliver knaphed (pga. produktionslukninger mm.).

 • 1
 • 0

Jeg tror ikke på at du kan få en kontrakt med bod af nogen art på garantier

Præcis. Du kan som regel få en LTB aftale, men den render producenterne gladeligt fra, så den er reelt værdiløs. Har været der flere gange med to store USanske og en Koreansk leverandør, same-same. De siger ret åbent "We dont care/Sue us/what is the damge we should pay ?"

At tro det hjælper at Intel har en 2-4nm fabrik i EU er ligesom at tro på Julemanden.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten