Intel: Design din egen cpu

Beijing: Intels kinesiske forskningsafdeliing, Intel Labs China, i Beijing arbejder på et interessant forskningsprojekt, der skal gøre firmaets processorer meget mere fleksible.

Hvor nuværende processorer understøtter x86-instruktionssættet, skal det i fremtiden være muligt for brugerne at tilføje deres egne instruktioner, da Intel planlægger at integrere en FPGA (Field Programmable Gate Array) i kommende processorer.

»Mange applikationer - især dem med høj grad af parallellisme - vil kunne drage fordel af en indbygget FPGA,« siger chefen for forskerholdet Dong Liu til Ing.dk.

På nuværende tidspunkt har Intel bygget en prototype, der består af en traditionel processor, med en FPGA fra enten Altera eller Xilinx på et tilhørende printkort, men på lidt længere sigt er det meningen at integrere FPGA-funktionaliteten i selve processoren, fortæller Dong Liu.

Ved at gennemføre denne integration opnår Intel den fordel, at firmaets kunder selv kan tilføje de instruktioner, som vil gavne dem og deres software mest, men som ikke er implementeret fra fabrikken.

Flere andre firmaer arbejder med såkaldt Reconfigurable Computing, men Intel er det eneste, der aktivt forsker i at kombinere traditonelle processorer med FPGA'er.

På nuværende tidspunkt har det ikke været muligt at få yderligere detaljer såsom hastighed og størrelsen på FPGA-delen. Dog kan man sagtens forestille sig, at Intel vil videreudvikle sit parallelle C't-programmeringssprog, så det direkte kan programmere FPGA-delen af processoren.

Emner : Processorer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Helt utroligt til hacking. Sikkerhedsmæssigt vil en sådan processor, ikke kunne godkendes, til andet end embedded kodning.

 • 0
 • 0

Kommer vel an på hvordan den programmeres. Selvfølgelig, hvis den kan programmeres uden videre fysisk indgreb er der problemer, men det har de selvfølgelig tænkt på.

 • 0
 • 0

Det er vel ikke mere usikkert end uden FPGA-del...?

Det bliver vel desuden først rigtig smart når man dynamisk kan loade en applikations-specifik kerne ned i FPGA-delen mens maskinen kører - så man løbende kan få optimeret ydelsen til den aktuelle applikation. Og jeg tænker da også at det er noget i denne retning de arbejder på...

 • 0
 • 0

Der kan være sikkerhedsmæssige problemer forbundet med en FPGA i CPU'en. Det betyder ikke, at de ikke kan løses. Hvis processoren, har real og protected mode, og at den beskyttede tilstand skal være sikker, så er meget vigtigt, at der ikke kan overføres data mellem applikationerne i den sikre tilstand. FPGA'en, må derfor ikke virke, andet end når den pågældende applikation som styrer den, er aktiv. Dette er naturligvis et problem, da den ofte netop ønskes, i sådanne situationer.

I praksis, vil den kun - hvis det skal være sikkert - måtte kodes i "real-mode", og det er sikkert sådan at Intel laver det. Imidlertid, gøres det mere besværligt, at stå inde for sikkerheden i operativsystemets kerne. Og derfor, er det næppe en god idé, til en all-round processor, men dog en acceptabel idé, til en embedded processor, hvor en enkelt virksomhed er ansvarlig for al koden, og er i stand til at kunne styre hvem der koder de forskellige dele. I de fleste tilfælde, vil de bare sætte en FPGA på boarded ved siden af processoren, så for dem er gevindsten minimal.

Der er ingen tvivl om, at en FPGA på chippen, vil indføre sikkerhedsmæssige problemer. Det betyder ikke, at det nødvendigvis er usikkert - men hvis ikke de sikkerhedsmæssige problemer håndteres korrekt, i såvel CPU, som i software, så giver det et sikkerhedshul.

Sædvanligvis, har vi ikke set, at sikkerhedsmæssige problemer håndteres i operativssystemer, og umiddelbart må vi derfor antage, at sikkerheden kun bliver endnu dårligere.

 • 0
 • 0

Skal jeg være helt ærlig så er jeg ikke helt så entusiastisk som dig jens i forhold til at bruge den til hacking. Da flere store virksomheder i dag udbyder cloud baserede tjenester, så er den rå computerudregning hurtigere og billigere end at kode den selv på den dertilhørende cpu.

Forstil dig at du ønsker at knække en simpel trådløs routers kode krypteringpassword. Du tager så en lille netbook med ud og caputure et vist antal pakker som du uploader til din amazone clould som laver alt regnearbejdet for dig. Skyen sender så resultatet tilbage når den har fundet det, hvilket formegentlig er før end du selv kunne have gjort det... selv ved at have brugt en computer som forklaret herover.

 • 0
 • 0

Vi ved endnu ikke hvordan den bliver, og hvordan den sikres. Men teoretisk set, er måske muligt, at indføre en indstruktion, der giver adgang til beskyttede dele af ram'en, som ikke skulle kunne læses/skrives. Under alle omstændigheder, er mange sikkerhedsmæssige problemer, der skal gennemtænkes, når man indfører en sådan facilitet. Hvis disse gennemtænkes ordentligt, og hvis softwaren der skal styre det ordentligt også er uden huller, så bliver det måske i orden. Men, umiddelbart ser jeg det bare som at der vil blive endnu flere huller, der kan tages i brug på et tidspunkt.

Det betyder ikke, at det er relevant på nuværende tidspunkt. Så længe, at der er andre huller at tage af, er det jo ikke nødvendigt. Men, efterhånden som de lukkes, må man jo så indføre nye, eller tage de nye muligheder i brug.

Vi er dog helt enige om, at sikkerhedsmæssige issues, er det rene vås at tale om, i PC sammenhænge. Operativsystemerne understøtter ikke begrebet sikkerhed, og derfor vil der altid være fyldt af huller.

 • 0
 • 0

Under alle omstændigheder, er mange sikkerhedsmæssige problemer, der skal gennemtænkes, når man indfører en sådan facilitet

Den ene mands hardware er den anden mands software. Sidder FPGA'en bag MMU'en, kan jeg ikke se skyggen af problemer, som ikke allerede eksisterer ifm. almindelige sikkerhedsbrister. Hvis en cracker (ikke hacker) har adgang til at skrive til programhukommelse, kan alting ske.... ligemeget om CPU'en tilbyder programmerbart logik - for det er alt hvad en FPGA er. Se evt. på det som en "soft core" CPU implementeret i hardware. Det er ikke anderledes, end hvis en cracker lister et program ind, som kan afvikle kode, vel?

Vi er dog helt enige om, at sikkerhedsmæssige issues, er det rene vås at tale om, i PC sammenhænge. Operativsystemerne understøtter ikke begrebet sikkerhed, og derfor vil der altid være fyldt af huller.

Er "vi" helt enige om det? Det kan godt være, at din Wintendo Vista ikke er bedre til at holde skansen end en duknakket salamander, men de seriøse OS'er (af Unix's stamtavle) klarer faktisk opgaven ganske godt. En velkonfigureret Linux-box eller sågar en OSX Snekat holder det meste, hvis ikke alt, fra døren.

Mvh. Karl

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten