Institut: Om 10 år er solceller den billigste strømkilde

Solpaneler er så sikker en investering, at bankerne trygt kan tilbyde lån med sikkerhed i dem, fuldstændig som med huslån.

Det vurderer EU's uafhængige Energi Institut. En vigtig årsag er, at solpanelerne har vist sig at have 50 procents længere levetid, end hidtil antaget. I stedet for 20 år klarer de 30 år, før de skal skiftes ud.

Instituttet har testet solpaneler i en accelereret aldringsproces gennem ekstrem varme, kulde og fugtighed. Resultatet var, at 90 procent af de paneler, der var på markedet for ti år siden, stadig har en fin, men dog svagt faldende, ydeevne efter 30 års drift.

Heinz Ossenbrink, der leder instituttets afdeling for vedvarende energi, vurderer, at der snart kommer solpaneler med 40 års livstid på markedet.

Den kraftigt forlængede levetid kommer ikke bag på Aksel Petersen, indehaver af Esbjergfirmaet Combiheat, der igennem flere år har leveret solpaneler til bl.a. Syd Energi:

»En levetid på 20 år har man bare sat, fordi man 100 procent sikkert ved, at så længe holder de i hvert fald. Det har man erfaring for. Solpaneler består af kobber, aluminium og glas. Det forgår jo ikke, og der er heller intet slid,« sigter han.

Stort marked - faldende priser

På en netop afholdt konference vurderede energiinstituttet, at solpanelerne desuden falder langt hurtigere i pris end beregnet.

Prisfaldet skyldes, at støtteprogrammer for solpaneler i Tyskland, Italien og Spanien har skabt et stort produktionsvolumen. Sidste år faldt priserne 30 procent, udelukkende på grund af større volumen og mindre afsætning på grund af krisen.

Der er storskala solenergiprojekter i både Indien og USA, og ifølge Heinz Ossenbrink, har Kina understøttet sin solenergiindustri med omfattende statsstøtte, som vil få prisen ud i et fortsat fald.

Emner : Solvarme
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Fint nok at der kommer lidt gang i prisfaldet, men hvornår slår det så igennem i Danmark. Har fulgt med i priserne ved div. firmaer der sælger celler og har endnu ikke set et eneste prisfald, snarere det modsatte. Er der lidt karteldannelse i blandt sælgerne af celler eller er det bare mig der leder de forkerte steder.

 • 0
 • 0

Instituttet har testet solpaneler i en accelereret aldringsproces gennem ekstrem varme, kulde og fugtighed. Men hved med extrem lyspåvirkning, f.eks. masser af UV-lys, kan det ikke påvirke cellerne?

 • 0
 • 0

Men hved med extrem lyspåvirkning, f.eks. masser af UV-lys, kan det ikke påvirke cellerne?

Jo det er vist egentligt der det egentlige "slid" opstår. Det er også derfor effekten falder i løbet af levetiden. Lidt ala det samme som lysdioder. Det er vist en kvantemekanisk effekt kan ikke lige huske det har læst om det på et tidspunkt.

 • 0
 • 0

Jeg tror nu godt prisen kunne komme ned på 1/10 af idag, hvis vi med lovgivning skaber en efterspørgsel.

Vi har set hvordan prisen på fladskærme er faldet super meget over de sidste 5-10 år.

 • 0
 • 0

priserne er helt sikkert faldet noget men jeg tror stadig det primært er et resultat af finanskrisen og deraf faldende efterspørgsel.

Branchen har øffet om at det pludselige og afgørende fald var lige om hjørnet i mange år uden at der rigtig er sket noget så tror heller ikke det endelig kvantespring er kommet nu.

Hvis det sker vil det være fantastisk men jeg tvivler stærkt på det...

I øvrigt er solcellerne vel stadig meget langt fra at være en rentabel investering selvom priserne er faldet lidt?

Umiddelbart tænker jeg at en forøget levetid ud over de 20 år ikke hjælper meget i denne sammenhæng da værdien af et return så langt ude i fremtiden må være meget lidt være tilbageregnet til nutidsværdi.

 • 0
 • 0

på at priserne falder, glæder jeg mig over at mine paneler allerede har produceret 8900 KWH de sidste ca 5½ år.

Man skriver hele tiden, at det er sådan en dårlig investering, men faktum er, at når de er betalt tilbage om 18-20 år, er det ren skattefri indtægt lige ned i fars lommer ! Og hvis de så holder 30 år er det jo dejligt.

Man øffer ikke ret meget over, at når man investerer i en bil f.eks, taber den 20% i værdi når man kører over kantstenen. Og der er en lang perlerække af udgifter at holde den.

Vh Arne Birkø

 • 0
 • 0

Det er muligt at de bliver billige, men vil de levere strøm når vi har brug for det? Vil det nogensinde kunne bruges til at stege min juleand? Der mangler et mellemlager for el, hvis det skal kunne bruges i stor målestok. Det har vi ikke endnu, og batterier er ikke løsningen. Det er et fælles problem for problem for solceller og vindmøller.

 • 0
 • 0

Det er muligt at de bliver billige, men vil de levere strøm når vi har brug for det? Vil det nogensinde kunne bruges til at stege min juleand?

De strømmen præcis når vi har brug for den: i sommervarmen hvor de centrale og decentrale termiske elværker ikke kan gøre andet end at dumpe varmen uden nyttervirkning.

Juleanden steges mens fjernvarmebehovet er størst, hvor de centrale og decentrale værker kan nyttiggøre varmen.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

[quote]Det er muligt at de bliver billige, men vil de levere strøm når vi har brug for det? Vil det nogensinde kunne bruges til at stege min juleand?

De strømmen præcis når vi har brug for den: i sommervarmen hvor de centrale og decentrale termiske elværker ikke kan gøre andet end at dumpe varmen uden nyttervirkning.

Juleanden steges mens fjernvarmebehovet er størst, hvor de centrale og decentrale værker kan nyttiggøre varmen.

Poul-Henning[/quote] Der er bare det, at vindmøller, som i høj grad leverer strømmen når vi har brug for den, nemlig dobbelt så meget om vinteren som om sommeren, også behøver en sikkerhed for at kunne afsætte den strøm de producerer om sommeren, uden vi samlet kommer til at producere for meget om sommeren.

Det er nemlig sådan, at for at kunne udnytte vore naboers store magasinreserver via, som muliggør en meget stor udbygning af VE, så er det vigtigt at vi ikke producerer for meget om sommeren, da det er der magasinerne i forvejen fyldes op, og nærmer sig overløb i oktober, p.g.a. vårflod, og KK som helst ikke skrues ned om sommeren.

Når vi runder oktober, stiger forbruget i Norge og Sverige, mens nedbør fryser og deres KK stadig producerer det samme. Så falder vandstanden uafbrudt gennem hele vinteren, og nærmer sig tørløb i maj.

Ved at have en energiforsyning, der producerer for meget om vinteren og for lidt om sommeren, kan vi gøre de nordiske magasiner "mere rummelige".

Producerer vi derimod for meget om sommeren og for lidt om vinteren, så medvirker vi bare til mere overløb om efteråret, og mere tørløb om foråret, og det er en ubrugelig handelssituation i forhold til Norge og Sverige.

Om sommeren er der masser af strøm i udbud fra lande med KK og vandkraft, og om vinteren er der efterspørgsel fra samme lande. Det har vi stor fordel af at kunne modsvare.

Derfor har PV desværre en uheldig profil på Dansk grund.

 • 0
 • 0

@Arne

Jeg konstaterer bare at solceller ikke er en rentabel investering - at en bil, en computer og en pakke oksekød heller ikke er det, ændrer ikke på det.

Forskellen er jo bare at man køber de andre ting hvis man mener at man har behov for dem hvorimod man (forudsat at man er tilsluttet nettet) ikke har brug for solceller for andet end sin gode samvittighed.

Jeg har ikke noget imod solceller, jeg konstaterer bare at selv om de holder 10 år længere så betyder det ikke meget i en traditionel privatøkonomisk betragtning da værdien af det afkast du får om +20 år har meget ringe værdi ved tilbageskrivning til nutidsværdi fordi du i mellemtiden kunne have forrentet den sum du investerer i solcelleanlægget på anden vis.

 • 0
 • 0

Der er bare det, at vindmøller, [...] også behøver en sikkerhed for at kunne afsætte den strøm de producerer om sommeren, [...] Derfor har PV desværre en uheldig profil på Dansk grund.

Jeg beklager, men det passer simpelthen ikke hvad du siger.

Kig på Danmarks elforbrug over døgnet og over året, solceller rammer hvor forbruget er højest og ender derfor næsten altid med at fortrænge uøkonomisk og CO2-forurenende kul-kraft.

Dit fokus på vindmøllers behov for produktion er også forkert, der er tidligere skrevet om det her på ing.dk: det forringer ikke vindmøllers rentabilitet væsentligt at vi må stoppe dem ved et mindre antal overflodslejligheder.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

man kan vist ikke sammenligne biler og solceller.

VI er mange der godt vil baere den omkostning det er at have solceller i forhold til gas o.s.v. simpelthen bare for at vaere miljoe bevidste.

Kan man ikke levere stroemmen baglaens til maeler i dag, naar man ikke selv kan bruge den?

 • 0
 • 0

Kan man ikke levere stroemmen baglaens til maeler i dag, naar man ikke selv kan bruge den?

Jo, for anlæg op til 6kw kan må låne overskudstrømmen til elselskabet, indtil man selv skal bruge den.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hvis man nu overvejede at skifte den ene side at taget med celler.

Hvad goer man saa som privat forbruger?

Du tager fat i et firma der har forstand på det.

Der er nogle danske firmaer, men de ser ud til at være 2-3 gange dyrere end tilsvarende tyske firmaer, der som regel har både bedre råvarepriser og mere erfaring.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Og det gør det nemlig lidt smart for folk som har fjernvarme til over 600kr/MWh - de kan nemlig investere i et luft til luft varmepumpeanlæg og bruge solstrømmen. Man sparer strømmen op om sommeren til 2kr/kWh og får den frigivet om vinteren igen til 2kr/kWh. Men da varmepumpen har en COP på ca. 3,2 får man varmen til 60øre/kWh.

På den måde kan man selv regulere sit el-forbrug, for det er nemlig lidt surt hvis man investerer i et for stort PV anlæg, da man så ikke får andet ud af overskudsstrømmen, end at el-værket får noget gratis strøm (man kan ikke "tjene" på at levere for meget).

 • 0
 • 0

Kig lige lidt på virkningsgraderne og hvilke paneler der er tale om. De billige på den side du oplyser er tyndfilm anlæg...derfor er de billigere.

Derudover skal man jo lige husker inverter (som er ret så dyr, da der er mangel på disse!), og controler og installation etc. Men samlet kan man få et 4kWp anlæg installeret for omkring 120.000kr.

Har man selv pengene stående til 0% i rente er det tilbagebetalt på ca. 15 år. Skal man låne til 5% tager det 23 år, hvis man samtidig indregner inflation og el-prisstigning.

 • 0
 • 0

I en forgangen "Spørg eksperten" vedrørende solceller, gav eksperten det aldeles fortryllende svar, at folk, der installerede solcelleanlæg, blev meget mere opmærksomme på deres forbrug - og det hjalp naturligvis gevaldigt på rentabiliteten... Mao: Invester 120.000 kr, og du vil aldrig mere nænne at tænde for tørretumbleren, men pænt bære vasketøjet ud på tørresnoren i al slags vejr, og bruge formuer på hundedyre LED-pærer. For har man på varme sommerdage betaget stirret på den baglænsløbende elmåler, så vil man ærgre sig hver gang den løber fremad... Denne indstilling vil man altså kunne købe sig til for KUN 120.000 kr.... Mon ikke der kunne skrues et kursus sammen til f. eks. 10-25% af prisen? Så vil tilbagebetalingstiden for investeringen nok være noget kortere...

 • 0
 • 0

Denne indstilling vil man altså kunne købe sig til for KUN 120.000 kr.... Mon ikke der kunne skrues et kursus sammen til f. eks. 10-25% af prisen? Så vil tilbagebetalingstiden for investeringen nok være noget kortere...

Jeg giver gerne 120.000 kr. for at spare omverden for udslip fra gas, olie eller hvad der nu braendes af. Jeg ofrer ogsaa gerne 5-10.000 kr. paa et filter til min dieselbil. Ikke for at undgaa de 1000 kr. om aaret, men for at undgaa indaanding af partikler.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten