Inspektion afslører farlige el-fejl i mange haller og svømmehaller

Plus25. februar 2021 kl. 12:138
Svømmehal
Elinstallationerne i svømmehaller, badelande og idrætshaller er udsat for store belastninger og i de førstnævnte også klorholdig, fugtig luft. Derfor er der en række lovkrav, der skal overholdes. Men 98 inspektioner udført i 2020 afslørede mindre, større og særdeles alvorlige fejl hele 92 steder. Illustration: Lars Bertelsen.
Hver tredje hal fik et påbud, da Sikkerhedsstyrelsen sidste år, inspicerede el-installationerne i 98 haller, svømmehaller og badelande. I 2020 blev 54 steder sideløbende indberettet, fordi de havde ikke den lovpligtige elsikkerhedsattest.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fejlstrømsafbryderen i eltavlen virkede ikke i seks af de haller og svømmehaller, som Sikkerhedsstyrelsens folk inspicerede sidste år. Og i 14 haller kunne en el-fejl mørklægge hallen helt, selvom det er et lovkrav, at belysningen skal fungere, selv om der opstår fejl i elinstallationerne.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
1. marts 2021 kl. 14:31

Det gør det måske også for halinspektørerne, men er det mere acceptabelt, fordi det er myndighedskontrollen, der sjusker? Det kræver vist ikke mange ekstra ressourcer at bede om en attest ifm en inspektion, som sikkert er varslet i forvejen.

7
1. marts 2021 kl. 09:34

Det drejer sig vel om recourser, tid, penge og mandskab.

6
28. februar 2021 kl. 20:06

Hvorfor ikke?

Burde det ikke være en naturlig del af Sikkerhedsstyrelsens inspektion?

"Sikkerhedsstyrelsen har imidlertid ikke registreret, om de haller, hvor der blev fundet fejl i eltavlerne, var blevet inspiceret for nylig. Derfor kan Søren Muff ikke sige, om de konstaterede fejl er overset i forbindelse med, at de autoriserede elektrikere har udarbejdet attesterne."

5
26. februar 2021 kl. 14:16

Der har ikke være offentligt tilsyn af haller og elinstallationer, udover den stikprøve kontrol som Sikkerhedsstyrelsen laver. Sikkerhedsstyrelsens kontroller er typisk teamtiseret årligt fx haller sidste år, kraftværker et andet år osv. Der kan altså gå år før Sikkehedsstyrelsen igen kontrollerer haller. På et tidspukt blev der lavet en lov om eftersyn af forsmalingslokaler og der har aldrig været et systematiseret offentligt tilsyn.Ansvaret er og bliver ejer og brugers. Det kan ikke være andres!

4
25. februar 2021 kl. 16:12

Sådan går det når man privatiserer tilsyn. Samme med syn af biler, der skal primært tjenes penge. EU egenkontrol er også samme princip, useriøse producenter er ligeglade (læs kinesiske). :-)

3
25. februar 2021 kl. 15:08

Der kan jo være rydet op og flyttet ting i tavle rummet og lavet andet reparationsarbejde inden eftersynet. Desuden kan en afbryder, lampe, stikkontakt eller andet i hallen gå i stykker et øjeblik efter installatørens mand har forladt hallen.

Derfor ligger ansvaret for installationen hos ejer og bruger.

1
25. februar 2021 kl. 12:41

Ville det være en ide at lave en ordning tilsvarende smiley ordningen for fødevare hvor man skal fremvise en attest som er synlig for offentligheden ved ankomst til stedet.

Så tror jeg emnet vil få lidt mere fokus :-)