InSight skal bore dybt ned i Mars

Nasas næste rumsonde på den røde planet skal bl.a. bogstaveligt talt tage temperaturen på Mars og bore op til fem meter ned i overfladen. InSight-rumsonden skal lande i marts 2016, lytte efter rystelser og måle planetens slingren i sin bane. Disse undersøgelser skal være med til at afklare, hvad der findes i Mars’ indre.

Den ledende forsker på InSight, Bruce Banerdt fra Nasas Jet Propulsion Laboratory i Californien, oplyser til Spaceflight Now, at forskerne håber, resultaterne kan være med til at forklare, hvordan planeter som Mars og Jorden blev skabt og udviklede sig efter solsystemets dannelse.

Nasas næste Mars-sonde, InSight, skal undersøge Mars som en patient for at vi kan lære om planetens inde og dens skabelse og udvikling. (Grafik: Nasa/JPL-Caltech) Illustration: Nasa/JPL-Caltech

InSight-rumsonden bygger på designet fra Phoenix-rumsonden, der i 2008 landede tæt ved Mars’ nordpol. InSight skal lande ved hjælp af bremseraketter i området kaldet Elysium Planitia. Elysium Planitia er et fladt område ved Mars’ ækvator dækket med uddøde vulkaner. I nærheden findes også flere lavaområder.

Forskerne har allerede identificeret 16 mulige landingssteder i den vestlige del af Elysium Planitia. I slutningen af året vil disse blive reduceret til seks stykker, hvorefter to eller tre vil blive udvalgt til den endelige runde, inden det egentlige landingssted vælges i slutningen af 2015.

Nasas Mars Reconaissance Orbiter i kredsløb om planeten vil tage detaljerede billeder af de forskellige landingsområder, så de kan studeres nærmere for farlige stejle skråninger eller store klippeblokke

Rumsonden har brug for et fladt område uden klipper, for at kunne bore de fem meter ned i Mars-overfladen. De to instrumenter på boret er en temperaturmåler og et seismometer. De kræver, at der bores i blød marsjord uden klipper. Den franske rumfartsorganisation CNES bidrager med seismometeret, men tyske DLR leverer temperatursonden.

InSight får tre ben, bygges af rumfirmaet Lockheed Martin Corp. og koster cirka 2,5 milliarder kroner. Det forventes, at rumsonden vil kunne fungere i mindst to år på Mars.

Med data fra Mars-sonden kan forskerne sammenligne med tilsvarende fra Jorden og Månen og på den måde sammenstykke et billede af de klippefyldte planeters tilblivelse i solsystemet.

Målinger skal bl.a. fortælle, om Mars har en klippekerne, i så fald hvor stor den er, hvor almindelige marsskælv er, hvordan marsskorpens sammensætning er, og hvor tit meteoritter falder ned på Mars.