Insidere står bag piratkopiering

Filmene bliver tilgængelige allerede under selve produktionen eller under distributionen, hvilket indikerer at de bliver lækket af insidere i filmbranchen, skriver New Scientist.

Nogle film viser, at de endnu ikke var færdigt redigerede, fordi de for eksempel indeholdt scener med mikrofonstænger i toppen af billedet. På de senere biografudgaver var mikrofonerne redigeret væk.

Andre film bliver tilgængelige efter biografpremieren, men indeholder rulletekster, der siger, at filmene er beregnet til anmeldelse før udgivelsen, hvilket tyder på at filmanmeldere kan stå bag lækagen.

50 topfilm som har været tilgængelige på fildelingstjenester mellem januar 2002 og juni 2003 indgår i undersøgelsen. 59 pct. af filmene var tilgængelige før DVD-præmieren.

Filmstudierne undersøger biografgængere med metaldetektorer for at fange medbragte videokameraer til af optage filmen direkte fra biograflærredet. De bruger også night-vision briller for at afsløre snyd i en mørk biografsal, men de gør ikke ret meget for at bekæmpe insider-snyden. Det forklarer forskerne fra AT&T og Universitetet i Pennsylvania, som står bag undersøgelsen, til New Scientist.

»I de fleste områder inden for computer sikkerhed er insidere langt mere skadelige end hackere. Alligevel bliver insidere ignoreret,« siger Bruce Schneier, sikkerhedsekspert hos det amerikanske firma, Counterpane.

Filmindustrien vurderer deres tab forbundet med piratkopierede film til at ligge i omegnen af 30 milliarder dollars årligt.