Insektradar tæller myg på kilometers afstand

15. november 2014 kl. 12:0013
Insektradar tæller myg på kilometers afstand
Illustration: MI Grafik.
Nystartet dansk virksomhed er på vej med instrument med et godt øje for insekter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere, der arbejder med sygdomme overført af flyvende insekter eller årsagerne til bi-død registrerer i dag insektsværme manuelt ved at opstille fælder og derefter bestemme art og køn under mikroskop.

Den metode er i sagens natur både tidskrævende og upræcis, men den lille danske virksomhed FaunaPhotonics er nu på vej med et laserradarbaseret instrument, der løser opgaven meget hurtigere og mere præcist.

Systemet er mobilt og kan opstilles f.eks. ved en mark. Over et antal timer registreres alle insekter i luften, fra små myg til store sommerfugle. Resultatet er et stort og statistisk robust datasæt, der viser insektaktiviteten. Små insekter som f.eks. myg kan registreres af systemet på ca. to kilometers afstand, mens f.eks. fluer kan registreres op til ti kilometer væk.

Ideen fik fysiker og postdoc ved Lund Universtitet Mikkel Brydegaard Sørensen under et ophold ved Stellenbosch Universitet i Sydafrika. Siden dannede han sammen med postdoc ved DTU Veterinær­instituttet Carsten Kirkeby og iværksætter og MBA fra MIT Frederik Taarnhøj FaunaPhotonics, som nu arbejder på at få ideen på markedet.

Store muligheder i landbruget.

Mens malariaforskning er det oplagte anvendelsesområde for FaunaPhotonics laserradarsystem, øjner Frederik Taarnhøj på sigt også afsætningsmuligheder inden for landbruget:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ca. 15 pct. af USA’s afgrøder og ca. 15 pct. af Kina’s ris­pro­duk­tion går tabt pga. insektangreb. Med bedre viden om insekterne ville man kunne bekæmpe skadedyr mere strategisk og med færre sprøjtemidler.«

Der findes allerede specielle konsulentvirksomheder og videnscentre, der vejleder landmænd om insekters færden og sprøjtning. Også de store pesticidproducenter forventes at have interesse i teknikken.

At der er stor interesse for den danske teknologi på den anden side af Atlanten, understreges af en invitation til en stor konference om frugtavl og sygdoms- og skadedyrsbekæmpelse i Washington, hvor FaunaPhotonics skal præsentere produktet for førende forskere inden for området.

Folkene bag FaunaPhotonics arbejder for tiden intenst med at skaffe kapital og udvikle et salgsklart produkt og regner med at være klar på markedet i efteråret 2015. Virksomheden deltager desuden i konkurrencen om 500.000 kr. som en blandt 22 deltagere i Danish Tech Challenge på Scion DTU.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
18. november 2014 kl. 13:25

Ok, 15% af USA og Kina afgrøder. Sikke et marked at komme ind på. Men i det tal må da indgå alle former for skadedyr mv. Ku også være rar at have med på en telt-tur i Sverige. Tænk at kunne sidde om bålet uden stress for myg. Der skulle hænge en lydløs drone 10m oppe og knalde enhver moskito ned. Det vil man nok også ku bruge i afrika.

13
16. november 2014 kl. 23:57

Hvad mon der så sker hvis man snorker...

Det hedder en feature: "Nu med indbygget næsehårstrimmer!"

10
15. november 2014 kl. 21:33

Mon ikke det er ligemeget. Den kommer bare med et tal: antal myg per m^3 luft på et givet tidspunkt. Den skal ikke tracke de enkelte myg, bare tælle dem.

6
15. november 2014 kl. 18:00

Jeg kunne godt bruge den som offensivt våben i haven - eller endnu bedre i soveværelset! Myggen er lidt insektverdenens svar på V1 under 2. Verdenskrig! Når først lyden foravinder, så ved man at den er gal!

4
15. november 2014 kl. 15:01

Hvis den tager dem fra en ende af og er hurtig nok, så burde der stort set ikke være gengangere. Kun meget tæt på laseren..

3
15. november 2014 kl. 14:54

Gad vide hvor mange gengangere der er blandt registreringerne. Jeg går ikke ud fra, at dimsen kan kende forskel på myg 1 og myg 2.

2
15. november 2014 kl. 13:22

Hvor svært kan det være at montere en laser på dette system? Så kan man rydde en mark på, hvad? , et par minutter - uden brug af sprøjtemidler.

1
15. november 2014 kl. 12:24

Mon den også kan detektere stealth-droner? :-)