Insektfødder inspirerer forskere til ny slags tape

Forskere fra Max Planck Instituttet og Case Western Reserve University har udviklet et limfrit polymermateriale, der kan klistres på og rives af en overflade flere tusinde gange. Denne nye slags tape er resultatet af systematiske undersøgelser af fødderne på 300 forskellige leddyr.

Biller, bier og græshopper har små glatte puder under fødderne, men fluer og edderkopper har derimod mikroskopiske hår på fødderne som gør dem i stand til at løbe på lodrette overflader.

I naturen er begge "nanoteknologier" opstået flere gange i evolutionen, men de mest udbredte insektarter har alle mikrohår under fødderne. I modsætning til puderne kræver disse hår ingen væske for at "klæbe" sig fast til overflader.

En fod fra en skræppebladbille set under et elektronmikroskop. Som andre insekter har billens fødder en hårstruktur, der giver den godt fodfæste på forskellige underlag. (Foto: J. Berger) Illustration: J. Berger
Den limfri tape er udviklet af forskere fra Mac Planck Instituttet og Case Western Reserve university. De små hår i tapen er omkring 40 mikrometer lange. (Foto: Stanislav Gorb) Illustration: Stanislav Gorb
En robot af typen Mini-Whegs 7 er her udstyret med klæbefri tape, der gør den i stand til at vandre op ad en lodret glasflade. (Foto: Stanislav Gorb) Illustration: Stanislav Gorb

De små hår har forskellige længder og fleksible hårspidser med form som en spatel eller en svamp. Det sætter dem i stand til også at suge sig fast til ujævne underlag.

Forskerne mente, at denne teknologi måske også var egnet til kunstige overflader. Det blev begyndelsen på studier af fødderne på 300 forskellige leddyr. Resultatet er en "insekttape" fremstillet af stoffet polyvinylsiloxane.

Tapen fremstilles kun på bestilling

Rettighederne til tapen er blevet købt af firmaet Gottlieb Binder, og tapen produceres kun på bestilling og ved indgåelse af en særlig hemmelighedsklausul, fortæller lederen af projektet, zoolog Stanislav Gorb fra Max Planck Instituttets afdeling for Metalstudier. Han fortæller dog, at tapen fremstilles i en særlig støbeform, og at det vanskeligste har været at finde ud af, hvilken viskositet polyvinylsiloxanen skal have, når den bliver påført formen.

Den nye tapetype er mindre kraftig end almindelig tape, men kan til gengæld bruges flere tusinde gange, fordi den er mindre følsom over for forurening i form af for eksempel støv. Små partikler forsvinder simpelthen mellem de små hår i polyvinylsiloxan-strukturen. Bliver tapen alligevel for beskidt kan den vaskes i sæbevand, uden at dens egenskaber forringes.

Naturen fører over forskerne

Insekttapen kan også bruges under vand. Polyvinylsiloxan er vandafvisende, og på grund af vands viskositet kræver det under vand 25 procent mere kraft at rive tapen af end over vandoverfladen.

Forskerne forestiller sig, at den nye tape i første omgang kan bruges til at beskytte og håndtere sarte optiske linser, cd'er og dvd'er mv. Tapen kan måske også bruges på små rekognosceringsrobotter. Den er allerede blevet testet på den 120 gram tunge klatrerobot Mini-Whegs 7, der med "fødder" af insekttape er klatret op ad lodrette glasflader.

Naturen er dog stadig videnskaben overlegen. Den nye tapes klæbekraft er på 60 kPa (kilopascal), mens edderkopper, insekter og gekkoer, klæber sig til fast til lodrette overflader med en kraft på 100 kPa. Og Mini-Whegs kan stadig kun køre op ad helt rene glasoverflader. Før robotten kan trille ud af laboratoriet skal der udvikles en mere støvafvisende tape, siger Stanislav Gorb.