Insektfabrikker skal forsyne Stockholm med protein

Den knasende lyd af at bide i en græshoppe vil være velkendt i Stockholm i 2018, hvis det står til arkitektfirmaet Belatchew Arkitekter, der har adresse i byen.

For at imødekomme den voksende befolkning og de stadig mere knappe fødevareressourcer vil arkitekterne gøre Stockholms næsten en million indbyggere selvforsynende med protein fra insekter, der skal produceres på ni fabrikker rundt omkring i byen.

Ideen ligger i direkte forlængelse af FN-rapporter, der peger på, at et skift fra bøffer til insekter er en utrolig miljørigtig måde at løse flere af klodens største problemer på. For hvert kilo bøf skal der nemlig produceres 10 kilo foder, mens den samme mængde foder kan producere 9 kilo insekter.

I Belatchew Arkitekters plan skal de ni milliarder nye insektbeboere i Stockholm leve af madaffald fra menneskene, og i de ni fabrikker i byen bliver insekterne produceret i løbet af cirka 45 dage.

Processen starter med, at der sker en parring og æglægning i jorden i fabrikken. Efter ti dage ved en temperatur på 34 grader klækker æggene, og larverne bliver nu fodret i seks uger. Når de vokser, vil de bevæge sig op mod de varmeste dele af bygningen, og på deres vej sker der en udskilning, så kun de største når frem og kan tages ud til konsum, skriver Belatchew Arkitekter i en pressemeddelelse.

Fabrikkerne skal placeres over byens rundkørsler og skal indeholde udstillingsområde, så Stockholms indbyggere kan besøge deres fødevarefabrikker og se de bier, der også bliver plads til for at booste planteproduktionen i byen og omegn. I fabrikkerne bliver der også indrettet restaurant og mulighed for salg.

På verdensplan findes der nemlig 1.900 spiselige insektarter, og to milliarder mennesker spiser i dag insekter – plus dem, der overser, når der er en flue i suppen ...

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Naturligvis har jeg tænkt på at kompostormene i min kompostbeholder for husholdningsaffaldet kunne erstattes af andre insekter, hvis proteiner var direkte spiselige. Men i processen med at omdanne affaldet til protein sker der også tab: der dannes en del CO2, insekterne skal jo ånde. Så jeg tror stadig det bedste vi kan gøre med husholdningsaffaldet er at lave biogas af det, med forøget effektivitet. Biogassen kan gemmes, og selv om de spiselige insekter erstatter andet protein (hvis produktion også belaster CO2 regnskabet) er det samlede regnskab nok fortsat til fordel for biogassen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten