Insekter får skyld for fejl i målestation for luftforurening

Rester fra insekter betød, at data fra et måleinstrument ved H.C. Andersens Boulevard i København blev kasseret. Dermed ser partikelforureningen i området ud til at være 15 procent mindre end det først så ud til.

DMU oplyser, at det konkrete instrument ved målestationen, der opfanger de såkaldte PM10-partikler (partikler mindre end 10 mikrometer) bruger et nyt afskæringshoved for partiklerne. Og hovedet har vist sig at være mere følsomt over for fremmedlegemer end det gamle.

»Der er fundet nogle insektrester i de hoveder, som har et lidt andet design end de hoveder, som vi brugte tidligere. Vi har ikke haft problem med de gamle hoveder. De har kørt upåklageligt i adskillige år,« siger forskningschef i DMU, Lars Moseholm.

Partikel-måleapparatet SM200, som drillede DMU og irriterede Miljøministeren. (Foto: Opsis) Illustration: Opsis

De nye hoveder bliver også brugt ved en anden målestation i København, men her ser der ikke ud til at være insektproblemer. DMU arbejder nu på en løsning for den fejlramte målestation.

»Vi har påbegyndt et design af et insektnet, - men det er ikke særlig simpelt, det kan ændre luftindtaget i de her hoveder, så det er noget, vi er nødt til at være meget omhyggelige med,« siger Lars Moseholm.

Insektforureningen betød, at måleresultaterne er blevet dømt ugyldige, hvilket har fået DMU til at skrotte dataene og i stedet lavet et skøn over partikelforureningen på H.C. Andersens Boulevard via andre måleinstrumenter på målestationerne på H.C. Andersens Boulevard og H.C. Ørsteds Instituttet i København.

Og nu ser årsmiddelværdien for partikelforureningen i det indre København ud til at lande på 33 mikrogram pr. kubikmeter mod 39 gram i 2008.

Ny asfalt giver fald i partikelforurening

Det bratte fald i antallet af partikler tilskriver DMU en ny asfaltbelægning ved H.C. Andersens Boulevard, som skulle betyde, at der bliver hvirvlet færre partikler op i luften.

Spørgsmålet om antallet af partikler i luften har været en kilden affære, da det i går kom frem, at der tilsyneladende havde været problemer med validiteten af måleresultaterne ved stationen i København. Det fik Miljøministeriet til at udsende en pressemeddelse, hvori miljøminister Troels Lund Poulsen kritiserede DMU for ikke tidligere at have opdaget fejlen.

Ministeriets reaktion hænger sammen med, at DMU tidligere i et høringssvar til Miljøministeriet har sat spørgsmålstegn ved beregningerne i regeringens plan for at nedbringe netop partikelforureningen, så forureningsniveauet kan leve op til EU's grænseværdier.

Med det nyfremkomne resultat for partikelforureningen ser Danmark nu ud til at kunne overholde EU's grænseværdier i 2009.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jamen - det var dog en indrømmelse. Man har ellers i almindelighed meget travlt med at udnævne København som en af de mest forurenede byer - og det er (heldigvis) det rene vrøvl.

For nogle år siden blev man taget i fusk med tallene for forureningen på Jagtvej i København - som var langt mindre end påstået.

Antallet af (udokumenterede) påståede døde af forurening i København vokser dag for dag til trods for, at forueningen i København er drastisk reduceret gennem de sidste 10-20 år.

Hvad kan man snart stole på - og hvad skal man tro?

 • 0
 • 0

Ja, det er da med at få opdigten en plausibel undskyldning for dette ubelejlige fald i partikelkoncentrationen, der komme voldsomt på tværs af det allerede vedtagne dogme om trafik og brændeovne. Det er da også pokkers ubelejligt at partikelkoncentratione falder, her INDEN der bliver indført eftermonterede partikelfiltre på dieselbilerne og brændeovnene. At ingen af disse løsninger virker, er så en helt anden sag, men det ville jo have set godt ud om faldet først var indtruffet om et årstid. Så hellere ty til en forklaring om insektrester (hvad der så siden neddeler insekterne til mindre fraktioner end PM10 størrelse) - og ny asfalt !!

 • 0
 • 0

Journalister er ikke uddannet til at referere, men til at skabe sensationer. For sensationer sælger.

Når en journalist får den opgave at referere en af adelsægten Aukens udgydelser, så fremgår det ikke klart i teksten hvad det pågældende medlem egentlig mener, for det er kun de forbandelser de udgyder over andre, der medtages......klart nok for resten er uden hoved og hale..og er aldeles uinteressant..GAB!

Og alt bliver gjort til sentiationer, jævnfør sæbeopraen om den ligegyldige Tiger Woods privatliv.

Ligeledes skal man være på vagt når Journalister referer størrelser i tal og procenter.

Hvis der er dræbt en person i et vejkryds og der dræbes endnu en så kommer overskriften til at således ud "Dødskrydset hvor ulykkerne er steget med 100%" :-)

 • 0
 • 0

Hvis der er dræbt en person i et vejkryds og der dræbes endnu en så kommer overskriften til at således ud "Dødskrydset hvor ulykkerne er steget med 100%" :-)

Nejda, - "Mord begået i krydset er steget med 100%". Ved ulykker omkommer man.

 • 0
 • 0

Det fremgår at artiklen at der er forekommet en tilstopning af "indsugningen" til måle instrumentet.

Det plejer i den optik jeg plejer at bruge, at der har manglet et periodisk tilsyn af det pågældende instrument.

Jeg lader lige udsagnet stå et øjeblik.

Når en institution får betaling for at udføre en måling, er det så ikke et rimeligt krav at de instrumenter, der bruges til at udfører den pågældende måling. Er justeret således den til en hver tid lever op til at måle resultatet er valid, i forhold til de normer der måles i forhold til.

Hvad vil der for eksempel ske hvis der anvendes et længdemåleinstrument (evt. en tommestok med et manglende led) som ikke er justeret korrekt.

-- venligst svend-ev

 • 0
 • 0

Jeg fandt det lidt morsomt, at fejlen skyldtes en bug... i ordets mest oprindelige betydning.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten