Insektbekæmpelse med sex-dufte skal gøre planteavl mere bæredygtigt
Når landmænd på traditionel vis bekæmper skadedyr i afgrøder på markerne, sker det med insekticider, der rammer både skadedyr og andre insekter og som kan sive ned i jorden og skade grundvandet.
Nu har et ungt dansk biotekfirma, Biophero, fået tre millioner euro fra store kapitalfonde på biotekmarkedet til at videreudvikle en ugiftig bioteknologi, så den bliver gangbar på marker i det åbne land og til en pris, der kan konkurrere med insekticider, inden for få år.
»Når landmænd vælger plantebeskyttelse, ser de på effektiviteten og prisen og har også nogle betragtninger om bæredygtighed. Og jo mere, de bæredygtige løsninger kan konkurrere på prisen, deso større udbredelse vil de få. For hvis man har en løsning, der koster det dobbelte af, hvad det ellers koster at få løst problemet, er det ikke en løsning,« siger administrerende direktør i Biophero Christian Ebbensgaard til Ingeniøren.
I forvejen er Biophero med i det EU-støttede projekt Olefine, hvor man også forsker i at gøre de såkaldt feromon-baserede skadedyrsbekæmpelser til et prismæssigt og bæredygtigt alternativ til insektcider.
Forvirrer hanner ved parring
Iværksættervirksomheden Biophero bygger på forskning, som er udviklet i et samarbejde mellem DTU Biosustain og Lund Universitet. De to stiftere, Irina Borodina og Carina Holkenbrink, er begge tidligere ph.d.-studerende på DTU.
Læs også: Hvem ejer patentet på gensaksen Crispr? Den amerikanske domstol har talt.
Biophero udnytter signalstoffer kaldet feromoner til at forvirre haninsekter, så de ikke kan finde ud af at parre sig med huninsekterne.
Man kopierer huninsekters biosyntese ind i gærceller og får dem til at gro, så gærcellerne udvikler et sex-feromon magen til det feromon, huninsekterne tiltrækker hannerne med.
Duftstofferne bliver blandet med en vokslignende masse, der sprøjtes ud på markerne og danner små klumper på planterne. Feromoner er ugiftige, de giver færre resistensproblemer og er flygtige, så de fordamper fra planterne inden for et par uger.
»Når man har en monokultur-mark, giver man ideelle betingelser for, at bestemte insekter kan opformere sig og gøre skade. Og vores skadestoffer slår dem ikke ihjel, men forhindrer populationen i at kunne opformere sig. Der vil sikkert stadig være nogle møl, der vil parre sig. Men bestanden vil blive holdt nede, så den ikke gør skade i marken,« forklarer Christian Ebbensgaard.
Opskalering af produktionen
Syngenta Ventures, der er ejet af et af verdens største planteforædlingsfirmaer, schweiziske Syngenta (kendt for patenter på peberfrugter uden kerner og tomater med højere indhold af sunde stoffer), har skudt penge i Biophero sammen med Novo Seeds og kapitalfonden Syddansk Innovation. Og firmaerne indtræder selv i firmaets nye bestyrelse.
Læs også: Gør havvand til markvand: Fem konkrete bud på landbrugets redning
Metoden har været anvendt med succes i årevis i drivhuse, men på grund af produktionsomkostningerne har den feromonbaserede metode endnu ikke fundet vej til markerne. Pengene skal hjælpe med at opskalere den bioteknologisk produktionsproces, som er kendt for at være en udfordring.
»Biologi er altid lidt tricky, fordi man aldrig helt ved, om der er et eller andet biologisk, der sætter sig på tværs,« siger Kristian Ebbensgaard.
Retter sig mod skadedyr i store afgrøder
Feromonerne skal tænkes som ét af flere værktøjer til at holde skadedyr i skak med. Og i første omgang går Biophero efter feromoner til bekæmpelse af skadedyr i de store afgrøder som ris, majs og sojabønner.
Læs også: Samsø viser vejen for brug af renset spildevand til markvanding
»Selv om feromoner er signalstoffer, som er specifikke for bestemte insekter, kan der godt være flere insektarter, der anvender det samme feromon. Og det er udgangspunktet for, hvad vi vælger at rette vores produkt mod. Det vil sige, at der kan være flere typer afgrøder, som vi når ved at vælge ét feromon,« siger Kristian Ebbensgaard.
»Og sidenhen kan selve teknologiplatformen med feromoner bruges dér, hvor der vil være størst behov. Der kan komme flere produkter til undervejs,« siger han.
