Innovative byggefolk: »Vi ville aldrig komme i betragtning i et normalt udbud«

I 2011 stod de to iværksættere Stefan Peter Thielemann og Michael Fredslund med en rigtig god idé, en patentansøgning og skitsen til en forretningsplan:

Den gode idé var en modificeret solafskærmning, hvor luft opvarmes i hule lameller og stiger op i en varmeveksler, hvor det forvarmer indblæsningsluften til bygningen.

Deres problem var blot, at produktet aldrig var blevet testet i virkeligheden. Men via Region Hovedstaden kom de i 2013 i kontakt med Hvidovre Hospital, som gerne ville teste solafskærmningen.

Region Hovedstaden har innovationskonsulenter ansat netop til at etablere innovative samarbejder mellem private virksomheder og de store offentlige byggeprojekter, der er i gang i disse år – samarbejder, der går under navnet OPI-kontrakter (Offentlig-Privat Innovation).

På tværs af fagentrepriser

»Vi ville aldrig komme i betragtning under et normalt udbud, fordi vores produkt krydser de forskellige fagentrepriser, som udbud normalt er delt op i. Ligesom almindelig sol­af­skærm­ning har det noget at gøre med klimaskærmen, men samtidig falder det ind under vvs-arbejdet, fordi det hænger sammen med ventilationssystemer og indeklima,« fortæller administrerende direktør Michael Fredslund fra Venetian Solar.

Venetian Solar installerede deres solafskærmning på Hvidovre Hospital i marts og skal nu indsamle data for et helt år. I mellemtiden arbejder de på at videreudvikle produktet ud fra den feedback, de får fra hospitalet.

Michael Fredslund er spændt, men optimistisk med hensyn til, hvordan samarbejdet kommer til at forløbe.

»Det er vigtigt, at det bliver et fælles projekt. Det skal ikke bare være iværksætterne, der gør noget. Der skal være ordentlig feedback, så man kan få noget ud af det.«

Den samme indstilling har projektleder Claus Dewulff fra Hvid­ovre Hospital.

»Vi udvælger projekterne efter, om vi tror, at produktet kan bruges her hos os, og om det kan bruges på andre hospitaler. Vi vurderer det enkelte projekt efter, hvilken effekt det kan have på vores energiforbrug og økonomi. For os er gevinsten, at der er meget kort til producenterne, så hvis vi har ideer til, hvordan produktet kan ændres, så det passer bedre til vores behov, så kan vi meget hurtigt få hjælp af producenten.«

Venetian Solar satser på at videreudvikle solafskærmningen, så lufttemperaturen kan komme op på 60 grader – og dermed kan bruges til køling via sorptionskøling.