Innovationsfonden er taberen ved politisk aftale om forskningsreserven

29. oktober 2015 kl. 15:14
Innovationsfonden er taberen ved politisk aftale om forskningsreserven
Illustration: Das Büro.
Alle Folketingets partier står bag aftale om forskningsbevillingerne til næste år. De har hver især fået mulighed for at pleje deres kæpheste. Og det går ud over forskning i vækstteknologier.
Artiklen er ældre end 30 dage

Alle Folketingets partier er enige om fordeling af forskningsreserven på 671 mio. kr. i 2016.

I Regeringens udspil fra 9. oktober skulle hovedparten af denne pulje (516 mio. kr.) gå til at lukke hullet hos Danmarks Innovationsfond, så fonden i 2016 ville modtage 1,4 mia. kr. mod 1,6 mia. kr.

De øvrige partier har fået trumfet igennem, at der også skal falde penge til Det Frie Forskningsråd samt flere penge, end Regeringen havde foreslået, til udviklings- og demonstrationsprogrammer inden for energi, miljø og grøn omstilling.

Det Frie Forskningsråd får ekstra 120 mio. kr. og udviklings- og demonstrationsprogrammerne 85 mio. kr. i forhold til udspillet. Samlet set får de dog mindre end i 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmarks Innovationsfond er den store taber i forhold til Regeringens udspil. Fonden står nu til at modtage 1,2 mia. i 2016 mod de 1,6 mia. kr, den har at gøre godt med i år.

Det passer næppe innovationsfondens næstformand Flemming Besenbacher, der på en konference i tirsdags afholdt af Det Frie Forskningsråd argumenterede kraftigt mod nedskæringer på innovationsfondens budget.

»Forskning skal skabe viden, vækst og beskæftigelse i Danmark. Det er vi for dårlige til, og det skal innovationsfonden rette op på,« sagde Flemming Besenbacher, der foruden at være professor ved Aarhus Universitet også er formand for Carlsberg og Carlsbergfondet.

I politikernes fordeling af pengene er der særlig forskning i strategiske vækstteknologier, der har måtte holde for, mens mere velafgrænsede områder har fået forbedrede vilkår i forhold til Regeringens udspil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det hænger sikkert sammen med, at de enkelte politiske partier derved har kunnet begunstige deres egne kæpheste.

Socialdemokraterne glæder sig over at have hjulpet Det Frie Forskningsråd. SF er glade for pengene til miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP).

Dansk Folkeparti er specielt glad for, at aftalen indebærer, at der udarbejdes en national strategi for brug af droner. De Konservative glæder sig over pengene til Fonden for Entreprenørskab. Osv.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen erklærer sig tilfreds med at have lavet en bred aftale og bevarelsen af, det han kalder, det høje ambitionsniveau for Danmarks Innovationsfond - også selv om ambitionsniveauet nu er markant lavere end i år og i forhold til hans eget udspil.

Samlet set er der stadig efter fordelingen af reserven tale om en reduktion på 1,4 mia.kr. på det offentlige forskningsbudget til næste år.

Læs også: Finanslov: Her skæres der i forskning og udvikling

Mange forskere, virksomheder med Novo Nordisk i spidsen samt DI har advaret mod disse besparelser.

Ordførerne for stort set alle partier, der har indgået aftalen, erklærer sig utilfredse med denne nedskæring. Men skal der findes flere penge til forskning er det noget, deres partiledere skal finde ved forhandlingerne omkring ‘det store bord’, hvor hele finansloven skal forhandles på plads. Det er ikke noget, ordførerne har kompetence til at gøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt deltagerne på konferencen i tirsdags var der ingen forventning til, dette vil ske.

Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti sagde dog: »Det er ærgerligt, at vi skal forhandle om færre penge. I år må vi finde en rimelig fordeling, til næste år skal der være flere penge.«

Vi får se, hvordan det ender om et år. Regeringens udspil indebærer også, at der skal spares omkring 0,7 mia. kr. i 2017 i forhold til 2015.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger